Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Få 3 tilbud på totalrenovering av bad
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Mikrosement er det siste nye innen baderom, og dersom man går litt i dybden og finner ut hva mikrosement egentlig er, kan man lett forstå hvorfor mikrosement blir et stadig mer populært alternativ til fliser. Ikke bare kan mikrosement være rimeligere enn fliser per kvadratmeter, men det er også mange andre gode grunner for hvorfor folk i disse dager velger mikrosement i stedet for de tradisjonelle flisene.
Kort fortalt er mikrosement et murprodukt, som er både slitesterkt og vannavvisende. Det kan i mange tilfeller minne om betong. Mikrosement kan brukes på både vegger, tak og gulv.
Hvorfor står folk i kø for å prøve mikrosement?
Mikrosement er lettere å påføre enn fliser, da flislegging er et mye mer nøysomt arbeid. Fliser passer jo typisk aldri hundre prosent til det området man vil fliselegge, så da ender man opp med med å bruke mye tid på å skjære til flisene, slik at det skal passe nøyaktig inn i alle rommets rare kriker og kroker. Dette er pirkete og tidkrevende arbeid, og som de fleste som har vært borti håndverkere i Norge kjenner godt til - tid er penger! Påføring av mikrosement kan gjøres mer lettvint enn flislegging, noe som selvfølgelig ofte har en viss innvirkning i positiv retning på kvadratmeterprisen.
Noen tenker kanskje at mikrosement, med en lavere pris per m2, kan være kjedelig i forhold til fargefulle, forseggjorte, og ofte dyre, fliser. Med mikrosement kan man lage nesten hva man vil med rett håndverker på jobben. Og det er heller ingen grunn til at man ikke skal kunne kombinere både fliser og mikrosement, om man vil legge til noen spennende detaljer. Kanskje vil du ha en blanding av både mikrosement og fliser på veggen? Man kan også velge å ha mikrosement på veggen og fliser på gulvet, eller omvendt. Mange velger også å bruke mikrosement i taket.
Byggekostnader med mikrosement
3.000 kroner er en vanlig kvadratmeterpris for en mikrosement-jobb, hvis man går utifra at jobben utføres på et badegulv på cirka 5 kvadratmeter. Denne meterprisen inkluderer både materialer og arbeid. Rundt regnet så står materialer for halvparten av kostnadene, mens arbeidet utgjør den andre halvparten.
Denne prisfordelingen er en grei tommelfingerregel å bruke for budsjettering, men den er selvsagt et overforenklet bilde av den egentlige situasjonen. En del av kostnadene når det gjelder selve arbeidet, ligger for eksempel i planleggingen av prosjektet.
Større arealer vil faktisk ha en lavere pris per kvadratmeter enn små arealer, ettersom man kan fordele kostnadene til planlegging og mobilisering på et større antall kvadratmeter. Med andre ord; Kostnader til planlegging og mobilisering kommer du ikke unna, uansett hvor lite eller stort badet er, så derfor sparer du penger per kvadratmeter ved å “utnytte” disse kostnadene på et større areal.
En annen grunn til billigere kvadratmeterpris på større arealer, er at man på store arealer kan benytte større maskiner og verktøy, noe som effektiviserer arbeidet. Å utføre arbeidet på et mindre areal, krever bruk av mindre verktøy og maskiner, og inneholder mer detaljarbeid.
Hvis du for eksempel skal ha en håndverker til å legge mikrosement på et badegulv på 9 kvadratmeter, ligger prisene gjerne rundt 2.200 kroner per kvadratmeter, altså noen hundrelapper billigere enn et badegulv på 5 kvadratmeter.
Det kan være greit å være klar over at kvadratmeterprisen for å legge mikrosement på vegger og tak er noe høyere enn på gulv, fordi man ikke får effektivisert jobben på samme nivå.
Dersom du ønsker pristilbud på totalrenovering av badet ditt, så kan du klikke deg videre til Byggstart og registrere prosjektet ditt helt gratis og uforpliktende.
Få 3 tilbud på totalrenovering av bad
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Hvor mange kvadratmeter?
Ingen liker overraskelser i form av uventede kostnader. Entreprenører pleier som oftest å prise mikrosement-prosjekter basert på hvor mange kvadratmeter med overflate som skal tilføres mikrosementen. Her gjelder det altså å ikke tro at man får en billigere kvadratmeterpris med et lite bad. Jo større overflate, jo billigere kvadratmeterpris. Hva prisen kommer på totalt, er selvsagt noe annet. Det må jo selvsagt tas med i betraktning at det trengs mer mikrosement på et større bad.
