Oppussing av leilighet: Hva koster det?

 

(2024-pris)

Skal du pusse opp leiligheten? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Oppussing av leilighet

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på oppussing av leilighet

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Overflateoppussing eller totaloppussing

Oppussing kan gjøres på flere forskjellige nivåer. Når man snakker om overflateoppussing er dette som regel regnet som de mer kosmetiske inngrepene du kan gjøre i leiligheten din for å gjøre den mer presentabel og fin å bo i. Noen typiske elementer i en overflateoppussing inkluderer maling av overflater, Flis-på-flis på badet, utskifting av baderomsmøbler, sliping av gulv og installering av nye kjøkkenfronter.

Totaloppussing, som ofte også er kalt totalrenovering er en mye mer grundig affære hvor man går mye mer inn i de tekniske installasjonene. Dette kan ofte skje når du holder på med totalrenovering av bad, nytt kjøkken, nytt gulv og nye vegger. Det er spesielt vanlig at du ender opp med å måtte gjennomføre en totalrenovering når du gjør strukturelle endringer med endret romløsning. Typisk inkluderer totalrenovering mer omfattende oppgaver slik som for eksempel riving til bjelkelag eller betong, rørlegging, elektrisk installasjon eller ventilasjon.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva vil det koste å pusse opp leiligheten din?

I Byggstart har vi utarbeidet en prisdatabase basert på prosjekter der kunder har benyttet Byggstart til å finne håndverkere og entreprenører. Vi har samlet kvadratmeterpris og andre byggekostnader fra hundrevis av prosjekter i en prisdatabase som er grunnlaget for de gjennomsnittlige kvadratmeterprisene under.

Vi ser at gjennomsnittlig pris per kvadratmeter ligger på ca. 14.000 kr. Dette er inkludert alle byggekostnader knyttet til prosjektet, også kostnader for innkjøp av materialer som man gjør selv som kunde.

Vi ser imidlertid prosjekter som kommer ned mot 8.000 kroner per kvm, og prosjekter med priser så høye som 25.000 kroner per kvadratmeter, så det er store forskjeller i meterprisen her.

Dersom du er seriøs angående oppussing av leiligheten din vil du mest sannsynlig ønske å finne ut mer om hva byggekostnadene vil være for de forskjellige delene av prosjektet ditt. Når du leser dette er det er viktig å huske på at disse prisene ofte varierer en del mellom forskjellige prosjekter, så den kvadratmeterprisen du til slutt ender opp med vil mest sannsynlig være litt forskjellig

Det spesifikke priseksempelet vi har gitt deg under gjelder totalrenovering av en leilighet på ca 80 kvadratmeter. Prisen inkluderer flytting av kjøkken og noe ombygging. Kostnader for materialer og moms er også inkludert i prisen.

Kostnader fra entreprenør:

  • Riving, rigg og drift: 55.000 kr
  • Bad: 240.000 kr
  • Vaskerom: 80.000 kr
  • Nytt røropplegg til flyttet kjøkken: 40.000 kr
  • Snekker (gulv, vegger, endre romløsning): 150.000 kr
  • Maler: 70.000 kr
  • Elektriker: 170.000 kr

Totale kostnader fra entreprenør: 805.000 kr

Kostnader egne innkjøp:

  • Kjøkken: 150.000 kr
  • Fliser: 15.000 kr
  • Parkett: 30.000 kr
  • Baderomsinnredning, WC, armaturer: 35.000 kr

Totale kostnader egne innkjøp: 230.000 kr

Totalt alle byggekostnader: 1.035.000 kr

Dette prosjektet landet totalt på en drøy millioner kroner, som betyr en kvadratmeterpris på ca. 13.000 kr totalt.

Få 3 tilbud på oppussing av leilighet

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Viktige faktorer for meterprisen når du pusser opp leilighet

Det kan være et nyttig utgangspunkt å starte med en kvadratmeterpris når man holder på med planleggingen og kartleggingen av hva det koster å pusse opp leiligheten. Det kan for eksempel brukes for å gjøre en hurtig avgjørelse av om man vil få arbeidet unnagjort nå, eller om man må bite i det sure eplet og vente til senere.

