Hva koster vannskader? Pris i

 

2024

Lurer du på hva det koster å utbedre vannskader? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å reparere vannskader, inkludert faktorer som påvirker prisen, forskjellige typer forsikring, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.

Vannskade

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Utbedre vannskader? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster utbedring av vannskader?

Det kan være både stressende og kostbart å få vannskader i hjemmet. Enten vannskadene skyldes naturlige årsaker som flom og kraftig regn, eller brudd i rør og lekkasjer, kan vann forårsake omfattende skader som er dyre å utbedre. Siden alle vannskadeulykker er forskjellige, er det vanskelig å si nøyaktig hvor mye det vil koste. Faktisk kan prisen variere mellom alt fra et par tusen kroner til over en million, avhengig av flere ulike faktorer. Likevel ser vi at gjennomsnittet ligger på cirka 60.000 kroner til sammen i vannskadestatistikken til Finans Norge.

For å få en bedre forståelse av det totale kostnadsbildet og hva man betaler for, kan det være nyttig å se nærmere på de forskjellige stadiene som typisk inngår i prosessen med utbedring av vannskader.

Til å starte med trenger de fleste en fagperson til å gjøre en vurdering av skadeomfanget for å finne ut nøyaktig hva som er skadet og hvilke tiltak som kan være aktuelle. Kostnadene forbundet med denne vurderingen er normalt ikke så høye. For de fleste vil dette utføres i regi av forsikringsselskapet, og dekkes av forsikringen. Deretter skal vann fjernes og tørkes. I det inngår kostnader til profesjonelt utstyr som brukes til å pumpe ut, og tørke vann, samt arbeidskraft. Kostnaden for dette henger tett sammen med skadens omfang; jo større omfang, desto mer arbeid med å fjerne og tørke vann. I de fleste tilfeller vil også dette dekkes av forsikring, litt avhengig av forsikringen din og skadeårsaken. 

Når vannet er fjernet og tørket skal skader repareres, og i noen tilfeller må områder gjenoppbygges. Dette er ofte den mest kostbare delen. Dette kan omfatte mindre reparasjonsarbeid som maling eller bytting av gulv, men ved mer alvorlige skader kan det være nødvendig å gjenoppbygge større områder. I tilfeller der vannskadene har ført til muggdannelse, kan det være behov for sanering av mugg og sopp. Dette vil som regel føre til økte kostnader, særlig hvis mugg og sopp har påvirket bærende konstruksjoner. Dessuten er det ikke uvanlig at vannskader forårsaker sekundære skader som strukturelle problemer eller elektriske feil som kan kreve ekstra reparasjoner, og som vil øke totalkostnaden forbundet med utbedring av vannskader.

Noen ganger vil det også påløpe indirekte kostnader, for eksempel hvis du midlertidig må bo på et annet sted mens arbeidet pågår. Det er verdt å merke seg at forsikringsdekning spiller en viktig rolle for deg som huseier. I mange tilfeller vil skadene dekkes av husforsikringen eller innboforsikringen, men som regel dekkes skadene ikke av forsikringen hvis de skyldes manglende vedlikehold fra huseiers side. For å vite nøyaktig hva som dekkes og ikke dekkes av forsikringen din, er det viktig å ta en grundig gjennomgang av forsikringsvilkårene dine.

Prisfaktorene avgjør

Prisen på utbedring av vannskader styres av flere faktorer som vil variere fra tilfelle til tilfelle. Dette er noen av de viktigste prisfaktorene når det kommer til utbedring av vannskader.

