Moderne hus: Den komplette guiden (priser, regler og tips)

 

Skal du bygge moderne hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Moderne hus

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Bygge moderne hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Når man først har bestemt seg for å bygge hus, finnes det en rekke ulike byggestiler å velge mellom. Mange har kanskje en idé om at de ønsker et moderne og tidsriktig uttrykk på sitt nye hjem. Et moderne hus kan være så mangt, men det forbindes gjerne med store vindusflater, rene linjer og en assymetrisk fasade. Dersom dere har kommet frem til at dere ønsker et moderne hus, men er usikre på hvor dere skal starte, vil denne artikkelen kunne gi et innblikk i prosessen.

Hva kjennetegner et moderne hus?

Husene er gjerne funkisinspirerte, men har ofte mer tradisjonelle hovedformer og materialer. En forskjell på tydelig funkisinspirerte hus og andre moderne hus kan for eksempel være hvorvidt taket er flatt eller ikke. Generelt har moderne boliger et minimalistisk og rent uttrykk, og passer for deg som ønsker mye lys og luft, åpne løsninger og lite utsmykning på fasaden.

Benytte arkitekt eller ikke?

Når du skal bygge hus har du i hovedsak to valgmuligheter. Du kan enten bestille et ferdighus fra en katalog eller benytte en arkitekt for å få et unikt og spesialtilpasset hjem.

Mange ferdighusprodusenter har kategorier med hus de kaller moderne. Husene kommer gjerne i et utvalg størrelser og versjoner. Hvis du vurderer en ferdighusløsning, kan det være verdt å tenke på at selv om hver husmodell gjerne passer bra til de fleste, så passer den ikke nødvendigvis perfekt.

Dersom du ønsker en moderne bolig som er spesielt tilpasset må du benytte en arkitekt.

Med en arkitekt får du muligheten til å ivareta alle familiens behov og ønsker og samtidig unngå å bruke penger på løsninger og areal dere ikke har behov for.

Man vil oppnå en mer skreddersydd og praktisk løsning, spesialtilpasset både familien og tomten. Arkitekten hjelper deg med å få tegnet det ideelle huset for akkurat din familie, tomt og bosituasjon.

Hvordan finne riktig arkitekt?

Når du har bestemt deg for å bygge et eget moderne hus, vil neste steg være å komme i kontakt med en passende arkitekt. Dersom du allerede vet at du ønsker et moderne hus, kan du med fordel lete etter en arkitekt som har gjort lignende prosjekter før.

Spør gjerne om å få se tidligere arbeider. For å få en oversikt over aktuelle arkitekter, går det an å sjekke ut Norske Arkitekters Landsforbund sin oversikt over arkitekter per geografi og prosjekttype.

Hva gjør arkitekten og hva gjør jeg?

I første omgang skal du og arkitekten komme frem til hvordan boligen skal se ut, og hvilke løsninger dere trenger. Hvis du allerede har gjort deg opp noen tanker om hvordan du ønsker at boligen skal se ut, kan du spare tid med arkitekten dersom du tar med dokumentasjon og inspirasjon til første møte. Slik får arkitekten raskere dannet seg et bilde av hva dere ønsker dere ved boligen.

Arkitekten tar seg av alt av nødvendige dokumenter som skal sendes inn ved søknad til Plan- og bygg. Her vil det også være noe papirarbeid du står for selv. tillegg utarbeider arkitekten alt av resterende tegninger som kreves for å få hentet inn nøyaktige anbud fra entreprenørene.

Etter at igangsettingstillatelsen er gitt, kan byggearbeidet begynne. Herfra og ut i prosessen er det normalt du som står for oppfølging av entreprenørarbeidet. Dersom du ikke har tid eller mulighet, kan også arkitekten være behjelpelig med dette.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvor mye må man regne for et moderne hus?

Hva det vil koste å bygge et moderne hus, eller et hvilket som helst annet arkitekttegnet hus, vil blant annet avhenge av hvor stort dere ønsker å bygge og hvor mange komplekse spesialløsninger dere har behov for.

I Byggstart har vi bistått mange byggherrer som skal i gang med bygging av moderne hus med å finne rett entreprenører for jobben.

Basert på konkrete tilbud fra entreprenørene på disse prosjektene, ser vi at man må ut med ca. 33.000 kroner per kvadratmeter i gjennomsnitt.

Dette inkluderer alle kostnadene for bygging, alle fagområder, og både arbeid og alle materialer.

Vi ser imidlertid at prisene kan variere mye, og en kvadratmeterpriser på alt fra 27.000 til 45.000 kroner er vanlig. I øvre sjiktet av skalaen finnes mer eksklusive boliger, og skal man ha mange spesialløsninger kan man ende opp med over 45.000 kroner i kvadratmeterpris. I det nedre sjiktet finnes boliger av tilsvarende enklere standard. Denne kvadratmeterprisen inkluderer alt fra grunnarbeider til interiørarbeid.

