Hva koster det å lage vaskerom? Pris i

 

2024

Lurer du på hva det koster å lage vaskerom? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på vaskerom, inkludert materialer, produkter og arbeidskraft, hvorvidt det er verdt det samt hvilke løsningsmuligheter du har. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Lage vaskerom

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt vaskerom? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Pris

Et vaskerom er et våtrom og følger de samme tekniske kravene som et baderom. Det gjør det til et dyrt rom å pusse opp, renovere eller bygge sammenlignet med stue eller soverom.

For å gjøre det enklere for deg å gjøre en prisvurdering har vi videre sammenlignet hundrevis av slike prosjekter. Disse viser at de laveste prisene for å lage et vaskerom, ligger på rundt 75.000 kroner per rom, mens de dyreste koster rundt 300.000. Snittprisen havner på cirka 150.000 kroner.

De største utgiftene her er som regel knyttet til det du ikke kan se - det vil si utskiftning eller installering av tekniske anlegg, elektrisitet, vanntilførsel, membran, sluk og avløp. Disse usynlige komponentene vil ha mye å si for vaskerommets levetid og kvalitet.

Med både arbeidskraft og materialer tatt med i betraktningene, kan vi oppsummere utgiftene for bygging av et vaskerom slik: 

  • Rørleggerarbeidet er kostbart, men nødvendig for at alt skal gå lovlig for seg, for at sluket skal være sikret og vanntilførselen trygg. Her kan du regne med rundt 30.000 til 40.000 kroner. 
  • Det skal legges membran i gulv, vegger og tak som beskyttelse mot fukt og vann. Også dette er en jobb for fagarbeidere, og totalkostnaden havner oftest et sted mellom 15.000 og 20.000 kroner.
  • Bygging eller totalrenovering innebærer også utgifter til riving, avfallshåndtering og leie av container. For et vanlig vaskerom på fem kvadratmeter kan du regne med at dette vil utgjøre rundt 18.000 kroner. 
  • Om en fagarbeider må rette opp gulv og vegger eller forandre planløsningen før annet arbeid kan utføres, vil det koste omtrent 20.000 kroner.
  • Et nytt elektrisk anlegg har gjerne en totalkostnad på mellom 20.000 til 30.000 kroner. Det innebærer installasjon av varmekabler og lys- og strømpunkter.
  • Montering av vaskeromsinnredningen, inkludert benkeplate, vil komme på omtrent 25.000 kroner.
  • For overflatebehandling i form av legging av fliser, maling og eventuelt sparkling kan du regne med et sted mellom 1.000 og 2.000 kroner per kvadratmeter, helt anslagsvis og avhengig av materialet du velger.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva påvirker prisen?

Skreddersydde løsninger: Skreddersydde løsninger som produseres på bestilling, koster mer enn om du velger masseproduserte møbler.

Størrelse: Jo større vaskerom, jo høyere pris. Riktignok vil du for rom som måler over et visst areal, kunne oppnå kvantumsrabatter på materialene.

Valg av materialer: Prisen på materialer, inventar, innredning og hvitevarer varierer i stor grad, basert på kvalitet, levetid og merkevare, blant annet. På vaskeromsgulvet kan du for eksempel gå for dyrere fliser eller rimeligere laminat. Å flislegge hele rommet vil bli betraktelig dyrere enn kun å flislegge deler av det. Prisen avhenger også i stor grad av hvilken type flis du velger, tillegg til rommets utforming. Det er ikke uvanlig at prisen her havner på 2.000 kroner per kvadratmeter. Benkeplater varierer også i pris, fra rimeligere varianter i laminat til mer eksklusive i stein. Materialer som trefinér og hellakkerte eller håndmalte flater koster generelt mer enn laminerte eller folierte overflater.

Rommets utgangspunkt: Å bygge vaskerom der det tidligere ikke har vært våtrom med sluk og avløp før, vil øke kostnadene betraktelig. Det å installere nye tekniske løsninger og montere nytt røropplegg utgjør ganske enkelt den største utgiftsposten ved bygging eller oppussing av vaskerom.

Valg av leverandør: Leverandørene tilbyr ulike priser, og det lønner seg å gjøre grundige undersøkelser og sammenligninger før du bestemmer deg. En av de mest effektive måtene å påvirke prisnivået på, er ved å benytte seg av anbudstjenester på nett.

Nytt vaskerom? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel på bygging av vaskerom, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel for oppføring av et mindre vaskerom på ca 5 kvm:

  • Snekker: 25.000 kr
  • Rørlegger: 50.000 kr
  • Elektriker: 30.000 kr
  • Flislegging: 25.000 kr
  • Maling: 20.000 kr

Totalsum: 150.000 kroner

Som vi ser, havnet totalsummen her på cirka 150.000 kroner for et vaskerom på 5 kvadratmeter, noe som er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva kan og må jeg gjøre selv?

