Hva koster det å pusse opp kjøkkenet? Pris i

 

2024

Lurer du på hva det koster å pusse opp et kjøkken? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å fornye kjøkkenet, inkludert hvilke alternativer du har og hvordan prosjektet ditt kan gjennomføres på en budsjettvennlig måte. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Pusse opp kjøkken

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Skal du pusse opp? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Pris

Enten det er snakk om et stort oppussingsprosjekt eller en enklere oppgradering: Det vi kan si, er at de laveste prisene for oppussing av kjøkken generelt ligger på rundt 75.000 kroner, mens de høyeste er på nærmere 300.000. Du kan gå ut fra en snittpris på cirka 150.000 kroner. Men prisene varierer, fra mer eksklusive løsninger til oppussing i form av nytt kjøleskap og noen malingsstrøk som ikke behøver å koste mer enn noen få tusenlapper. 

Å pusse opp et kjøkken kan innebære oppgradering av flere ulike elementer:

Ventilatoren er et av de viktigste designelementene her. Du kan kjøpe deg en designmodell fra en kjent leverandører, eller du kan kjøpe en som rett og slett får jobben gjort. Benkeplaten er også viktig stilmessig, og du har flere valg: En gammel benkeplate av tre kan du for eksempel beise eller male, eller du kan kjøpe en ny i nytt materiale. Håndtak og knotter kan enkelt byttes ut og gi kjøkkenet et løft. Også fronter, skap og hyller kan males eller byttes ut uten at det behøver å koste for mye. Å legge et nytt klikk-gulv eller vinylfliser er enkelt og kan gjøre mye for rommet. Ellers kan du vurdere å male vegger og tak. Og har du vurdert nye lyskilder? Mange velger å åpne taket for å sette inn spotter, men vit at dette er relativt kostbart: Her må det betales for det elektriske arbeidet samt gipsing av taket etterpå. Kjøkkenplatene og hvitevarene utgjør helt klart en stor del av helhetsinntrykket, og koster å bytte ut, men kanskje vil de få nytt liv ved at du endrer noen av elementene ovenfor?

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Kostnadsdrivere

Strukturelle endringer: Å flytte vask, rør og avløp samt elektriske komponenter, det vil si gjøre strukturelle endringer i rommet, vil koste mer - mye mer - enn å pusse opp overflater. Det kan derfor være økonomisk smart, dersom det er mulig, å beholde plasseringen av vask, stekeovn, oppvaskmaskin og andre hvitevarer.

Elektriske finurligheter: Electrolux selger en egen type kameraovn som kan styres med mobilen. I tillegg finnes teknologi som lar induksjonstopp og ventilator kommunisere med hverandre. Slike smarte løsninger vil drive prisen på kjøkkenet opp. 

Rommets størrelse: Størrelsen på prosjektet vil alltid være med på å drive prisen opp eller ned. Det finnes imidlertid visse skalafordeler som gjør at kvadratmeterprisen gjerne synker dersom du for eksempel skal legge fliser over et større areal. Du kan altså oppnå kvantumsrabatt på visse materialutgifter. 

Konstruksjonsmessige hensyn: Avanserte løsninger som krever særegen kompetanse å jobbe med (som betong og massivtre), vil gjøre byggeprosjekter dyrere. 

Rive litt eller rive alt: Vurdér, eller la fagfolk vurdere, om kjøkkenet er grunnleggende brukbart. Kanskje kan du beholde noe, og rive noe annet?  

Materialstandard: En benkeplate i rimeligere tre, eller en ekstra fin en i stein? Ønsket standard på nye hvitevarer? Dette vil ha mye å si på prislappen på oppussingen totalt sett. Husk at dyrere materialer ikke nødvendigvis er bedre eller mer slitesterke. Mange bruker mye av budsjettet på en eksklusiv benkeplate, men vit at billigere materialer som laminat er svært slitesterkt det også. 

Valg av entreprenør og/eller håndverkere: Arbeidskraften og timeantallet utgjør en stor del av de samlede kostnadene. Det vil som regel være gunstig for budsjettet ditt at det samarbeides godt mellom de involverte fagfolkene, om det da trengs folk innen ulike fagområder. Det er vanlig at aktørene har egne prisavtaler med leverandører de har god erfaring med. Om du leier inn en kjøkkenspesialist, bør du undersøke om levering, montering, rørlegger og elektriker kommer i tillegg til den prisen de oppgir.

