Ønsker du pristilbud på prosjektet, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Få 3 tilbud på ditt baderomsprosjekt
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Kort om tegning av bad
Selv om badet er et rom vi tilbringer relativt lite tid på, er det et rom hvor vi starter og avslutter dagen og et rom som mange verdsetter høyt i forbindelse med bygging eller renovering av hus. Det finnes mange grunner til at folk ønsker sett et nytt bad. Noen ganger er interiøret utdatert, det kan ha oppstått skader på badet, belysningen er for dårlig, man har for lite oppbevaringsplass, eller man kan ønske en mer praktisk planløsning. Det har i løpet av de siste årene blitt stadig mer populært å designe sitt eget bad. Det er imidlertid viktig å tenke gjennom valgene dine på forhånd når det kommer til utforming og planløsning, da badet er et rom som du i liten grad kan ommøblere eller endre i etterkant.
Mange velger å bruke en interiørarkitekt når de skal tegne et nytt bad. Du kan fortelle arkitekten om dine ønsker og preferanser for det nye badet eller du kan gi vedkommende friere tøyler til å tegne badet på en måte som arkitekten synes er bra. Arkitekter er dyktige fagfolk, de vet hva som er mulig å gjennomføre, hva som fungerer og de kjenner til de nyeste trendene. Det er likevel viktig å huske på at det er du som skal bruke badet og resultatet må derfor være i tråd med dine egne preferanser. Hvis du ikke riktig vet hvordan du vil badet ditt skal se ut, kan arkitekten komme med nyttige innspill. Du kan eventuelt også lese interiørmagasiner eller besøke forhandlere for å suge til deg inspirasjon.
Vil du spare penger, kan du forsøke å tegne badet selv. Det er mulig å tegne et bad med en vanlig blyant og papir, men i dag finnes det også nokså avanserte tegneprogrammer som er lagd nettopp for at vanlige folk skal kunne tegne og designe egne bad. Noen programmer er nesten like funksjonelle som de profesjonelle arkitekter bruker og de fleste er gratis å bruke. Det er vanlig å finne slike tegneprogrammer på hjemmesidene til forhandlere som tilbyr tjenester eller produkter som trengs i forbindelse med bygging eller renovering av bad. Du kan for eksempel finne gode tegneprogram på hjemmesidene til VVS Ekspert, IKEA, VikingBad, Bademiljø og Flisekompaniet. Som regel vil produktene (fliser, badekar og annet interiør) du velger i tegneprogrammet kunne kjøpes hos leverandøren som eier tegneprogrammet.
Hvor mye må jeg betale?
Badet er normalt et av de dyreste rommene i huset, og typisk vil det koste et sted mellom 200.000 og 400.000 kroner å renovere et bad. Størrelsen på badet er en viktig prisfaktor som er med på å avgjøre om prisen ender opp i øvre eller nedre del av dette prissjiktet. I tillegg vil arbeidets kompleksitet være en viktig faktor. Dersom badet skal ha en avansert planløsning, eller det kreves mye arbeid fra elektriker og rørlegger, kan det være med å presse opp prisen. Standarden du velger på baderomsinteriøret er også en faktor som har mye å si for prisen. Fordelen er at du her står friere til å velge de baderomsmøblene du selv ønsker i ulike prisklasser.
Hvis du bestemmer deg for å engasjere en interiørarkitekt for å tegne badet ditt, må du regne med å betale et sted mellom 5.000 for enklere prosjekter og opp mot 40.000 kroner for de mest avanserte. Også her vil størrelsen på badet og prosjektets kompleksitet være en styrende prisfaktor. Likevel utgjør 5.000 - 40.000 kroner en relativt liten del av totalkostnadene forbundet med det å renovere eller å bygge et nytt bad.