Planlegging 

Det første du både kan og bør gjøre selv, er å bruke tid på planlegge vaskerommet godt. Noter ned hvilke løsninger du trenger, hva du ønsker deg og hvilke møbler og hvitevarer du har lyst på. Et vaskerom er jo en type arbeidsrom og det er greit å se for seg hvor stor plass du vil ende med å kunne bevege deg og arbeide på, både når det gjelder gulvplass og størrelsen på eventuelle benker. Det kan videre være lurt å stille seg følgende spørsmål:

  • Skal vaskerommet kunne fungere som et delvis teknisk rom? 
  • Kunne du tenkt deg ekstra oppbevaringsplass?
  • Hva med plass til å tørke tøy, eller vaske noe for hånd?
  • Er det plass til en skittentøyskurv og nødvendige hyller og skap?
  • Skal vaskerommet kunne brukes som bad for gjester? 
  • Vil du ha tørketrommel i tillegg til vaskemaskinen?
  • Og hva med en med et ekstra kjøle- eller fryseskap?

For å få best mulig oversikt og gjøre planleggingen lettere er det lurt å ha plantegningen tilgjengelig, både av rommet som skal gjøres om og av rommene som omgir det. Om du ikke har den, men ønsker det, er dette noe du kan få hjelp med hos leverandører av løsninger for bad, for eksempel Comfort. En detaljert tegning hjelper deg med å finne ut om planene dine faktisk vil la seg gjennomføre. Det er for eksempel veldig greit å ha oversikt over hvor vannrørene går, blant annet for enkel tilgang på vann til maskiner, utslagsvask og lignende. Tegningen gjør det også mulig å måle opp hva du vil få plass til, og gir deg grunnlag for eventuelt å vurdere om du kan slå ned en vegg for å utvide rommet.

Et vaskerom er som nevnt et bruksrom og det er viktig, for de fleste, at det er funksjonelt og ikke bare innbydende. Det innebærer gjerne at det har god nok gulvplass, og at flatene du skal jobbe på, er i riktig arbeidshøyde. Ofte trenger en mer plass til oppbevaring enn en kanskje tror. Det er også greit å tenke gjennom løsninger for god belysning og eventuelt varmekabler. Videre gjør opphøyde skap gjør at du slipper å bøye deg ned for å ta inn og ut av vaskemaskinen.

En jobb for profesjonelle

Arbeid med el-anlegg, rør og avløp ikke er noe du kan gjøre selv - det skal utføres av kvalifiserte fagfolk med nødvendige godkjenninger innen sitt felt. Det er for eksempel en fordel om en rørlegger har sentral godkjenning og våtromsgodkjenning, selv om dette ikke er påkrevd. Dersom det skulle oppstå feil eller skader i ettertid av byggingen, har du ikke krav på skadeerstatning om jobben er gjort av ufaglærte. Det kan kommer til å kose deg dyrt. Vannskader kan forplante seg til andre rom, eller andre leiligheter om du bor i blokk eller bygård, noe som kan føre til svært dyre reparasjoner.

Søknad til kommunen

Du trenger vanligvis ikke å sende inn søknad til kommunen for å bygge et vaskerom, men det finnes unntak. Og det er du som boligeier som er ansvarlig for at lover og forskrifter etterfølges. Disse er som regel lett tilgjengelige på kommunens nettside. Generelt er byggingen søknadspliktig dersom den innebærer noe av det følgende:

  • Det skal gjøre endringer som påvirker den bærende konstruksjonen enten i vegger eller tak og dermed stødigheten i selve bygget. 
  • Prosjektet innebærer brudd på en branncelle (en avgrenset del av et byggverk hvor en brann fritt kan utvikle seg uten å spre seg til andre deler av bygget i løpet av en fastsatt tid) som kan påvirke brannsikkerheten. Det kan for eksempel være tilfellet dersom du skal flytte eller bytte sluk i en flermannsbolig. 
  • Byggingen innebærer bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel. Dersom vaskerommet skal bygges i en tilleggsdel av boligen som en bod, et oppbevaringsrom eller lignende, er det snakk om en søknadspliktig bruksendring.

En annen, liten huskeregel: Hvis du bor i en leilighet i et borettslag, er det vanlig at beboerne er pålagt å varsle ved støy og sjenerende arbeid. Heng gjerne opp et nabovarsel i oppgangen.

Hvordan sammenligne tilbud?