Når man skal til med litt mer nøyaktig budsjettering og planlegging lønner det seg å gå litt mer inn i detaljene for hva det er som driver opp prisen på renovering av en leilighet. Dersom man har oversikten over hva det er som koster mye hender det at man kan greie å finne løsninger som kan bidra til å få prisen ned noe.

En av faktorene som bestemmer kostnaden på renoveringen er selvfølgelig hvor mange kvadratmeter leiligheten din er.

Det er som regel slik at større leiligheter har en lavere kvadratmeterpris for oppussing enn hva det ville koste per m2 for en mindre leilighet. Dette er fordi du kan fordele kostnaden med entreprenøren sin mobilisering på flere kvadratmeter.

Våtrom, som for eksempel bad, kjøkken og vaskerom, er også en viktig faktor som driver kostnadene opp. Det er nemlig disse rommene som er de dyreste i leiligheten din på grunn av det mer kompliserte arbeidet med rør, elektrisitet, ventilasjon og membraner som ofte må gjøres for disse rommene. For totaloppussing av et bad kan det koste mellom 200.000 - 500.000 kroner, mens et kjøkken ofte kan koste fra 100.000 kroner inkludert montering, rørlegger og elektriker.

Dersom du forandrer romplanen kan du også lett ende opp med høyere kostnader, særlig dersom du forandrer romplanen på bad eller kjøkken. Da må du nemlig ofte forandre på rørlegging elektrisitet, ventilasjon og membraner. Det ofte begrensninger på hvilke strukturelle endringer du kan gjøre i en leilighet, men dersom du har lov til å gjøre slike endringer må du regne med at dette vil drive opp prisen på oppussingen din ytterligere. Dersom du gjør endringer i bærende konstruksjon vil dette være betydelig dyrere enn å endre på lettvegger.

Valg av materialer kan påvirke prisen mye når du pusser opp leilighet. Det finnes en lang rekke forskjellige kvaliteter og merker å velge mellom. Om man er ute etter å finne en litt hyggeligere pris bør man se nøye på hvilke materialer der er å velge mellom. Det er kanskje det dyreste som er det beste, men det er også ofte man ikke trenger det beste for at det skal være bra nok. Du kan få et flott resultat med solid kvalitet selv om du ikke velger de beste merkenavnene over alt.

Entreprenøren man velger er en annen avgjørende faktor som påvirker byggekostnadene. Her kan man spare mye ved å få inn flere tilbud og velge rett, men man kan også risikere å ende opp med store ekstra kostnader dersom man går for feil entreprenør og ender opp med å måtte gjøre arbeidet om igjen. Registrer gjerne prosjektet ditt på Byggstart, dersom du ønsker å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører for ditt prosjekt.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Reduser kostnadene når du pusser opp leiligheten din

Det er mange måter du kan redusere kostnadene med oppussingsprosjektet ditt, og det er ikke alltid dette trenger å innebære mye hardt arbeid fra din side. Dersom du passer litt ekstra på og identifiserer de enkleste innsparingsmulighetene vil det allerede vise bra igjen på byggekostnadene. Her gir vi deg noen enkle tips som forhåpentligvis kan hjelpe deg med å få ned prisen på prosjektet ditt.

Planlegg i god tid hva du trenger og få oversikten over hva de forskjellige tingene koster hos minst tre forskjellige forhandlere. Dersom man ikke alltid er ute i siste liten er man mindre stresset, og har tid til å følge med på rabatter som kan hjelpe deg med å redusere kostnadene dine. Det hender de store kjedene har lokketilbud med lave priser på diverse produkter du kanskje trenger, og da gjelder det å ha listen klar slik at du kan shoppe med stil.

Du kan også få ned kostnaden ved å gjøre litt innsats selv. Ofte er riving, håndtering av avfall, gulvlegging og maling ting man kan vurdere.

Profesjonelle håndverkere er ofte mye mer effektive også på disse jobbene, men det kan likevel være noen som liker å yte litt innsats selv, enten på grunn av at de liker å styre med slikt på fritiden, eller for å redusere kostnader her og der.

Tøm leiligheten. Det høres kanskje urelatert ut, men i en leilighet er det ofte små arealer og lite gulvplass. Det er også ofte mye som skal inn på disse få kvadratmeterne. Når entreprenøren skal inn og arbeide vil det fort koste deg mange ekstra timer dersom håndverkeren må bruke tid på å flytte rundt på ting og tang, kanskje opptil flere ganger for å komme til der de trenger å jobbe.