En annen ting du bør ha i mente er at renovering av badet kan være med på å øke verdien på boligen din. Badet er en viktig del av markedsføringen hvis du en dag skal selge boligen, og noen velger å renovere badet kun fordi det vil øke verdien til en bolig som snart skal legges ut for salg. I noen tilfeller kan et flott bad være den avgjørende faktoren som får en selger til å legge inn bud på boligen, og noen ganger kan det være vanskelig å få solgt en bolig som har et nedslitt bad som ikke ser så veldig pent ut. Interiørarkitekter har som regel mye erfaring med å tegne bad, og de vet hva folk liker. Hvis du velger å engasjere en interiørarkitekt, øker du sjansene for å få et bad som faller i smak for mange potensielle kjøpere og for deg selv.
Få 3 tilbud på ditt baderomsprosjekt
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Hvordan finne dyktige fagfolk
En viktig del av det å bygge nytt bad handler om å finne dyktige fagfolk. Det gjelder både interiørarkitekt og håndverkere som kan utføre jobben. Prisforskjellene på markedet kan være nokså store og det kan derfor lønne seg å bruke en anbudstjeneste for å enklere kunne sammenligne alternativene dine. Da kan du unngå de dyreste fagfolkene og du finner lett ut hva som er realistisk prisnivå for akkurat ditt prosjekt. Du bør hente inn minst 3 ulike pristilbud for å ha et godt sammenligningsgrunnlag, men hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du vurdere å hente inn flere. En korrekt sammenligning av pristilbud forutsetter at du går grundig gjennom hvert tilbud og kontrollerer at alle tilbudene inkluderer det samme. I tillegg bør du se om prisen er en fastpris for hele prosjektet eller om det tilbys en timepris. Noen ganger hender det at prisforskjellene er svært store. Det skyldes ofte ulik forståelse av prosjektet og da bør du ta en telefon for å oppklare eventuelle misforståelser.
Husk at pris ikke er alt. Det er minst like viktig at entreprenøren eller interiørarkitekten fremstår seriøs og kan utføre jobben på en tilfredsstillende måte. Ofte er det verdt å betale litt mer for bedre kvalitet i tjenestene. Det er ikke alltid lett å vite på forhånd hvem som yter best kvalitet, men du kommer langt på vei ved å sjekke om bedriften har diverse godkjenninger. Du kan for eksempel sjekke om bedriften har sentral godkjenning. Selv om denne godkjenningsordningen er frivillig, er den er klar indikasjon på seriøsitet. Dersom bedriften er en mesterbedrift, betyr dette at en av de faglige lederne har mesterbrev tilknyttet til foretaket, noe som er et kvalitetsstempel. For arbeid på badet er det også gunstig om bedriften har våtromsgodkjenning.
For å gjøre valget enklere kan du be aktuelle entreprenører om å vise til referanser fra tidligere arbeid med tegning eller bygging av bad. Kanskje du får oppgitt et telefonnummer til en tidligere kunde som du i så fall kan ringe til for å forhøre deg om vedkommendes erfaringer med bruk av bedriftens tjenester. Du kan spørre om kunden var fornøyd med arbeidet som ble utført, men spør også om noe kunne vært bedre. Alternativt kan du forhøre deg med venner og bekjente som har brukt interiørarkitekt til å tegne bad eller håndverkere til å renovere eller bygge bad. Kanskje har de noen gode anbefalinger av bedrifter i nærområdet der du bor.
Tidsbruk
Tidsbruken vil variere i hvert enkelte tilfelle. Større og mer komplekse bad kan ta lengre tid å tegne og planlegge, og selve jobben med å renovere eller bygge det nye badet vil også ta lenger tid. I de fleste tilfeller kan et bad bygges på 3-5 uker. Dette forutsetter at prosjektet er velorganisert. Normalt vil bygging av bad inkludere arbeid innen flere fagfelt, herunder tømrer- og snekkerarbeid, murerarbeid og flislegging, malerarbeid, rørleggerarbeid og elektrikerarbeid. For at alt skal gå på skinner er det viktig at arbeidet ledes og organiseres på en hensiktsmessig måte, gjerne i form av en totalentreprise. Da reduserer du sjansene for at det oppstår uforutsette forsinkelser. Hvis du ønsker å lede og organisere prosjektet selv og engasjere fagfolk innen alle de forskjellige fagfeltene, bør du legge en detaljert tidsplan og koordinere arbeidet på en god måte.