Dersom du velger å bygge en arkitekttegnet moderne bolig, vil kostnadene for arkitekt komme i tillegg. Hvor mye du bruker på arkitekt, vil være direkte knyttet til hvor mange timer arkitekten bruker på ditt prosjekt. Normal timepris ligger gjerne på 900 til 1.500 kroner. Dette timetallet kan du for eksempel begrense til en viss grad ved å være godt forberedt til møter, og gjøre befaring og oppfølging på byggeplassen selv.

Mange ulike faktorer vil være avgjørende når det kommer til prisen på deres nye bolig. Les gjerne videre for å finne ut hvor det kan være muligheter for å redusere kostnadene.

Bygge moderne hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva vil være de viktigste driverne av pris?

Det vil alltid være et visst rom for å gjøre innsparinger når man skal bygge egen bolig. Hvor det lønner seg å spare inn akkurat for dere, vil avhenge av livssituasjon og budsjett. Diskuter gjerne muligheter for besparing med arkitekten.

Spesialtilpasning

Hvor mange plassbyggede eller spesialdesignede løsninger dere velger å benytte, vil ha mye å si for utfallet av prisen. Alt som er spesiallaget vil generelt være noe dyrere. Dette kan for eksempel gjelde garderober, skap, hyller og bad- eller kjøkkeninnredninger. Hvis du er interessert i å gjøre innsparinger, kan det være verdt å sjekke hva som finnes på markedet av ferdigbygde løsninger, før du går for en spesialtilpasset løsning.

Byggemetode

Byggemåten vil ha mye å si for totalprisen av prosjektet. Du har i hovedsak valget mellom å bygge i mur, betong, eller tre. Betong vil ofte være den mest slitesterke metoden, men det er også en dyr metode. Noen entreprenører bygger med elementer, fremfor plassbygde løsninger. Slike elementer trenger ikke nødvendigvis lønne seg før man kommer opp i et visst antall boliger(fra tre til fire boliger og oppover).

Antallet bad og kjøkken i boligen

Kjøkken og bad er de dyreste rommene å bygge. Dersom dere ønsker å spare penger, kan det være greit å ta en ekstra vurdering av hvor mange slike rom dere trenger. Prat gjerne med arkitekten om hvordan dette kan løses best mulig.

Egenarbeid

Hvis dere har kompetansen til det, kan det å gjøre deler av jobben selv lønne seg. Husk derimot at det kan komme til koste betydelig mer hvis dere tar på dere oppgaver dere ikke er i stand til å utføre. Om noe gjøres for dårlig, eller dere ikke rekker å gjøre det, vil det kunne forsinke de resterende arbeidene.

Materialvalg

Gjennom hele arbeidet med arkitekt og prosjektering må du ta valg angående hvilke materialer som skal brukes. Du må ta stilling til for eksempel kledning, benkeplater, gulv og takstein. I alle disse avgjørelsene vil det finnes både mer og mindre budsjettvennlige alternativer.

Tekniske løsninger

Tekniske løsninger inkluderer blant annet det elektriske, ventilasjonen, oppvarming og belysning. Her er det rom for å gjøre store innsparinger, så sett deg inn i hva de ulike forhandlerne tilbyr i ulike prisklasser.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Hvordan får man byggetillatelse?

Ved nybygg vil man alltid måtte søke til plan og bygg for å få byggetillatelse. Dette er uavhengig av hvorvidt du ønsker å bygge et moderne hus, eller å bygge i en helt annen stil. I noen tilfeller kan man også sette opp en forhåndskonferanse med plan og bygg, i samarbeid med arkitekten. Slik kan man få et tidlig innblikk i hvilke rammer man må holde seg innenfor. Dette kan være lurt dersom man har en mistanke om at prosjektet tøyer grensene for hva som normalt blir godkjent i området.

Selve søknaden foregår gjerne i en to-trinnsprosess. Første del av søknaden inneholder dokumentasjon fra arkitekten og gir en rammetillatelse. Når man etter hvert har vært gjennom en anbudsprosess og funnet en entreprenør, sender man inn andre del av søknaden. Her påtar hver entreprenør seg ansvaret for sitt fagfelt. Når denne søknaden er blitt godkjent, har man tillatelse til å begynne byggearbeidet.

Hvordan vil tidsplanen for byggingen se ut?

Det er viktig å sette opp en detaljert tidsplan for hvordan prosjektet skal foregå. Her burde du legge inn gode marginer og gi rom for noe slingringsmonn. Husk også at noen materialer og tekniske løsninger har lang leveringstid, og du må kanskje stå på venteliste.