Det lønner seg å sette opp et budsjett for å få oversikt over kostnadene før du setter i gang med renoveringen. Da vet du hvilke kostnader du kan forvente deg og hva du har råd til. Dersom du setter i gang uten noen plan er det lett å få storslåtte ideer underveis, og da mister man fort kontrollen over byggekostnadene.

Hva er inkludert i prisen fra entreprenør, og hva kjøper du inn selv?

Mange vil foretrekke å bruke en totalentreprenør ettersom dette gjør det mye enklere å organisere prosjektet fra eierens side. En totalentreprenør vil gi deg et tilbud som inkluderer arbeidet som skal gjøres innen alle de forskjellige fagområdene. De fleste materialene som trengs for arbeidet innen de forskjellige fagområdene vil også være inkludert i prisen du får fra en totalentreprenør.  

Når det gjelder overflatematerialene er det vanlig at du som eier av leiligheten tar deg av å kjøpe inn disse selv. Grunnen til at dette som oftest gjøres på denne måten er fordi det er så mange forskjellige typer og prisklasser å velge mellom. Dersom denne utvelgelsen skal gå via entreprenøren kan det fort bli både upraktisk og dyrt.

Med overflatematerialer regnes for eksempel selve kjøkkenet dersom du pusser opp kjøkken. Prisen på kjøkken kan variere fra rundt 50.000 for et enkelt IKEA kjøkken til hundretusenvis av kroner for spesielle designer-kjøkken. Du kan ofte få gode priser på montering av kjøkken fra leverandøren av kjøkkenet, så du bør vurdere om det lønner seg å bruke dem for akkurat denne jobben. Montering av kjøkkenet kan ofte komme på mellom 10.000-40.000 kr pluss elektrikerarbeid og rørlegging.   

Når det gjelder fliser og parkett finnes det igjen veldig mange forskjellige stiler og prisklasser. Man kan finne fliser og parkett til priser rundt hundrelappen, mens andre koster flere tusen kroner per kvadratmeter. Det er derfor vanskelig for en entreprenører å gi deg et meningsfullt tilbud der dette er inkludert. Samtidig har ofte entreprenører tilgang til rabatter på fliser og parkett hos leverandørene sine, så det kan være lurt å snakke med entreprenøren din om dette før du bestemmer deg for å bestille selv. Arbeidet med å legge fliser eller parkett i leiligheten din er vanligvis inkludert i tilbudet fra entreprenøren.    

Dersom du pusser opp baderom har du ofte spesifikke ønsker om hvilke møbler og armaturer du foretrekker. Det er her også mange stiler og prisklasser å velge mellom. Det kan også her lønne seg å spørre entreprenøren om de har tilgang til gode tilbud fra leverandørene sine. En pakke som inkluderer minimum av det man trenger vil koste minst 10.000 kr, men for de aller fleste vil det koste mye mer enn dette. Kostnaden med installasjon av dette er vanligvis med i tilbudet fra entreprenøren.

Det kan ofte være en god ide å ha en interiørarkitekt å støtte deg på når du har et større oppussingsprosjekt på gang. Denne kostnaden er vanligvis heller ikke inkludert i prisen fra entreprenøren din.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvor finner du kvalifiserte fagfolk nær deg?

Den mest avgjørende suksessfaktoren for oppussingsprosjektet ditt er sannsynligvis hvem som koordinerer og gjennomfører arbeidet. Mange har dårlige opplevelser fra å ha valgt useriøse håndverkere til å pusse opp leilighetene sine. Det kan i utgangspunktet ofte se lurt ut å velge den entreprenøren som koster minst, men mange finner ut litt for sent at dårlig utført håndverksarbeid ofte kan ha alvorlige og dyre konsekvenser. Dersom du derimot finner et profesjonelt og firma som leverer høy kvalitet og kommuniserer greit, vil prosjektet som regel være overstått nesten fortere enn du hadde ønsket.

Vi i Byggstart gjør det enkelt for kunder å velge blant lokale kvalitetssikrede håndverkerfirmaer og entreprenører. Registrer gjerne ditt prosjekt hos Byggstart, så tar vi kontakt med deg for en gjennomgang av prosjektet. Det koster ingenting og er helt uten forpliktelser.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på oppussing av leilighet

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.