Pusse opp bad: En komplett guide (priser, regler, tips)

 

Skal du pusse opp badet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Skal du pusse opp badet? I denne guiden forteller vi deg det du trenger å vite om priser, regler, prosess, tidsbruk og typiske fallgruver. Vi ser på forskjellen på en totalrenovering og en overflateoppussing, og hvordan man bør organisere prosjektet.

Pusse opp bad

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Flis-på-flis eller totalrenovering?

Dersom man har et bad man ønsker å oppgradere, står man gjerne mellom valget å totalrenovere dette eller overflateoppusse.

Dersom badet er over 15-20 år og i sliten stand, så er det vanligst å totalrenovere.

Om badet er nyere enn 15 år og god teknisk stand (elektrisk, rør, ventilasjon, membran), så kan det være smart å begrense prosjektet til en delvis oppussing. Her vil man normalt legge flis-på-flis og bytte baderomsmøbler, inventar og armaturer. Merk at det er avgjørende at du vet at badet er forskriftsmessig bygget og tett før du starter på et slikt prosjekt. Merk at en del baderomsentreprenører ikke utfører slike delvis oppussinger, og du vil ikke kunne få noen ny garanti på badet. I motsetning vil en totalrenovering gi deg minimum 5 års garanti (noen gir også 10 år), og du vil få et bad som er teknisk opp til dagens standard.

Når bør man pusse opp badet?

Levetiden på et bad varierer med noen ulike faktorer, for eksempel på hvordan badet ble bygget opp sist det ble renovert, belastning (f.eks. om det dusjes rett på fliser eller om det er dusjkabinett) og kvalitet på materialer. Mange velger å pusse opp badet i forbindelse med overtagelse av ny bolig, da man kan ønske et nytt design, utvidelse av badet eller nye bruksområder. Sintef anbefaler å pusse opp badet hvert 20-30 år, men mange ønsker å gjøre dette oftere ettersom bruk og design endrer seg over tid. Armaturer og servanter har normalt levetid på ca 15 år, men fliser og badekar kan vare betydelig lenger (opp mot 50 år).

Man kan også vurdere når på året det vil lønne seg å pusse opp badet. Generelt er det slik at månedene før og etter sommerferien er de mest hektiske for de fleste håndverkerbedrifter. Det er da mange kunder ønsker å få gjennomført prosjekter. Man kan derfor med fordel legge oppussing av bad til vintermånedene, da det ofte er noe lavere aktivitetsnivå, og lettere å finne flinke entreprenører med ledig kapasitet og gode priser. Det er uansett en fordel å planlegge en stund i forkant. Begynn dialog med entreprenørene noen måneder før du ønsker å komme i gang, så blir det mindre sannsynlighet for dårlig tid og problemer med gjennomføring.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva koster det å pusse opp et bad?

Priser på totalrenovering av bad varierer med størrelse, utforming og standard. Byggstart har bistått mange kunder som skal pusse opp bad med å komme i kontakt med konkurransedyktige og kvalitetssikrede baderomsentreprenører.

Basert på faktiske tilbud ser vi at snittprisen på bad (ekskludert fliser og baderomsinnredning) ligger på ca 275.000 kr.

Dette inkluderer alle fagområder og alt arbeid. En rimelig pakke med fliser, armaturer og baderomsmøbler kan ligge ned mot 20.000 kr, så 270.000 kr må man regne med totalt sett. For eksklusive tilvalg kan prisen ligge opp mot 100.000 kr og mer, så her kan du som forbruker være med å bestemme prisen på badet. De rimeligste badene (som gjerne er de minste) ligger på ned mot 200.000 kr (ekskl. fliser og inventar). Imidlertid at det ikke er så stor forskjell på små og store bad som man kanskje skulle tro. Man regner ca. 10.000 kr per ekstra kvadratmeter som skal renoveres. Det er primært mer flislegging som er forskjellen på et stort og et lite bad. Alt av tekniske installasjoner er ganske likt med ulike størrelser. Når du pusser opp boligen, vil badet så å si alltid være det dyreste rommet.

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hvordan kan man spare penger når man pusse opp badet?

Oppussing av bad er et kostbart prosjekt, og mange vil se etter måter å gjøre prosjektet rimeligere.