Det er også viktig å huske at man ikke nødvendigvis bare kan beregne prisen basert på gulvflaten. Dersom man vil bruke mikrosement på veggene også, må disse regnes med. Dette betyr for eksempel at et baderom med grunnflate på 6 kvadratmeter, og som har en takhøyde på 3 meter, faktisk vil komme på hele 36 kvadratmeter dersom man skal ha mikrosement på gulv og vegger. Dette regner man slik:
Gulv: 3 x 2 meter = 6 kvm
Vegger: 2 x 3 x 2 + 3 x 3 x 2 = 30 kvm
Totalt: 36 kvm
Fliser eller mikrosement?
Er du usikker på om du skal velge mikrosement eller fliser når du skal pusse opp badet? Da kan det være greit å tenke over dette:
Fliser varierer mye i pris: Hvis man går for en billig variant av fliser, kan man få fliser som koster 150 kroner per kvadratmeter. Dette kan da faktisk være litt billigere enn bruk av mikrosement, men fliser kan ofte lett komme opp i en pris på 1.500 kroner per kvadratmeter. Prisen på fliser varierier altså stort. Selvom du kan få fliser til en billig penge, er ikke nødvendigvis kvaliteten god.
Fugemasse: Fugemasse er noe man ikke trenger å stresse med når man bruker mikrosement. Dette fører til at det er enklere å holde badet rent.
Støv og støy: Ved bruk av mikrosement, slipper du støvet og støyet som følger med arbeidet med å skjære til fliser.
Legge mikrosement over gamle fliser: Skal du pusse opp et bad som allerede har fliser? Du slipper å fjerne de gamle flisene, hvis du skal ha mikrosement. Dette vil kunne spare deg for penger, da en håndverker må bruke en del tid på fjerne gamle fliser før nye fliser legges.
Mindre glatt: Små barn kan ofte skli og falle på et badegulv med glatte fliser. Mikrosement er derimot ikke like glatt som flis.
Pris per kvadratmeter for vedlikehold - Hva menes med det?
En annen fordel med mikrosement i forhold til fliser er vedlikeholdet.
Mange har vel brukt alt for mye tid på å skure fugene mellom flisene, og reparere med ny fugemasse når de blir slitt. Hva er timelønnen din for dette? Ingenting!
Det er kanskje ikke vedlikeholdskostnader per kvadratmeter som er hovedgrunnen til alle de som nå legger mikrosement oppå allerede eksisterende fliser. For mange har byttet fra fliser til mikrosement å gjøre med hygiene og mer lettvint vasking. Med mikrosement har man nemlig ikke fuger, som jo som kjent aldri blir rene nok, og da blir det selvfølgelig mye mer lettvint å vaske. Det holder som regel og bare vaske over med en våt klut, og vipps, så er det rent.
Skår i flisa - skår i gleden
Det er typisk at den mest synlige baderomsflisen midt på gulvet, får seg et hakk eller en sprekk. Man mister noe på gulvet i et øyeblikks uoppmerksomhet, etterfulgt av en evighet irritasjon over flisa med hakk som er så alt for synlig.
Som mange kanskje kjenner seg igjen i: Hvis du vil bytte ut denne ene flisa, er det nesten håpløst å få dette fint til, uten å legge hele gulvet på nytt. Mikrosement legges stadig oftere oppå eksisterende fliser. I og med at man her kun snakker om et tynt belegg, behøver man sjeldent å fjerne eksisterende fliser. Dette kan gjøre at pris per meter blir ganske lav, i forhold til om man må fjerne fliser og flislegge på nytt.
Stilfullt og minimalistisk
Hos Byggstart ser vi at minimalistisk stil er en av grunnene til at folk tar i bruk mikrosement. Mye utsmykninger er rett og slett ikke sett på som pent av mange nordmenn, som heller foretrekker rolige og minimalistiske forhold der det er lettere for kroppen og sjela å slappe av i en stressende hverdag. Mikrosement gir baderom og kjøkken et diskret, nedtonet, men samtidig interessant preg, noe som passer perfekt med nordmenn sin forkjærlighet for minimalistisk stil. Med mikrosement vil det naturlige mønsteret og nyansene, gjøre overflaten interessant, men ikke så mye at den blir forvirrende, kaotisk eller i verste fall irriterende å se på.
Fagfolk til oppussing av bad?
Dersom du planlegge totalrenovere badet ditt, så kan du registrere prosjektet på Byggstart for å komme i kontakt med de rette fagfolkene for jobben. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt.