Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Har du en saneringsjobb? Få 3 tilbud
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Hva koster sanering?
Hvis du trenger å sanere i hjemmet ditt, enten det er på grunn av muggskader, asbest, skadedyr eller annen type skade, lurer du sikkert på hvor mye det vil koste. Behovet for å sanere kan ofte oppstå akutt, og hvis du ikke har penger lagt til side for uforutsette kostnader, kan denne uventede utgiften virke overveldende.
Det er vanskelig å gi en konkret pris for sanering, da alle prosjekter er forskjellige. Det kan være snakk om forskjellige typer sanering og prosjekter kan dessuten variere i omfang. I de fleste tilfeller vil prisen ligge på rundt 6.000 kroner per kvadratmeter, men på grunn av store variasjoner kan prisen både være så lav som 4.000 og så høy som 25.000 kroner per kvadratmeter. Med utgangspunkt i gjennomsnittsprisen vil det koste cirka 60.000 kroner å sanere et område på 10 kvadratmeter. Prisen inkluderer normalt fjerning av forurenset eller skadede materialer fra de berørte områdene, transport og håndtering av avfall, samt materialer du måtte trenge og bruk av profesjonelle fagpersoner.
Å sanere er en kompleks prosess som innebærer å fjerne skadelige og uønskede materialer fra huset. Det kan være fjerning av asbest og mugg eller utbedring av skader som er forårsaket av brann eller vann. Dette krever som regel spesialutstyr og fagfolk med riktig kompetanse. Dette gjør det nokså kostbart å sanere hjemmet.
Flere faktorer påvirker prisen
Siden prisspennet kan være stort, er det ofte lurt å se nærmere på hvilke faktorer som påvirker prisen, og som avgjør om akkurat ditt prosjekt vil være dyrere eller billigere enn gjennomsnittsprisen. Dette er noen av de viktigste faktorene som påvirker prisen for sanering:
- Størrelse: Hvor stort område som skal saneres har mye å si for den totale prislappen. Større områder krever som regel mer materialer og det tar lengre tid å få utført arbeidet, noe som gjør at du må betale for flere arbeidstimer.
- Forskjellige typer forurensning: Hvilken type forurensning det er snakk om kan også påvirke prisen i stor grad. For eksempel er det ofte enklere å håndtere lett forurensede materialer, men hvis du må fjerne asbest, må det mer omfattende tiltak til, og det blir behov for spesialutstyr som bidrar til å presse opp prisen.
- Tilgjengelighet: Hvis området som skal saneres er lett tilgjengelig, kan det bidra til å redusere prisen. Er det vanskelig å nå eller komme ordentlig til, kan det gjøre arbeidet mer tidkrevende. Det kan også bli behov for sikkerhetstiltak for at arbeidet skal kunne utføres på en trygg måte.
- Erstatte materialer: Hvis store deler av husets konstruksjon må fjernes, må disse restaureres etter at arbeidet er fullført. Dette kan for eksempel gjelde gulv og vegger. Prisen for materialer til dette vil variere betydelig ut ifra hva du hadde fra før og hva du vil erstatte med.
Valg av entreprenør: Fagfolk varierer også i pris. Når en skal i gang med så viktige prosjekter som sanering, er det imidlertid viktig å velge kvalifiserte fagfolk for å sikre at arbeidet blir utført på riktig måte. Det betyr likevel ikke at du trenger å velge de aller dyreste håndverkerne. Ved å sjekke prisen hos flere tilbydere, øker du sjansen for å finne en entreprenør som kan utføre en god jobb til en rimelig pris.
Hva er sanering?
I konteksten av bygg og renovering refererer ordet "sanering" til prosessen med å fjerne forurensende stoffer og skadelige materialer fra et bygg eller et område. Ordet kommer fra latin og betyr "gjøre sunn" eller "helbrede". Hvilke tiltak som må iverksettes for å sanere et bygg eller deler av et bygg, avhenger av hva slags stoffer som må fjernes. Dette er noen av de vanligste typene sanering som fjerner skadelige stoffer og organismer fra boligen:
- Asbestsanering: Asbest ble ofte brukt i bygningsmaterialer i store deler av 1900-tallet fordi stoffet har isolerende egenskaper og virker brannhemmende. Siden har det blitt kjent at asbest kan forårsake lungekreft, lungehinnekreft og andre lungesykdommer. Dette førte til at stoffet ble forbudt på midten av 80-tallet. Asbest blir gjerne funnet i forbindelse med riving eller renovering av bygg som ble bygget før 1985. Skal du renovere en eldre bygning, burde du derfor være var på at funn av asbest er mulig, og forsøke å kartlegge byggematerialer med asbest i forkant. Det er risikabelt å jobbe med asbest, og du kan ikke fjerne asbest selv med mindre du har kvalifikasjoner til det.
- Mugg- og soppsanering: Hvis du har fått vannskader i hjemmet, enten det er i forbindelse med en flom, sprukne rør eller dårlig ventilasjon, kan du være så uheldig at mugg og sopp setter seg i bygningsmaterialene. Dette kan påvirke inneklimaet negativt og få negative helsemessige konsekvenser.
- Skadedyrsanering: Når temperaturene blir kaldere, opplever mange å få skadedyr i huset. Det vanligste er rotter, mus og maur, men også andre insekter som veggdyr og skjeggkre kan være svært plagsomme. Særlig rotter kan finne på å skade elektriske ledninger eller vannrør og kan forårsake vond lukt i huset. Det brukes ulike fremgangsmåter for å fjerne ulike dyr.
Det finnes også andre typer sanering, blant annet vannskadesanering - dette kan du lese mer om i neste avsnitt “Sentrale begreper om sanering”.
Sanering skjer på forskjellig vis. I noen tilfeller er det mulig å fysisk fjerne de skadelige materialene, mens det i andre tilfeller kan være nødvendig med kjemisk behandling for å bryte ned og stabilisere de skadelige stoffene. Saneringsfirmaet vil komme frem til den beste fremgangsmåten etter å ha gjennomført en befaring og fått tilstrekkelig oversikt over problemet.
Om du har skadelig stoffer i huset ditt, gjør du lurt i å handle raskt. Hvis du begynner å sanere i tide, kan du forhindre helseproblemer og strukturelle skader på boligen din. Sanering bidrar til et sunt hjemmemiljø.
Asbest er viktig å fjerne for å forhindre lungekreft og andre lungesykdommer. Mugg og sopp bør fjernes så raskt som mulig for å forhindre at skadene sprer seg i bygningen og at det forårsaker allergiske reaksjoner eller respiratoriske problemer blant beboere.
I tillegg til de helsemessige gevinstene, vil sanering bidra til å bevare verdien på boligen din. Hvis det oppdages forurensende materialer i forbindelse med salg av boligen, kan det redusere eiendomsverdien betydelig. Enkelte stoffer vil dessuten spre seg og føre til ytterligere tap av verdi. Dessuten kan sanering være med på å forlenge eiendommens levetid, særlig i eldre bygg.
Hvis du mistenker at du har forurensende materialer i boligen, men ikke er helt sikker, kan det være lurt å bestille en befaring likevel for å kartlegge problemet. På en befaring vil fagpersoner komme hjem til deg for å undersøke tilstedeværelse av skadelige stoffer og legge en plan for eventuell fjerning av de skadelige stoffene. Du kan da be om et pristilbud som viser hvor mye det vil koste.
Har du en saneringsjobb? Få 3 tilbud
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Sentrale begreper om sanering
Vi har til nå sett nærmere på noen av de vanligste formene for sanering, men ofte brukes forskjellige begreper om samme ting, og dessuten finnes det andre former for sanering som er mindre kjent. Her skal vi se nærmere på noen flere begreper knyttet til sanering i hjemmet.
