Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Få 3 tilbud på isolering
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Hvorfor isolere?
God isolasjon i vegger og tak er en god investering i boligen. Det reduserer kostnader knyttet til oppvarming og øker bo-kvaliteten om vinteren. Ettersom veggene utgjør en så stor del av leiligheten, vil isolering ha en betydelig effekt på strømregningen.
Grunnen til at boligeiere velger å isolere, varierer avhengig av klima. I Norge isolerer vi for å holde varmen inne. I sydligere strøk isolerer man derimot for å holde varmen ute. I begge tilfeller handler det om energieffektivitet og å holde kostnadene nede. En godt isolert bolig kan spare mange tusen i oppvarmingskostnader gjennom en kald vinter. Med isolerende materiale i veggene, sørger du for at varmen blir værende inne i boligen og ikke siver ut.
I dag benyttes det isolasjonsmatter i flere ulike materialer. Det vanligste er isopor eller glassmatter. Blant disse er Glava-mattene mest kjent. De består av smeltet, resirkulert glass som er utvunnet i lange fibertråder. Glava-navnet har nærmest blitt ensbetydende med isolasjonsmatter i Norge, men det finnes også en rekke andre produsenter.
Selv om det er mye fokus på isolasjonsmatter i forbindelse med isolering, er det ikke selve materialet i mattene som isolerer. Det er luften som finnes inne i mattene. Altså stillestående luft som varmes opp. I isopor er luften “støpt” inn i plater, mens det i fibermatter legger seg luft inne i mattene. I forbindelse med varmeisolering, er fiber- eller glassmatter både de mest effektive og populære løsningene.
La isolasjonen jobbe uforstyrret
Å varmeisolere en bolig regnes ikke som spesielt krevende. Det forutsetter imidlertid at du har riktig verktøy til jobben. Med tilstrekkelig planlegging kan de fleste utføre en enkel isolering på egenhånd.
Ved isolering er forarbeidet viktig. For at isolasjonen skal ha best mulig effekt, må man rengjøre nøye i forkant. Området der isolasjonen skal legges bør støvsuges grundig. Da virker isolasjonsmattene best. Grunnen er at smuss og støv vil tiltrekke seg fungere som kjøleelementer inne i isolasjonen.
For at isolasjonen skal fungerer opptimalt, må den få jobbe uforstyrret. Dette innebærer at den ikke utsettes for unødig trekk eller gjennomtrekk. Dette løses ved å bruke en dampsperre på den siden som vender inn i bygget, mens det legges en vindsperre på motsatt side. På den måten unngår man at isolasjonsmattene blir fuktige og fryser. Fukt og kulde vil føre til at isolasjonen fungerer dårligere.
Få 3 tilbud på isolering
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Spar penger
Å investere i varmeisolering regnes som det billigste tiltaket du kan gjøre for å passivt redusere energitapet i boligen. Passivt tiltak betyr at isolasjonen ikke trenger å få tilført energi, som for eksempel strøm til en varmepumpe. Det å anskaffe en varmepumpe kan være et godt tiltak, men kun dersom boligen allerede er godt isolert.
For eldre boliger med stort energitap, er det mulig å søke Enova om støtte til etterisolering og energisparende tiltak.
Les mer om prisen for isolering.
Gjennomførbart prosjekt
Det er enkelt å installere varmeisolerende materiale. Etter at du har lagt på damp- og vindsperre, gjenstår det bare å tilpasse isolasjonsmattene. De tynne glassfibertrådene i isolasjonsmattene gir fra seg mye støv som kan være ubehagelig å puste inn. Derfor er det anbefalt å bruke hansker og munnbind. Dersom du skal jobbe med isolasjon over hodet, bør du i tillegg benytte beskyttelsesbriller. Av verktøy trenger du kun en tommestokk og en god kniv eller sag.
Selv om jobben i seg selv ikke er særlig komplisert, er den blir utført riktig. Det mest avgjørende er at isolasjonsmattene er nøye tilpasset veggen. Sprekker mellom isolasjon og vegg vil føre til varmetap og redusere effekten av isolasjonen. Mattene skal fylle helt ut og måtte presses litt inn, selv om de ikke skal stå i spenn. Dersom det oppstår sprekker, skal disse fylles med isolasjonsmateriale før veggen forsegles. Er arbeidet riktig utført, er isoleringen fullstendig vedlikeholdsfri.
Blir det for mye isolasjon, vil denne bøye seg eller få en knekk. Det fører til at det blir avstand mellom isolasjonen og veggen. I likhet med sprekker, vil dette føre til varmetap.
De fleste utfører isolering i forbindelse med bytte av kledning, enten inne eller ute. Etter at kledningen er revet, er det enkelt å se tilstanden på isolasjonen. Da er det også lett å avgjøre om den skal byttes. Det er som regel lite hensiktsmessig å sette gammel isolasjon tilbake dersom du skal bytte kledningen. Ny isolasjon er såpass rimelig og enkel å montere at det ikke er noen grunn til å spare på det når du først gjør en større jobb på veggen.
Er du i tvil om boligen trenger isolering, er det visse tegn du kan se etter. Dersom boligen føles kald og det trekker fra veggene, bør du isolere. Et annet tegn er istapper på takrennene. Grunnen er at istapper ofte danner seg der det siver varm luft ut. På ekstra kalde dager vil du også kunne se den varme luften som siver ut. Dette er også et tegn på at du bør isolere.
Innvendig eller utvendig
Isolering kan gjøres både innvendig og utvendig. En innvendig isolering er enklere å utføre selv.