  • Skadens omfang: Skadens omfang er normalt den aller viktigste prisfaktoren ved vannskader. Jo større områder som er berørt, desto mer arbeidskrevende og tidkrevende blir arbeidet med å utbedre skadene. Det kan bli særlig kostbart hvis skadene påvirker byggets bærende konstruksjon.
  • Hva som blir skadet: Hva slags rom og innredning som blir rammet, og som må utbedres eller erstattes, har mye å si for den endelige prisen. Om vannskaden rammet en råkjeller med få verdifulle gjenstander, trenger ikke prisen å bli så høy. Om det derimot er snakk om en rørlekkasje på et bad, som skadet både badet og underliggende konstruksjon, vil prisen raskt bli høy. Renovering av bad alene koster i snitt 275.000 kroner. 
  • Vannets kilde: Hvor vannet kommer fra kan ha stor betydning for hvor vanskelig det er å reparere skadene og hvor skadelig vannet er på omgivelsene. For eksempel vil vann fra kloakk kunne skade mer enn rent vann.
  • Tilgjengelighet: Hvor lett det er å komme til der skadene har oppstått kan påvirke den totale tidsbruken og dermed også kostnader. 
  • Om du agerer raskt: Hvor fort du oppdager skadene og tar affære kan påvirke kostnadsbildet. Hvis du er rask og setter i gang arbeidet før vannskadene sprer seg mer enn nødvendig og kanskje begynner å danne mugg, kan du fort spare deg selv for store summer.
  • Arbeids- og materialkostnader: Både fagfolk og materialer varierer i pris, så her gjelder det å gjøre grundige undersøkelser for å finne det du trenger i riktig priskategori. Samtidig er det viktig å ikke kjøpe materialer som holder for dårlig kvalitet eller å bruke arbeidere som ikke er kompetente. Resultatet skal tross alt bli bra for å unngå at det samme skjer igjen ved en senere anledning. 
  • Forsikringsdekning: Om du har forsikring som dekker vannskadene eller ikke, vil ha stor betydning for hvor mye du selv ender opp med å betale. Hvis skadene skyldes forhold utenfor din kontroll, vil forsikringsselskapet normalt dekke skadene, men sjekk likevel forsikringsvilkårene nøye.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva er vannskader?

I norske hjem oppstår tusenvis av vannskader hvert år. Faktisk utgjør vannskader nesten 70% av alle typer boligskader i landet. Vannskader kan oppstå i forbindelse med ekstremvær som flom eller kraftig regn, eller ved at rør sprekker. Om sommeren er det vanligere å få vannskader i forbindelse med flom og regn hvis det ikke er ordentlig tett rundt tak, fasader eller vinduer. Om vinteren derimot, ser vi ofte at vannskader oppstår som følge av frostsprengte rør. Det kan også oppstå vannskader om våren når store mengder snø smeltes.

Rørbrudd og lekkasjer er det vanligste årsaken til vannskader. Hvis et rør sprekker, kan det føre til at store mengder vann slippes løs og gjør skade på gulv, vegger, møbler og bygningens struktur. Har du et dårlig vedlikeholdt tak, kan du fort få taklekkasje som kan medføre skade på loft, isolasjon, indre takflater og mer. 

Skader kan også oppstå som følge av dårlig ventilasjon. I slike tilfeller er eksponeringen til fuktighet mer langvarig, og det dannes ofte råte og mugg som både kan være helseskadelig og som kan svekke bygningsmaterialer. Dette kalles fuktskader, og er ikke det samme som vannskader. Fuktskader oppstår over tid mens vannskader er mer eller mindre umiddelbare - les mer om forskjellen i neste seksjon: Sentrale begreper om vannskader og forsikring.

I tillegg til både kortvarige og langvarige skader, kan vannskader som forblir ubehandlet føre til at verdien på boligen din reduseres. Det er viktig at du som huseier tar raskt affære, enten det er snakk om en akutt vannskade, for eksempel når et rør sprekker, eller når skader oppstår som følge av langvarig eksponering. Å se bort ifra problemet kan ha flere negative konsekvenser:

  • Skaden forverres: Vannskader forverrer seg med tiden. Det begynner gjerne som en liten lekkasje, men utvikler seg fort til store problemer som kan være vanskelig å håndtere. Vann kan spre seg til nye områder og føre til økte reparasjonskostnader.
  • Mugg- og soppvekst: Mugg og sopp trives svært godt i fuktige områder. Mugg og sopp kan både skade bygningens struktur og materialer, men utgjør også en potensiell helsefare, særlig for mennesker med luftveisproblemer og allergier. Råtesopp er en sopp som trives godt i fuktige omgivelser, og som sakte, men sikkert spiser opp treverk.
  • Skader på byggets struktur: Ved langvarig eksponering til fuktighet kan bærende elementer i bygget blir skadet, for eksempel bjelker eller grunnmur. Dette kan utgjøre en trussel mot bygningens strukturelle integritet og medføre vesentlig sikkerhetsrisiko for beboerne.
  • Elektriske skader: Hvis det er vannskader i nærheten av elektriske systemer, kan det føre til kortslutninger og potensiell brannfare. Dette utgjør en ytterligere risiko for de som bor i huset.