Vannskadesanering
Vannskadesanering handler om å utbedre skader som er forårsaket av vann i bygg. Dette kan for eksempel innebære å fjerne vann dersom en har hatt oversvømmelse forårsaket av vanninntrenging fra regn eller flom, eller vann fra rør som har sprukket inne i boligen. Det inkluderer også tørking, rengjøring og desinfisering av berørtete områder og materialer, samt reparasjon eller erstatning av det som har blitt skadet av vannet. Hvis ikke vannskader blir håndtert på riktig måte, risikere man å få ytterligere problemer med vedvarende fukt, muggvekst og sopp, som igjen kan gjøre strukturelle skader på bygningen. Ofte er det nødvendig med spesialutstyr for å sikre at alle områder blir helt tørre.
Luktsanering
Luktsanering kan være nødvendig i flere tilfeller. Det kan for eksempel være røyklukt som har satt seg i veggene, eller lukt av katteurin som man ikke blir kvitt. Hvilke tiltak som må iverksettes, avhenger av kilden til den vonde lukten. Er det røyklukt i veggene, må du sannsynligvis bytte tapet samt male vegger og tak på nytt. Hvis lukten derimot skyldes døde skadedyr i veggene eller mugg og råte som har vært der i lang tid, kan det hende du må bytte ut deler av bærekonstruksjonen. Det kan bli kostbart.
PCB-sanering
PCB-sanering er sjeldnere enn de andre formene for sanering nevnt så langt. PCB (polyklorerte bifenyler) er industrikjemikalier som ble lagd på begynnelsen av 1900 tallet. Kjemikaliene er imidlertid helsefarlige og kan forårsake mange forskjellige sykdommer, svekke immunforsvaret, skade nervesystemet og påvirke lærings- og utviklingsevne på en negativ måte. PCB ble forbudt i Norge på 80-tallet. Firmaet som skal utføre jobben må ha godkjenning for å håndtere PCB, og i tillegg stilles det flere krav til bruk av verneutstyr og deponering av avfallet.
Forsikring og sanering
Selv om sanering kan være dyrt i mange tilfeller, vil du i flere tilfeller få dekket hele eller deler av beløpet hvis du har riktig forsikring. På den andre siden kan du ikke regne med å få dekket kostnadene i alle tilfeller. Hvis skadene skyldes at du ikke har ivaretatt ditt vedlikeholdsansvar, kan det være at forsikringen ikke dekker saneringen eller at forsikringsdekningen blir avkortet. Dette kan for eksempel være hvis det dannes muggskader etter en vannlekkasje som du ikke har tatt deg tid til å gjøre noe med. Skyldes skadene derimot er uforutsett hendelse som du ikke kunne forhindret selv om du har tatt ansvar for vedlikehold, så vil du som regel få skadene dekket med riktig forsikring. Nøyaktig hva som dekkes av forsikringen fremgår av forsikringsvilkårene i den enkelte forsikringsavtalen.
Prosessen med å sanere
Prosessen med å sanere kan variere fra det ene tilfellet til det andre, avhengig av hva slags materialer eller stoffer som skal fjernes, hvilke områder de skal fjernes fra og hvor stort omfanget er. Som regel begynner arbeidet med en befaring der et saneringsfirma tar en grundig gjennomgang av eiendommen og inspiserer berørte områder for å finne ut hva slags forurensning det er snakk om, hvor stort omfanget er og hvilke skader stoffene eventuelt har forårsaket.
Basert på befaringen vil saneringsfirmaet foreslå en plan for å fjerne stoffene eller materialene. Her vil det fremgå hvilke materialer som må fjernes, hvilke tiltak som må iverksettes og hvilke typer utstyr som må tas i bruk. I mange tilfeller er det dessuten nødvendig med ulike sikkerhetstiltak.
Deretter blir stoffene eller materialene fjernet i henhold til planen, enten det er fysisk fjerning, kjemisk behandling eller andre metoder som må til. Når de uønskede materialene har blitt fjernet, vil eventuelle skader bli utbedret og områder bygges opp igjen. Til slutt er det viktig å iverksette forebyggende tiltak for å forhindre at lignende skader oppstår på nytt. Hvis det er vannskader, så kan det for eksempel innebære å bytte ut gamle rør med nye og på den måten forhindre fremtidige lekkasjer.