Skal du pusse opp? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel for oppussing av kjøkken, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel for et prosjekt med oppussing av et middels stort kjøkken:

  • Riving og bortkjøring av gammel kjøkken: 8.000 kr
  • Montering av nytt kjøkken, med 15 skap: 35.000 kr
  • Fliser mellom kjøkkenbenk og overskap: 6.000 kr
  • Diverse tilpasninger / maling: 9.000 kr
  • Elektriker: 8.000 kr
  • Rørlegger, inkl. water guard: 13.000 kr
  • Selve kjøkkenet, alt inkludert (IKEA): 85.000 kr

Totalsum: 164.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 164.000 kroner for oppussing av et kjøkken med 15 skap og alt inkludert, altså et nokså stort kjøkken. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Gjøre det selv

Det er mye du kan gjøre selv for friske opp kjøkkenet, som å male eller tapetsere halvmeteren som gjerne finnes mellom kjøkkenbenken og overskapene. Å male kjøkkeninnredningen, som skapfrontene, i en ny farge koster heller ikke stort og er en relativt enkel jobb. Også tak, vegger og gulv kan få noen strøk med malerkosten.

Veggene må gjerne sparkles og pusses først. Dernest er det viktig at du velger riktig type maling. Og underlaget må, uansett hva du skal male, være rent, tørt og fast for at resultatet skal bli pent og holdbart. Det bør heller ikke være igjen rester av rengjøringsmidler. Ujevnheter kan du fjerne ved å slipe over flatene, slik at malingen fester seg godt nok. Dersom du maler flere strøk, bør du også gjøre dette mellom strøkene. Bruk et fint slipepapir og tørk bort alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut. Malingsrull gir jevnere fordeling av malingen og får jobben unnagjort raskere. For å få en perfekt avslutning kan du etterstryke med en spesialpensel, en pensel med bred bust.   

Før du begynner å rive det gamle kjøkkenet, må du få rørleggeren til å stenge av vannrørene. Sørg også for at strømmen tas dersom du skal fjerne elektriske installasjoner.

Unngå at kjøkkengulvet blir skadet, om det skal beholdes, ved å dekke til gulvet med papp før det nye kjøkkenet skrus opp. 

Planlegg oppussingen:

  • Mål opp rommet.
  • Skaff deg oversikt over hvor vann, avløp, strømuttak befinner seg.
  • Sjekk om du har nok strøm til å drifte hvitevarer dersom du skal kjøpe nye.
  • Tegn en enkel skisse over hvordan du vil ha det og hva du ønsker å gjøre.
  • Sjekk hva slags type vegg du skal montere innredningen på. Er det gips, må du finne ut hvor stenderne er. 
  • Om du er i tvil, kontakter du en spesialist. 

Du kan gjøre mye selv, men noe krever eksperter:

Dersom oppussingen eller renoveringen påvirker rør, vann og/eller elektrisitet, må du ha hjelp av fagfolk. Hvis du hopper over dette steget, kan du få problemer med garantier og forsikringer, og det kan ikke minst gå ut over sikkerheten. Videre foreligger det krav til dokumentasjon fra et godkjent firma; husk å få jobben spesifisert skriftlig med tanke på eventuell reklamasjon, eller om du skal selge boligen senere.

Det koster å flytte på vann og avløp, samtidig som det kan være nødvendig for å få det kjøkkenet du virkelig ønsker deg. Vær forberedt på at større arbeid på rør kan bli nødvendig, særlig om det er lenge siden sist du pusset opp. Det samme gjelder dersom du har behov for endringer av det elektriske systemet - kanskje du trenger flere stikkontakter eller å plassere dem mer strategisk? 

Og til sist: Om du velger en totalentreprenør til å ordne oppussingsjobben, slipper du å være koordinator. Det kan potensielt spare deg for både tid, penger og stress.

Hvordan finne og sammenligne tilbud?

Du kan sammenligne pristilbud ved å søke opp de ulike aktørene hver for seg på nett og be dem om et pristilbud. Det tar tid. Derfor anbefaler vi å bruke anbudstjenester, for eksempel vår egen: Byggstart er en gratis og uforpliktende tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Det eneste du trenger å gjøre, er å plotte inn informasjon om oppussingsprosjektet ditt, så kobler vi deg med en entreprenør eller håndverker som kan utføre prosjektet ditt etter dine ønsker og behov. Sammenlign gjerne pristilbud fra minst tre ulike aktører, så har du gode muligheter for å finne et alternativ som passer dine budsjettrammer.

Det er viktig å vurdere tilbudene opp mot hverandre, på likt grunnlag - punktvis. Sluttsummen i tilbudene kan være misvisende fordi det foreligger forbehold og tilleggsutgifter som ikke er helt opplagte ved første øyekast. Under finner du konkrete tips til hva du bør se etter når du har fått inn tilbudene.