Regelmessig vedlikehold og inspeksjon er viktig for å unngå vannskader. Det kan for eksempel innebære å:

  • Sjekke rørsystemer
  • Se etter tegn på lekkasjer, gjerne i områder hvor du sjeldent er, som i kjeller 
  • Sjekke om du har skader på taket som slipper gjennom vann og kan forårsake vannlekkasjer, for eksempel hvis du har takstein som er sprukket eller har løsnet
  • Sørge for at vannrør er tilstrekkelig godt isolert i områder hvor det er lave temperaturer, for eksempel på hytta. Påse at isolasjonsmaterialet må dessuten være godt egnet for å forhindre frostsprukne rør. 
  • Sørg for god ventilasjon i hele hjemmet, særlig på bad, i vaskerom og på kjøkken.

Utbedre vannskader? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Sentrale begreper om vannskader og forsikring

Om du har fått vannskader i hjemmet eller skal fremsette et krav om erstatning til forsikringsselskapet ditt for første gang, kan det hende du hører en del ord og begreper som virker ukjente. Her ser vi nærmere på et lite utvalg av sentrale begreper når det kommer til vannskader og forsikring.

Vannskader og fuktskader: Begrepene vannskader og fuktskader brukes gjerne om hverandre, men de viser til ulike typer skader. En vannskade skjer som regel akutt og plutselig, for eksempel i forbindelse med en flom eller rørbrudd. En fuktskade derimot, utvikler seg over tid og er et resultat av langvarig eksponering til fukt som ofte medfører muggdannelse og soppvekst.

Sanering: Ordet sanering betyr å gjøre sunn. I forbindelse med vannskader innebærer det å tørke, rengjøre, desinfisere og gjenopprette normal tilstand i skadede områder. Arbeidet med å fjerne eventuell forurensning er svært viktig for å forhindre muggvekst og gjenopprette sunne boforhold. Ved sanering er det essensielt å finne alle fuktighetskilder for å unngå følgeskader.

Følgeskader: En følgeskade er en skade som oppstår som en konsekvens av den opprinnelige skaden, i dette tilfelle vannskaden. Mugg og råteskader er vanlige følgeskader etter vannskader, og det skyldes fuktighet i materialene. Ofte kan arbeidet med å reparere følgeskader være enda mer komplekst og kostbart enn det er å utbedre de opprinnelige vannskadene.

Husforsikring: Hvis du har husforsikring når uhellet oppstår, kan du spare mye penger. En husforsikring dekker skader som oppstår plutselig på selve bygningen og fastmontert utstyr. Fastmontert utstyr kan for eksempel være husets røranlegg. Husforsikring kalles også noen ganger for boligforsikring. Du kan gjerne velge mellom standard dekning og toppdekning. Hva som dekkes av toppdekning og standard dekning kan variere noe mellom forsikringsselskapene, men det er vanlig at toppdekningen også inkluderer dekning mot skadedyr, følgeskader ved utett tak eller vegger, skader som følge av håndverkerfeil og så videre.

Innboforsikring: En innboforsikring kan også komme deg til nytte hvis du opplever vannskader i hjemmet ditt. En innboforsikring dekker skader på personlige eiendeler som møbler, elektronikk, klær, pyntegjenstander og så videre. Det innebærer ting du har i huset som du kan flytte og røre på. Du velger selv hvor mye du vil forsikre innboet ditt for, men det er vanlig å velge en sum som mer eller mindre tilsvarer verdien på alle eiendelene dine.

Forsikringsoppgjør: Et forsikringsoppgjør er prosessen der forsikringsselskapet utbetaler erstatning. Hvor lang tid det tar å få utbetalt pengene etter en vannskade, avhenger av hvor kompleks saken er. Hvis det er usikkerhet rundt hva som er skjedd og om skadene faktisk dekkes av forsikringen, kan det ta lengre tid. Derfor er det viktig å dokumentere skadene så godt som mulig for å unngå usikkerhet og uenigheter. Når saken er ferdig behandlet, tar det sjeldent mer enn et par dager å få utbetalt forsikringsoppgjøret.

Forsikringspremie: Begrepet forsikringspremie kan fort forveksles med noe man får, på grunn av ordet premie, men forsikringspremie viser til summen forsikringstaker betaler for forsikringen sin hver måned eller hvert år. Størrelsen på forsikringspremien avhenger som regel av flere faktorer, blant annet hva slags forsikring du har, hvor god dekning den gir, og ikke minst hvor stor risiko det er for at et uhell faktisk inntreffer. I mange tilfeller kan preventive tiltak bidra til å redusere forsikringspremien fordi det gir redusert sjanse for at et uhell skjer.

Egenandel: Egenandelen er den delen av et forsikringskrav du selv må dekke hvis du får vannskader i huset ditt. Du kan som regel justere hvor mye du vil betale i egenandel. Velger du høy egenandel, blir forsikringspremien lavere. Om du heller ønsker å betale en lav egenandel, blir forsikringspremien høyere.

Skademelding: Når du skal varsle forsikringsselskapet ditt om skaden, sender du inn en skademelding. Her dokumenterer du hva som har skjedd så korrekt som du kan samt  omfanget av skaden. Når det gjelder boligskader, er det i all hovedsak snakk om en digital skademelding som du sender inn via nettsiden til forsikringsselskapet. Her kan du også laste opp bilder og annen dokumentasjon. 

Kontantoppgjør: Kontantoppgjør er et alternativ til å la forsikringsselskapet stå for utbedring av skadene. Ved et kontantoppgjør får du da i stedet utbetalt en sum som du selv disponerer til utbedring av skadene. Summen beregnes av forsikringsselskapet ut ifra skadeomfanget, fratrukket egenandel.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Utbedring av vannskader

Vannskader kan utbedres på forskjellige måter avhengig av hvor skadene er, hvilke materialer som er skadet og ikke minst hvor omfattende skadene er. Normalt begynner det uansett med å få en vurdering av skadene - en skadetakst. Det innebærer blant annet å finne vannets kilde, finne ut nøyaktig hvilke områder som er berørt og i hvilken grad de er berørt. Om man har forsikring, vil forsikringsselskapet få en av deres samarbeidspartnere til å gjennomføre denne vurderingen etter at du har sendt inn skademelding. Mens du venter på besøk burde du gjøre det du kan for å redde eiendeler ut av faresonen, og å fjerne vann så godt du kan. 

Etter forsikringsselskapet har vært på befaring, vil de som oftest sende håndverkere for å utbedre skaden. Da begynner de med å fjerne vann og fukt. Til dette brukes gjerne pumper eller annet spesialisert tørkeutstyr som bidrar til å bli kvitt vannet. Det er viktig å handle raskt, for jo fortere vannet fjernes, desto mer begrenses spredningen og skadeomfanget. Når alt omsider er tørt, skal berørte områder rengjøres og desinfiseres for å fjerne og forebygge eventuell muggvekst.

Når skadede områder er rengjort, begynner man som regel med reparasjon og gjenoppbygging av skadede materialer og strukturer. Av og til er det tilstrekkelig med mindre reparasjoner eller et malingsstrøk, mens det andre ganger er nødvendig å erstatte vegger, gulvbelegg eller bjelker. Til slutt er det viktig å iverksette forebyggende tiltak for å forhindre vannskader i fremtiden. Det kan innebære enn oppgradering av rør, tak eller installering av vannlekkasjesensorer.

Det er viktig at du tar kontakt med forsikringsselskapet ditt fort. Ta gode bilder og eventuelt video for å dokumentere skadene, da dette kan bli viktig når forsikringsselskapet skal vurdere om du har rett på erstatning. 

Selv om du ikke har hatt vannskader enda, er det likevel lurt å ta grundig gjennomgang av forsikringsvilkårene for å finne ut nøyaktig hva som dekkes med din forsikring når det kommer til vannskader. I de fleste tilfeller vil forsikringen dekke vannskader som oppstår plutselig, men ikke de som skyldes dårlig vedlikehold. Hvis du ved gjennomgang av forsikringsvilkårene finner at dekningen for vannskader er for dårlig, kan du kontakte forsikringsselskapet og høre om det er mulig å oppgradere dekningen, eller eventuelt sjekke dekningen som tilbys av andre forsikringsselskaper.

Slik sparer du penger ved vannskader

Selv om reparasjon av vannskader kan bli dyrt, er det mye du kan gjøre for å holde kostnadene så lave som mulig. Her har du noen nyttige tips for å spare penger hvis du har fått vannskader i hjemmet ditt.

  • Få mest mulig ut av forsikringen: Sørg for at forsikringen du har gir god dekning ved vannskader ved å gå grundig gjennom forsikringsvilkårene. Dokumenter skaden så godt som mulig for sørge for at du får erstatningen du har krav på når uhellet først har skjedd.
  • Rask respons: Om du mistenker vannskader, er det viktig at du handler umiddelbart. Da unngår du at vannskadene sprer seg ytterligere og gjør det hele mye dyrere. Hvis du er rask nok og klarer å forhindre spredning, kan det hele bli mye rimeligere.
  • Gjøre deler av jobben selv: Hvis forsikringen ikke dekker skadene og du selv må betale for reparasjonene, kan du vurdere å gjøre deler av jobben selv. Du kan også i noen tilfeller velge å ta ansvaret for utbedringen selv, enten ved egeninnsats eller med egne håndverkere. Da vil forsikringsselskapet gi deg et kontantoppgjør i stedet for å stå for og dekke utbedringen. Du kan for eksempel fjerne vann, rydde opp og tørke områder. Dette forutsetter imidlertid at du har riktig utstyr. Husk at vannet kan fortsette å spre seg eller danne mugg hvis du ikke får fjernet alt. Derfor er det uansett lurt å rådføre seg med profesjonelle fagfolk.
  • Vedlikehold: Godt vedlikehold kan spare deg for mange tusenlapper. Godt vedlikehold innebærer å jevnlig sjekke rør, tak og dreneringssystemer og finne ut om noe må erstattes. Veldig mange vannskader skyldes gamle rør som sprekker.
  • Finne en rimelig entreprenør: Om du ikke kan bruke forsikringen og må engasjere fagfolk selv, kan du spare penger på å finne en rimelig entreprenør, men husk å bruke fagfolk med riktig kvalifikasjoner.
  • Hente inn flere tilbud: Du kan finne en rimelig entreprenør ved å hente inn flere tilbud fra firmaer i nærområdet ditt, for å så å sammenligne dem både på pris og kvalitet. Sjekk gjerne om firmaene fremstår seriøse på nettsiden deres eller i kontakt med dem, og ikke vær redd for å spørre om referanser fra tidligere kunder som har hatt vannskader i hjemmet deres.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Gode råd

Hvis du ikke har hatt vannskader før, vet du kanskje ikke hva du skal gjøre eller hvor du skal begynne, og det kan være fristende å bare utsette problemet. For at det skal bli rimeligst mulig, er det imidlertid viktig at du tar tak så fort du fatter mistanke. Avslutningsvis har vi samlet 10 gode råd du kan ha med deg i møte med vannskader i hjemmet.

  1. Forebygging er nøkkelen: Det klart beste tiltaket mot vannskader er forebygging. Ved å regelmessig vedlikeholde rør, tak og områder som kan være utsatt for vannskader, reduserer du risikoen. Vær også var på kjelleren ved flom eller store mengder nedbør - påse at dreneringen er i orden, få gjenstander opp fra gulvet og påse at vinduer og dører er tette. .
  2. Inspisér og se etter tegn: Det er lurt å jevnlig gå en runde for å se om du kan se tegn til vannskader. Det kan for eksempel være flekker på vegger eller i tak eller lukt av mugg. Oppdager du lekkasjen tidligere, unngår du de store reparasjonskostnadene.
  3. Vær forberedt: Lag en plan for hvordan du skal agere hvis du først får vannskader, gjerne med en liste over ting du må huske på. For eksempel å dokumentere, fremgangsmåte for å få kontroll på situasjonen, nummeret til forsikringsselskapet og så videre.
  4. Tenk sikkerhet: Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Så hvis du har vannskader i nærheten av elektriske systemer, er det viktig at du involverer profesjonelle fagfolk fremfor å gjøre ting selv.
  5. Dokumentasjon: Noe av det første du må gjøre er å ta bilder og video av skadene. Gjør dette før du begynner å rengjøre og reparere. Dette vil sikre bevis overfor forsikringsselskapet.
  6. Velg gode materialer ved reparasjon: Det er lurt å velge materialer som er motstandsdyktige mot vann og fukt når du skal reparere eller erstatte deler på skadede områder. Da reduserer du sjansen for fremtidige vannskader.
  7. Hold øye med muggvekst: Etter at vannskadene har blitt reparert, er det lurt å holde et øye med de berørte områdene en stund for å sikre at det ikke dannes muggvekst. Hvis dere ikke har lykkes i å fjerne alt vannet, kan det dannes mugg som kan forårsake ytterligere skade og helseproblemer.
  8. Bruk profesjonelle fagfolk: Forutsatt at det ikke bare er enkelte mindre skader som lett lar seg reparere, er det lurt å bruke profesjonelle fagfolk. Da kan du være helt sikker på at jobben blir gjort skikkelig.
  9. Sett opp et budsjett: Dersom skaden er betydelig og du ikke får alt dekket av forsikringsselskapet, kan kostnadene blir nokså høye. Da kan det være lurt å sette opp et budsjett for å lettere kunne håndtere både planlagte og uforutsette utgifter.

Lær av erfaringen: Når vannskadene er reparert og alt er i orden, kan det være lurt å tenke gjennom hva som har gått galt for å unngå at det skjer igjen i fremtiden. Finn ut nøyaktig hva som gikk galt og bruk kunnskapen til å forebygge vannskader i fremtiden.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Utbedre vannskader? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.