Du bør alltid se på mer enn den oppgitte totalprisen når du sammenligner pristilbud. Hva som blir den faktiske sluttsummen på prosjektet, kommer an på hvilke poster som er inkludert og hva disse innebærer. Still deg følgende spørsmål: 

  • Har entreprenørene inkludert de samme postene i tilbudet? 
  • Hva er spesifisert, og hva er definert som tillegg? Hvis noe er definert som tillegg, noter deg timeprisen. 
  • Er det satt fastpris, et estimat eller gitt en uforpliktende prisantydning? Hvis entreprenøren bruker estimater eller antydninger, må du være klar over at den reelle prisen kan variere. I henhold til håndverkertjenesteloven kan den riktignok ikke stige med mer enn femten prosent av den summen som er oppgitt.
  • Har entreprenørene tatt forbehold i tilbudene? Mange forbehold kan gi et dyrere sluttresultat.

Ved hjelp av vår tjeneste Byggstart kan du settes i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Vi har sjekket kredittratinger, godkjenninger og referanser for deg slik at du enkelt kan settes i kontakt med en kvalifisert entreprenør som passer for ditt prosjekt. Tjenesten er dessuten gratis og uforpliktende.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Ved å følge rådene under kan du gjøre et nytt vaskerom vel verdt investeringen:

  • Sett opp et budsjett, og inkludert en buffer.
  • Hvilke materialer du velger vil ha mye å si for totalprisen, høyere kvalitet på produktene gir fort økte utgifter. 
  • Ofte er det lurt å snakke med det innleide firmaet om eventuelle rabattavtaler de har for innkjøp av innredning eller materialer. 
  • Ved å utføre flere prosjekter samtidig, som å pusse opp kjøkken og baderommet samtidig med vaskerommet, kan du totalt sett få ned prisen fordi du da kan bruke de samme håndverkerne, og få lagt opp både vann, avløp og elektrisitet tilpasset helheten. 
  • Du kan spare mye tid og ressurser på å legge vaskerommet nært kjøkkenet eller badet. Da kan du enten plassere rommene over hverandre i ulike etasjer, eller vegg i vegg i samme etasje, og slik få enkel vanntilgang og fall til avløp.
  • Godt samarbeid mellom de involverte partene i byggeprosjektet er avgjørende for et kostnadseffektivt resultat. Pengene flyr fort når en fagspesialist må vente på at noen andre skal ferdigstille arbeidet sitt før de selv kan sette i gang; slik dødtid vil bli fakturert. Ved å benytte deg av en totalentreprenør som kan koordinere prosjektet, og som samarbeider med ulike leverandører de kan gå god for, vil du også kunne tjene på eventuelle prisavtaler dem imellom.
  • Du kan spare penger ved å be en spesialist gjøre en vurdering av tilstanden på de eksisterende tekniske installasjonene. Du kan nemlig spare mye dersom du slipper å bytte ut slikt som rør og elektriske installasjoner. 
  • Det er lurt å ta med i betraktningen at å velge materialer, inventar og hvitevarer av god kvalitet lønner seg på sikt. Da minimerer du risikoen for hyppig vedlikehold og reparasjoner. Om du investerer i gode tekniske installasjoner og benytter fagfolk, kan et godt og nyttig vaskerom, nede i en kjeller for eksempel, ende opp som lønnsom investering ved et eventuelt salg. Dessuten vil du da ha et solid og nyttig vaskerom som varer lenge.

Det er godt å vite at enten det aktuelle rommet er stort eller lite, finnes det mange smarte løsninger som frigjør plass på gulvet, deriblant integrerte vaskeromsmøbler med strykebrett og skittentøyskurv samt tilbehørsløsninger som integrert skuff med strykebrett. Tilpassede skapløsninger lar deg gjemme unna støvsuger, strykebrett, tøy og annet. Og vasken kan du enten henge opp på veggen eller plassere nedfelt i et skap.

Vurder å plassere tørketrommel og vaskemaskin høyt. Da får du både god arbeidshøyde og plass til oppbevaring under maskinene. Om det er plass til det, er det praktisk med en utslagsvask og vannslange til å fylle bøtter. Det er videre lurt å tilrettelegge for stor nok benkeplass.

Det gjelder å lage et vaskerom som oppfyller de ønskene og behovene du måtte ha, og som kan bygges med det utgangspunktet boligen din gir - det vil si sørge for at ønsker og muligheter er kartlagt før byggeprosessen settes i gang. Slik blir det lettere å svare på om å lage et nytt vaskerom vil være verdt det. Helt til slutt vil vi få nevne at et vaskerom jo kan være en nyttig investering i boligen, som ikke minst kan gjøre hverdagen din enklere.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt vaskerom? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.