Det meste av arbeidet som utføres må uansett gjøres av fagfolk (membran, elektriker, rørlegger, fliser), men det finnes grep som man kan ta for å få redusert prisen. Under er en kort gjennomgang av noen av grepene man kan vurdere:

  • Riving: dersom man er handy selv og har noe erfaring, kan det være en mulighet å rive badet selv. Merk at man skal vite hva man gjør så man ikke ødelegger tekniske installasjoner. Her kan man typiske spare 10.000 - 25.000 kr.
  • Gode priser på fliser: priser på fliser varierer fra ca 200 kr per kvadratmeter til flere tusen kr. Dersom man er litt fleksibel på design, kan man spare en del på å benytte seg av tilbud på for eksempel Flisekompaniet. Hvor mye man sparer avhenger selvsagt av størrelsen på badet (husk å regne med kvadratmeter på veggene også dersom du ønsker fliser der også)
  • Bruk av våtromsplater på veggene i stedet for fliser. Her kan man ofte spare noe, ettersom både selve platene og jobben med å sette dem opp er rimeligere enn fliser.
  • Gode tilbud på armaturer og møbler: som med fliser varierer prisene mye og det kan være en del å spare på å lete opp gode tilbud. Merk at entreprenører ofte har rabatter som man kan benytte seg av.
Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Lønner det seg å pusse opp badet?

Mange vurderer kostnaden ved oppussing av bad opp mot effekten dette kan ha på salgspris på boligen. Her finnes det ikke noe fasitsvar utover, og det vil variere med flere faktorer, for eksempel:

  • Stilen man velger: Dersom man velger en nøytral stil som appellerer til mange er mulighetene bedre for at interessenter kan like badet.
  • Prisen på oppussingen: Finner du gode tilbud på fliser, armaturer og møbler er sjansen bedre for at du gjør en god deal. I tillegg bør du hente inn 3 tilbud på selve jobben, så du sikrer en konkurransedyktig pris.
  • Dokumentasjon: Husk å få grundig dokumentasjon på jobben som kan fremvises ved salg. Det lønner seg å få jobben utført av et firma som er godkjent våtromsbedrift av Fagrådet for Våtrom (FFV). Dette kan man legge ved en eventuell salgsoppgave.
  • Hvor gammelt badet er fra før: Dersom badet er relativt nytt vil verdiøkningen ved å pusse opp naturlig nok være mer begrenset

Generelt er totalrenovering av bad et kostbart prosjekt, og man kan ikke være sikker på å få igjen pengene når man skal selge. Sammenlignet med enklere og rimeligere grep som maling og gulvlegging, vurderes gjerne bad som en mer risikabel “investering” i forbindelse med boligsalg.

Hvor lang tid tar det å pusse opp et bad?

Totalrenovering av et bad kan ta alt fra 2 til 6 uker, avhengig av størrelse, kompleksitet og ikke minst entreprenørens kapasitet og effektivitet. Normalt ser vi at prosjektene tar 3-4 uker. Merk imidlertid at det ofte er bestillingstid på fliser og møbler, så vær tidlig ute med å bestille dette. Dersom man ikke har et annet bad i boligen, kan det være greit å belage seg på å flytte ut i perioden. Det kan også være smart å legge inn 1-2 ukers buffer i planene, da noen prosjekter kan bli forsinket.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Trenger jeg godkjenning fra kommunen?

Normalt trenger man ikke godkjenning fra kommunen når man skal pusse opp et eksisterende bad. Merk imidlertid at søknadsplikt inntreffer dersom:

  • brannskillet brytes (brannskillet brytes som regel når sluk eller soilrør blir byttet ut)
  • ved endringer i bærevegg eller konstruksjon
  • du skal omgjøre tilleggsareal (bod) til hovedareal (bad)- dette medfører bruksendring

Dersom man bor i en bygård kan det derfor være greit å avklare at brannskillet ikke brytes før man starter på prosjektet. En baderomsentreprenør kan normalt organisere en søknad til kommunen om det blir behov for dette.

Bør jeg bruke en interiørarkitekt?