Dokumenter skaden
Så fort du oppdager skadene er det viktig at du kontakter forsikringsselskapet ditt for å registrere skadene med en skademelding. Sjekk forsikringsvilkårene for å finne ut om forsikringen din dekker den type skader du har fått og sørg for å dokumentere skadene så godt som mulig slik at du kan bruke dokumentasjonen i et eventuelt krav om erstatning. Du kan dokumentere skadene ved å ta bilder eller videoopptak som viser skadene tydelig.
Skadebegrensning
Husk å gjøre det du kan for å begrense skadeomfanget, såfremt det er mulig og trygt. Blir du for eksempel rammet av en rørlekkasje, må du skru av stoppekranen. Du burde også redde så mye du kan av eiendeler og inventar.
Kontantutbetaling
Forsikringsselskapene har som regel avtaler med egne firmaer som kan hjelpe med saneringsarbeidet. Hvis arbeidet er av en slik art at du kan utføre arbeidet selv eller om du ønsker å bruke en egen håndverker, kan du også velge å be om kontantutbetaling. I slike tilfeller vil forsikringsselskapet gi deg erstatning for skadene, fratrukket egenandelen. Hvor mye du får utbetalt regnes ut basert på skadetakst og hvor mange arbeidstimer som er dokumentert. Et annet alternativ er å gjøre enklere deler av arbeidet selv og overlate de mer kompliserte delene av arbeidet til håndverkere. Hvis du velger å gjøre det slik, er det lurt å avklare dette med forsikringsselskapet på forhånd.
Merk at enkelte typer saneringsarbeid ikke dekkes av forsikringen. Det er i hovedsak skader som oppstår plutselig som dekkes. Har du for eksempel asbest som må fjernes, kan du ikke regne med å få dekket dette arbeidet på forsikringen. Akkurat hva som dekkes av hus- og innboforsikring kan variere en del, både mellom ulike forsikringsfirmaer og ulike forsikringsnivåer.
Slik sparer du penger ved sanering
Å sanere kan være en kostbar affære, men det finnes likevel flere måter å spare penger på uten at det går på bekostning av kvaliteten på saneringsarbeidet. I hovedsak går det ut på å planlegge godt og ta gode beslutninger underveis.
Gjøre deler av jobben selv
Som nevnt er det mulig å gjøre deler av arbeidet selv og overlate det som krever spesialisert kunnskap til profesjonelle fagfolk. På den måten slipper du å betale for absolutt alt. Det er imidlertid viktig å ikke at du ikke tar på deg oppgaver du ikke er kvalifisert til eller som du ikke er sikker på hvordan skal gjøres. Hvis du gjør det, risikerer du at noe gjøres feil og at det blir nødvendig med ytterligere, kostbare, reparasjoner. Da kan det hele fort bli enda dyrere det ville blitt å bare bruke fagfolk til hele jobben. Husk også på at det er stor forskjell på å tørke opp etter en vannskade selv og å forsøke å sanere asbest. Hold deg til det du trygt kan håndtere på egen hånd.
Benytte forsikring
Sjekk om du har en forsikring som dekker saneringsarbeidet. Hvis du har det, trenger du kanskje ikke å betale noe annet enn egenandelen. Som regel er det husforsikring og innboforsikring som er aktuelle når sanering er nødvendig.
Husforsikringen dekker skader på selve huset ditt, mens innboforsikringen dekker skader på husets innhold. Det vil si løse gjenstander som ikke er fastmontert til huset. Om du for eksempel har hatt vannskader i huset ditt, kan du få dekket utbedring av vannskader i veggen med husforsikringen, mens innboforsikringen dekker skader vannet har gjort på elektriske apparater eller møbler. Hvis du ikke er fornøyd med dekningen i forsikringen din, kan du vurdere å kjøpe utvidet dekning hos ditt nåværende forsikringsselskap eller se om andre forsikringsselskap tilbyr bedre dekning for samme typer skader. Husk at det vil være for sent å gjøre dette etter skaden har skjedd.