I begge tilfeller er det nødvendig å fjerne det som hindrer innsikt til selve bindingsverket. Innvendig må man fjerne alt av tapet, plater og panel. Utvendig må du fjerne kledning, papp eller papir og eventuelle platelag.
Bindingsverk eller reisverk er selve veggkonstruksjonen. Det består av rammeverk med sviller og stolper. Mellomrommet mellom svillene består av stolper eller planker på høykant, som danner rektangulære firkanter. Ofte er det også inndelt med liggende spikerslag. Det er innimellom her isolasjonsmaterialet plasseres.
Det er sterkt å anbefale å fjerne all kledning, selv om du kan planlegger å gå over deler av veggen. Det gjør enklere å oversikt over hvordan veggen faktisk ser ut. Da er det lettere å avdekke fuktskader eller annet som må utbedres.
Dersom isolasjonen tett og tørr, er det ikke nødvendig å bytte den. En frisk isolasjonsmatte skal ha beholdt spenstigheten. Har mattene sunket sammen, er det et tegn på fuktighet. Dersom det er korrekt montert dampsperre skal isolasjonen være i god stand selv om den er gammel. Ved bytte av isolasjon bør ogs dampsperren skiftes ut.
Andre metoder
Hittil har artikkelen hovedsakelig tatt for seg tradisjonell varmeisolasjon med glassmatter. Det finnes imidlertid flere måter å isolere. En mer moderne metode, er blåseisolasjon.
Blåseisolasjon består av det samme grunnmaterialet som isolasjonsmattene, men blåses eller sprøytes i stedet på plass. Kort fortalt fylles hulrommene opp med isolasjonsmateriale. Blåseisolasjon er ikke en jobb man kan utføre på egenhånd. Det krever at man kontakter fagfolk med rett utstyr og kompetanse.
Fordelen med blåseisolasjon er at den kan legges uten å fjerne bekledningen. I stedet bores det små hull i ytterpanelet, slik at isolasjonen kan sprøytes inn. Hullene tettes med plugger før de sparkles over. Blåseisolering går raskere enn tradisjonell isolering. Dette skyldes i stor grad at man må engasjere profesjonelle håndverkere til å utføre arbeidet.
Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Disse kan hjelpe deg med både blåseisolasjon og tradisjonell isolasjon.
I tillegg til vegger og tak kan det også isoleres spesielt rundt dører og vinduer. Dette er konstruksjoner på boligen som ofte slipper ut varme. Ved montering av nye vinduer eller dører er det derfor svært viktig at det blir tett mellom rammen og veggen. For å tette hulrommene rundt dør- eller vinduskarm, benyttes enten tilpassede isolasjonsmatter eller såkalte dyttestrimler.
Dyttestrimler er spesialtilpasset for bruk på mindre flater. Disse er elastiske og føyer seg fint etter hvordan huset beveger seg, også etter at isolasjonen er lagt på plass. Dører og vinduer er spesielt utsatt for bevegelse i konstruksjonen, siden de stadig åpnes og lukkes. Det gjør at isolasjonen som er lagt rundt kantene bør være fleksibel og kunne følge bevegelsene som oppstår.
Når man skal isolere dører og vinduer, starter man i øverste hjørne og jobber seg deretter nedover. Etterhvert som man legger isolasjonen, må man dytte den inn i sprekkene ved hjelp av en trekile eller en annen rund gjenstand. Unngå å bruke skarpe gjenstander som kan skjære opp og skade materialet. Isolasjonen skal legges helt inn og fylle ut hele karmens dybde inn mot ytter- og innervegg. Dersom karmen er støttet opp med kiler, må isolasjonen legges tett inntil denne.
Som alternativ til isolasjonsmatter, kan man benytte fugeskum. Enkelt forklart er dette isolasjon på boks. Skummet er ekspanderende og tetter godt, men har ikke den samme varmeeffekten, ettersom skummet er tettere og inneholder mindre luft.
Fungerer også som lydisolering
Isolering med matter er ikke bare nyttig for varme. Det har også stor betydning for lydnivået. Ønsker man å oppnå lydisolering, er det viktig å bare isolere veggene utvendig. Også innvendige vegger bør lydisoleres. Moderne, enkle lettvegger er gjerne tynne og slipper gjennom betydelig med lyd.
Lydisolering av innervegger gjøres i prinsippet på samme måte som isolering av ytterveggene, men jobben er enda litt enklere. Du behøver nemlig ikke tenke på dampsperrer. Det finnes egne matter som er beregnet for lydisolering. Disse er tettere enn ytterveggsisolasjon og slipper derfor ikke til like mye luft. Samtidig sørger tettheten for at lyden stoppes mye mer effektivt.
Vanlige varmeisolasjonsmatter er ikke spesielt godt egnet til å redusere støy. På samme måte fungerer ikke lydisolasjon som varmeisolasjon. Lydisolering legges i bjelkelaget på samme måte som varmeisolasjon. Tykkelsen på isolasjonen vil avhenge av veggens tykkelse og hvor mye du ønsker å isolere.
En godt varme- og lydisolert bolig vil både være triveligere å bo i og enklere å selge. Dårlig lydisolasjon er ofte lett å oppdage, og kan dermed gjøre det vanskeligere å få solgt boligen.
Kom i gang
I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerbedrifter på ett sted for å gjøre det enklere å finne frem til seriøse aktører. Registrer gjerne prosjektet ditt gratis og uforpliktende på Byggstart.