Mange som går med planer om å pusse opp badet vurderer om de skal få profesjonell bistand på design og materialvalg. Man er da på utkikk etter en interiørarkitekt som kan komme med innspill på type fliser, belysning, møbler, armaturer og romløsning. Dette kan være et godt alternativ dersom man skal gjøre en større ombygging av badet eller om man ønsker råd og tips til hvordan man kan skape et unikt bad.

En interiørarkitek tar alt fra 5000 til 25000 kr inkl mva for design av et baderom, avhengig av størrelsen på badet.

En fordel med å bruke interiørarkitekt er at man får en god spesifikasjon / beskrivelse av hva som skal gjøres og hvordan det nye badet skal se ut, noe som gjør det lettere for entreprenører å gi priser på prosjektet.

Hvordan organisere prosjektet?

De fleste som totalrenoverer et bad ønsker å benytte en baderomsentreprenør som tar hele kontrakten på prosjektet. Det er mange fagområder involvert i prosjektet, og det kan være krevende for en privatperson å koordinere disse selv. Følgende fagområder er normalt inkludert:

  • Membranspesialist
  • Elektriker
  • Rørlegger
  • Tømrer
  • Murer / Flislegger
  • Ventilasjon

Firmaer som har god erfaring med bad har faste partnere på de ulike fagområdene og samarbeider effektivt med disse, så det er lite å hente på pris ved å dele det opp. En baderomsentreprenør er typisk et rørleggerfirma eller murer/snekker-firma som har samarbeidspartnere på de andre områdene.

Også med tanke på garantier er det en fordel å benytte en totalentreprenør. Da risikerer man ikke at de ulike fagene peker på hverandre i etterkant om det skulle oppstå problemer. Husk at det er minimum 5 års garanti på et bad, og at noen entreprenører gir 10 års garanti.

Dersom du ønsker å komme i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som gjør oppussing av bad i ditt område, så kan du registrere ditt prosjekt på Byggstart.

Hvordan finne riktig firma for jobben?

Når du skal renovere badet ditt, er det viktigste valget du gjør hvilket firma du velger til å gjøre jobben. Du ønsker å få jobben utført av seriøse fagfolk med den rette kompetansen for arbeidet som skal gjøres. Det siste man ønsker er et bad som lekker eller ikke er fullstendig, så sørg for å gjøre en grundig jobb når før du velger firma. Dersom du ønsker å komme i kontakt med kvalitetssikrede baderomsentreprenører i ditt område, kan du registrere prosjektet ditt gratis på Byggstart, så tar vi kontakt med deg for en kort gjennomgang av prosjektet ditt. Når du mottar tilbud, er faktorer som bør vurderes:

  • Referanseprosjekter
  • Finansiell soliditet (regnskapstall, kreditt-rating)
  • Garantitid
  • Våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom (merk at ikke alle baderomsentreprenører har dette, selv om de er seriøse)
  • Pris (husk å sjekke at tilbudene er sammenlignbare. Normalt er fliser og møbler ikke inkludert)
  • Ansvarsforsikring
  • Kapasitet for gjennomføring
  • Personlig kjemi med prosjektleder

Hvordan sikre en vellykket oppussing av bad? 10 tips

  1. Lag en detaljert prosjektbeskrivelse i forkant
  2. Vær tidlig ute med å bestille fliser, armaturer og møbler (men merk at entreprenøren ofte kan ha bedre rabatter enn du selv kan få, så vent med å bestille til du ser hva de kan skaffe)
  3. Hent inn 3 pristilbud for å sikre konkurransedyktig pris
  4. Sett opp en nøyaktig sammenligning av tilbudene for å sikre at du måler epler mot epler (f.eks: er fliser og møbler inkludert?)
  5. Bruke en Norsk Standard kontraktsmal
  6. Sett opp en tidsplan med milepæler og dagbøter for entreprenøren
  7. Bli enige skriftlig om du som byggherre eventuelt skal kjøpe inn noen av materialene selv
  8. Ha tett og god dialog med prosjektlederen, følg opp flere ganger i uka
  9. Ha en sluttbefaring med ekstern fagperson, og ikke betal ut siste del av kontraktssummen før alle mangler eventuelt er utbedret
  10. Husk å få tilsendt alt av relevant dokumentasjon etter at prosjektet er avsluttet

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på oppussing av bad

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.