Når det gjelder tegning av bad, kan den jobben gjøres nokså kjapt av en interiørarkitekt. Hvis du heller ønsker å tegne badet selv vil du sannsynligvis spare mer tid på å bruke et tegneprogram enn hvis du tegner badet på papir med blyant og linjal. Noen tegneprogram er imidlertid mer avanserte enn andre og du gjør lurt i å beregne litt tid på å lære deg programmet du skal bruke og de ulike funksjonene som følger med. Husk også å sette av tid til å finne fagfolk. Om du skal gjøre grundige undersøkelser og hente inn flere tilbud som skal sammenlignes, kan dette i seg selv være en nokså tidkrevende prosess som man helst ikke bør haste seg gjennom. For å unngå forsinkelser, er det også viktig at du kjøper inn alt du trenger av materialer og produkter og ser til at det blir levert i tide. Da unngår du at prosjektet må stoppes midlertidig i påvente av nødvendige leveranser.
Bør jeg tegne badet selv?
Mange er usikre på om de skal tegne badet selv eller om de helst bør engasjere en interiørarkitekt. Det finnes ikke noe fasitsvar på det spørsmålet. For noen er det mer behagelig å overlate den jobben til profesjonelle, mens andre synes det er gøy å designe badet helt på egenhånd. Det finnes uansett fordeler og ulemper ved begge alternativ. En av de viktigste grunnene til at mange ønsker å tegne badet selv, er at de kan spare penger som ellers ville gått til en interiørarkitekt. I tillegg synes mange det er givende å holde på med og man lærer mye om design, farger og materialer i prosessen.
Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem for å tegne et bad og har lite erfaring, kan det være tryggere å overlate jobben til en fagperson. Da kan du føle deg trygg på at jobben blir gjort skikkelig og at resultatet blir bra. Interiørarkitekter har dessuten verdifull kompetanse som vil komme deg til gode, for eksempel når det kommer til å finne gode plassbesparende løsninger. Det er mulig å lage gode løsninger selv også, men det krever som regel mer tid å finne ut alt selv enn å la en profesjonell aktør gjøre jobben. Noen er redde for at man ikke får satt sitt eget preg på badet hvis man bruker en interiørarkitekt, men arkitekten vil også ta dine ønsker og behov i betraktning og vil så langt det lar seg gjøre implementere dine ideer i tegningen. Før du bestemmer deg kan det være lurt å teste ut noen tegneprogrammer for å se om de er brukervennlige og om du klarer å tegne badet selv ved bruk av disse. I tillegg til hjemmesidene vi nevnte innledningsvis, kan du sjekke ut Floorplanner og SketchUp.
Gode råd
For at prosjektet skal bli vellykket har vi til slutt samlet noen gode råd til deg som skal bygge eller pusse opp på badet:
Tenk plass
Det er viktig at du har nok plass å bevege deg på på badet. Det kan friste å kjøpe mange interiørelementer og produkter til badet når man først er i gang med å designe, men hvis det fører til at badet blir "overfylt" og det ikke er plass til mer enn en person av gangen, så er det neppe en god idé. Gode plassbesparende planløsninger og god belysning er sentralt her.
Lag et realistisk budsjett
Før du setter i gang må du sette opp et budsjett for å beregne kostnader. Når du setter opp budsjett bør du være realistisk slik at du ikke ender opp med å måtte betale mer enn du egentlig kan. Ofte oppstår det uforutsette hendelser underveis og det er ikke alltid lett å tenke på absolutt alle kostnader. Derfor bør du legge inn et slingringsmonn i budsjettet som tilsvarer cirka 10%.
Husk dokumentasjon
Når det nye badet står klart, må du se til at du mottar alt av nødvendig dokumentasjon. Dette inkluderer blant annet ferdigdokumentasjon der arbeidet som er utført og materialene som har blitt brukt beskrives i detalj. For arbeid på bad skal du dessuten motta FDV-dokumentasjon, og elektrikeren skal skrive ut dokumentasjon som bekrefter at arbeidet med det elektriske anlegget er utført i henhold til gjeldende lover og forskrifter.