Still deg følgende spørsmål:

  • Har entreprenørene eller håndverkerne inkludert de samme postene i tilbudene sine?  Se på hva som er spesifisert og hva som er satt som eventuelle tillegg.
  • Hvilke forbehold er inkludert, og er det mange av dem? Forbehold er usikkerhetsmomenter som vil kunne drive prisen opp. Hvem kan eventuelt gi deg det tryggeste pristilbudet? Sørg i alle tilfeller for å ha en buffer i budsjettet ditt. 
  • Er prisen i postene satt som fastpris, overslag eller uforpliktende prisantydning? Et overslag kan ikke variere mer enn 15 prosent fra prisen du er gitt, i henhold til håndverkertjenesteloven. Men fastpris vil alltid være den prismodellen som gir deg størst kontroll over utgiftene totalt sett, og som gjør det lettest å planlegge. Det er for øvrig lettere for fagfolket å anslå en fastpris dersom du har forberedt deg godt på forhånd og kan vise frem en grundig prosjektbeskrivelse.  
  • Er det noen enkeltposter som varierer veldig i pris? Det kan bety at de ulike tilbyderne har tolket prosjektet ditt på forskjellige måter. Men det kan også bety at det har oppstått misforståelser. Spør om finner slike variasjoner og er usikker. Husk samtidig at det gjerne finnes mer enn én god løsning. 
  • Hva ligger timeprisen på for eventuelle tillegg? Det kan bli relevant dersom det er mange av dem.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Det bestemmer du, men vi kan hjelpe deg litt på vei!

Kjøkken og bad er de dyreste rommene å bygge og å pusse opp, men det finnes måter å få ned kostnadene på:

Delvis oppussing: Du kan enkelt skape stor forandring med nytt armatur, vask, benkeplate og håndtak.

Selge gamle gjenstander og materialer: Kanskje du kan selge deler av den gamle kjøkkeninnredningen?

Spar penger på sikt: Det er ikke sikkert de billigste løsningene her og nå vil være de billigste på sikt; vurdér bærekraftige løsninger som varer. Om du går for noe personlig, noe du liker selv, er sjansen større for at du vil like kjøkkenet ditt lenger, og slippe å bruke flere penger på oppussing de neste årene. 

Anbudstjenester: Benytt deg av anbudstjenester som Byggstart. Ved å samle inn flere pristilbud står du i en bedre posisjon om du skal forhandle om prisen. 

Samarbeidsavtaler: Entreprenører og leverandører av kjøkkenprodukter har ofte økonomiske samarbeidsavtaler som gagner deg som kunde. Det er derfor lurt å forhøre seg om slikt før du eventuelt gjør egne innkjøp. 

Tilbud, kampanjer og bruktmarked: Det kan lønne seg stort å holde utkikk etter tilbud, og på bruktmarkedet kan du finne kjøkkenskatter. Også kjente leverandører legger iblant ut sine produkter på nettbaserte markedsplasser. 

Gjør det selv: Du kan bytte håndtak på skapene, male området mellom overskap og benkeplate, bytte veggplater og/eller male kjøkkenfrontene - og slik gi kjøkkenet et friskt uttrykk helt på egen hånd. Ellers kan du låne tilhenger eller varebil og kjøre bort avfall selv, slik at du slipper å betale ekstra for dette. Og hos Ikea og Clas Ohlson får du tak i produkter som kan gi kjøkkenet ditt et løft til en rimelig penge. Flere av aktørene på kjøkkenmarkedet tilbyr dessuten fleksible nedbetalingsløsninger.

Frem med fargepenselen: Kvaliteten på kjøkken har blitt bedre det siste tiåret, noe som gir bedre grunnlag for å male kjøkkeninnredning fremfor å kjøpe ny. Hos maleravdelinger, hos Byggmakker, HTH eller andre, kan du finne ut av hva du må gjøre av grunnarbeid. Et annet tips er å høre med en billakkerer om de kan spraylakke skapene dine for en rimelig penge.

Gratis befaring: Tenk over hva du kunne tenke deg å endre ved det gamle kjøkkenet, og lag en liste over hva du ønsker deg. Ta med deg ønskelista og en målsatt plantegning til flere forskjellige kjøkkenleverandører. En konsultasjon er gratis hos de fleste leverandørene. Flere tilbyr uforpliktende befaring som også inkluderer oppmåling. 

Tilrettelegg: Unngå kostbare forsinkelser ved å snakke med for eksempel rørleggeren på forhånd: Hva trenger du å ha gjort klart slik at rørleggerarbeidet kan påbegynnes? 

Tips og inspirasjon: Les blogger og nyhetssider for idéer til oppussing og innredning av kjøkken. Du kan også få hjelp og inspirasjon fra aktører som HTH, Kvik, Byggmakker med flere.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Skal du pusse opp? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.