Finne en rimelig entreprenør
Priser på håndverkertjenesten kan variere veldig pris. Det innebærer at du kan spare penger ved å velge fagfolk som tar en rimelig pris for å utføre jobben. Det er naturligvis viktig at håndverkeren har de riktige kvalifikasjonene og helst har en del erfaring med sanering, men det betyr ikke at du trenger å velge de dyreste tilbyderne på markedet. Det kan være vanskelig å vite hvem som er rimelige, da du i de fleste tilfeller først vil få en konkret pris etter gjennomført befaring, men det er mulig å hente inn tilbud fra flere og motta prisestimater. Da blir det enklere å sile ut de dyreste.
Materialkostnader
Hvis du må rive og erstatte større deler av huset, vil du trenge nye materialer. Materialer kan da utgjøre en betydelig del av de totale kostnadene. Materialkostnader kan du imidlertid kontrollere til en viss grad selv.
Forutsatt at materialene holder god nok kvalitet, trenger du ikke nødvendigvis velge det aller dyreste du finner. Dessuten er det ofte mulig å få gode rabatter hvis man kjøper en større mengde materialer hos samme butikk. Du kan også spare litt penger ved å være på utkikk etter tilbud og kampanjer og slå til når du finner materialene du trenger til nedsatt pris. Et annet alternativ er å gjenbruke så mye materialer fra saneringen som mulig, forutsatt at de ikke inneholder stoffene dere prøver å bli kvitt.
Gode råd om sanering
Sanering av hus er en viktig investering i eiendommen og beboernes helse og sikkerhet. Ved å planlegge nøye fra starten av, sørger du for at saneringen ikke bare løser et akutt problem, men også forebygger potensielle utfordringer i fremtiden, til en rimelig pris. Avslutningsvis har vi samlet noen gode råd som kan hjelpe deg gjennom prosessen.
- Ikke vent for lenge: Du bør ikke vente for lenge med å sanere hvis behovet er der. Det kan være fristende å utsette prosjektet til et tidspunkt når du har mer tid eller bedre råd, men hvis du venter for lenge, risikerer du at skadene sprer seg og problemet blir enda mer kostbart. Vann- og fuktskader kan du ikke utsette - her kan skadeomfanget vokse raskt. Dessuten vil det påvirke muligheten for å få erstatning fra forsikringsselskapet.
- Sett opp et budsjett: Med mindre alt dekkes av forsikringen, gjør du lurt i å sette opp et budsjett med oversikt over alle kostnadene. Det kan du gjøre etter at du mottar et pristilbud fra et saneringsfirma og får oversikt over alle kostnadene. Sett gjerne av en buffer i budsjettet på cirka 10% som er forbeholdt uforutsette kostnader. Da er du bedre forberedt på ubehagelige overraskelser.
- Grundig sammenligning av priser: Når du henter inn tilbud fra flere firma, er det viktig at du ikke bare ser på totalprisen for hele prosjektet og velger det billigste alternativet. Du bør finne ut hva som er inkludert i tilbudene. Hvis de ikke inkluderer det samme, vil ikke totalprisen være sammenlignbar. Finn ut om noe kommer i tillegg til prisen og om firmaet har tatt noen forbehold.
- En håndverker du kan stole på: Selv om pris er viktig, er det ikke alt. Det er minst like viktig at den som skal utføre jobben faktisk har den riktige kompetansen. Du kan gjerne be om referanser fra tidligere oppdrag med sanering. Ikke vær redd for å ringe tidligere referanser for å spørre om de var fornøyd med jobben som ble gjort eller om noe kunne vært bedre. Du kan også sjekke kundeanmeldelser på nett for å finne ut om tidligere kunder har vært fornøyde med jobben firmaet har gjort.
Ta vare på dokumentasjon: God dokumentasjon er viktig gjennom hele prosessen. Så fort du oppdager behovet for skadesanering, bør du dokumentere skadene grundig ved å ta bilder. Dette vil du trenge i forbindelse med en eventuell forsikingssak.Når jobben omsider er ferdig, er det viktig at du sørger for å få dokumentasjon på arbeidet som er utført. Dokumentasjonen bør beskrive nøyaktig hva som er gjort og hvilke materialer som er brukt. Dette kan du trenge når du skal rette krav til forsikringsselskapet om erstatning, eller i forbindelse med salg av eiendommen en gang i fremtiden.