Normalt vil det ta minst et år fra du begynner arbeidet med arkitekten til huset er ferdig, men mange prosjekter tar lengre tid enn forventet, så husk å legge inn en buffer

Er prosjektet svært komplekst, kan det også ta lenger tid. Her er et typisk tidsoverslag på bygging av en moderne enebolig, basert på Byggstart sin erfaring:

  • På forhånd kan det være greit om du samler noe form for dokumentasjon. Dette vil raskt gi arkitekten et mer nøyaktig inntrykk av hva slags moderne hus dere ønsker dere.
  • Arbeidet med arkitekten tar gjerne mellom 4 og 6 måneder. Dette inkluderer første del av søknadsprosessen til kommunen, som gir en rammetillatelse.
  • Anbudsprosessen for å finne rett entreprenør tar gjerne mellom to og tre måneder.
  • Resterende arbeid med søknadsprosessen (søknad om igangsetting) tar ofte ca tre uker
  • Når man har fått byggetillatelse, starter man med grunnarbeider og graving. Dette tar gjerne én til to måneder. Varigheten blir blant annet påvirket av fremkommelighet og lokasjon på tomten.
  • Etter grunnarbeidene er ferdige, må grunnmuren bygges. Dette tar oftest en til to måneder.
  • Det neste steget er å bygge tett råbygg. Det vil med andre ord si frem til strukturen er tett for vær og vind. Dette steget tar gjerne noen mellom to og fire måneder.
  • Siste steg vil være innvendige arbeider frem til ferdigstilling. Avhengig av standarden vil dette steget normalt ta rundt tre måneder, men kan også ta lengre tid ved komplekse prosjekter.
Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hvordan finne entreprenør?

Når du går igang med anbudsprosessen anbefales det å hente inn tre ulike tilbud, det første tilbudet er ikke nødvendigvis det beste. Videre tilsier vår sin erfaring at det er nok med tre tilbud, dersom alle tre kommer fra kvalitetssikrede aktører.

I Byggstart har vi et nettverk av kvalitetssikrede entreprenører. Har du planer om å bygge et moderne hus, kan du registrere ditt prosjekt på Byggstart for å kobles opp mot passende entreprenørfirmaer helt gratis.

Disse entreprenørene har alle de nødvendige forsikringene og godkjenningene på plass, kredittverdien overvåkes, og vi har oversikt over prosjekter de har gjort tidligere.

Hvordan bør jeg organisere byggingen?

Uavhengig av om du ønsker å bygge et moderne hus, eller et hus i en hvilken som helst annen stil, vil du måtte ta en avgjørelse på hvordan byggingen skal organiseres.

Delt entreprise vil si at du selv ansetter entreprenører fra hvert fagfelt. Du skriver selv kontrakter med de ulike firmaene, og du må også koordinere de ulike entreprenørene i forhold til hverandre. En slik organisering fungerer bra på mindre prosjekter, men kan bli overveldende på et stort prosjekt, mindre dere har erfaring fra bygg tidligere.

Skal dere bygge en moderne bolig, uten erfaring fra lignende prosjekter, vil det normalt være lurt å gå for totalentreprise. Det vil si at det eneste firmaet du har kontakt med og skriver kontrakt med er hovedentreprenøren. Denne hovedentreprenøren har underentreprenører på de ulike fagområdene. Dette kan for eksempel være rørleggere, elektrikere, malere, blikkenslagere, taktekker, murer/flislegger eller fagfolk innen graving/Grunnarbeider.

Det er også mulig å gå for en kombinasjon av de to entrepriseformene. For eksempel skiller mange ut graving og grunnarbeider, mens de lar en hovedentreprenør ta seg av det resterende. En annen løsning kan også være å gå for delt entreprise, men benytte en innleid prosjektleder til å koordinere arbeidet.

9 tips til en vellykket bygging av et moderne hus

  1. Gå i banken tidlig, så vet du nøyaktig hvilke budsjettrammer du har å forholde deg til.
  2. Om du allerede har gjort deg opp noen tanker om hvordan du vil at huset ditt skal se ut, kan det være en god idé og samle noe dokumentasjon å vise til arkitekten på første møte. Bruk for eksempel google eller pinterest.
  3. Lag en detaljert og nøyaktig tidsplan. Sørg for å inkludere nok slingringsmonn og marginer. Gjør gjerne research på forhånd så du slipper forsinkelser mens for eksempel venter på materialer.
  4. Så fort du har et underlag klar for prising fra arkitekten, bør du begynne anbudsprosessen.
  5. Sørg for en ryddig og tydelig kontrakt med entreprenøren.
  6. Når det gjelder egeninnsats i byggearbeidet bør du aldri påta deg flere oppgaver eller mer ansvar enn du har kompetanse og tid til.
  7. Stikk innom byggeplassen jevnlig. Slik kan du holde deg oppdatert på hva som foregår og for eksempel oppdage feil tidlig. Prat også med entreprenøren ofte.
  8. Få inn en ekstern fagperson til å gjennomføre en sluttbefaring. Du bør sørge for at eventuelle mangler utbedres før du betaler ut resten av kontraktsbeløpet.
  9. Sørg for at du har fått ettersendt alle papirer og dokumenter som kan være relevante. Det kan ta mye lenger tid å få tak i slikt senere, og plutselig kan det være nødvendig å ha tilgjengelig.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge moderne hus? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.