Isolere loft: Hva koster loftsisolering?

 

(2024-pris)

Skal du isolere loftet? I denne prisguiden gir vi deg alt om priser, kostnadsdrivere, finansiering, sparetips og mye mer. Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett. Les denne prisguiden og lær alt du må vite.

Isolere loft

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Isolere loft  - Hva koster det?

Bor du i et gammelt hus, kan det å etterisolere loftet være en god investering. Hvis du i dag har 10 cm isolasjon på loftet, kan du spare inn opp til 25% i kostnader hvert år hvis du etterisolerer. Og mens du kan tenke på at investeringen bare må gjøres én gang mens innsparingen skjer år etter år, er det lett å se at dette ikke er noe å tenke på, her kan du spare mye penger. Men hva koster det egentlig å etterisolere?

Pris på å etterisolere loftet

Vi i Byggstart har laget vår egen prisdatabase, basert på faktiske priser vi har hentet inn fra byggherrer og entreprenører rundt om i landet. Her kan vi se hva det normalt koster for lignende prosjekter. Vi kan se her at gjennomsnittsprisen på etterisolering av loft ligger på omtrent 180.000 kroner. Prisen inkluderer alle kostnader knyttet til prosjektet, så både arbeidskraft og materialer er inkludert. Det er litt prisvariasjon mellom ulike prosjekter, men folk flest ender opp med å betale et sted mellom 100.000 kroner og 300.000 kroner for loftet. Vi har sett nærmere på hva som påvirker prisen, og hva slags grep du kan gjøre selv for å gjøre prosjektet litt billigere. I tillegg skal vi hjelpe deg med å finne de rette håndverkerne for jobben.

I Byggstart har vi gjort det enkelt for deg som utbygger å finne kvalifisert arbeidskraft til prosjektene dine. På våre nettsider kan du registrere prosjektet ditt, og vi vil koble deg med kvalitetssikrede og pålitelige entreprenører som har lang erfaring fra lignende prosjekter. Tjenesten er uforpliktende og helt gratis for deg. Vi vil kontakte deg med tilbud fra flere aktuelle aktører, og du kan velge den som passer best for deg.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvorfor isolere loftet?

Varme stiger, og om du ikke har tilstrekkelig isolasjon i taket, vil mye av varmen som egentlig skal varme opp hjemmet ditt forsvinne opp og rett og slett bli borte. Varmetapet kan bety mye for fyringskostnadene dine, og gjøre det enklere å ha en behagelig innetemperatur året rundt. Men det stopper ikke der. Når temperaturen på loftet blir for høy, vil det også føre til at snøen på taket om vinteren tiner, fryser til is og smelter når det blir varmere i været. Dette kan føre til fuktskader, mugg og råte.

Skal du bygge ut loftet og ta det i bruk, vil det også ofte være behov for isolering.

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

U-verdi

Når du ser etter isolasjon, vil nok dette begrepet dukke opp en del. U-verdien er et mål som forteller noe om en bygningsdel varmeisolerende evne. Dette het tidligere k-verdi. Verdien angir hvor mye varme som passerer gjennom en kvadratmeter av konstruksjonen ved en temperaturforskjell på én grad mellom de to sidene. Høye verdier betyr at konstruksjonen har stor varmeledning, og dermed egner seg dårlig til å isolere. Med andre ord: Jo lavere U-verdi, jo bedre fungerer isolasjonen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Forskjellige typer isolasjon

Som alt annet blir også isolasjon slitt over tid. Heldigvis er det enkelt å se når det er på tide å skifte ut isolasjonen på loftet. Ta en tur opp, og se hvordan isolasjonen ligger i forhold til gulvbjelkene. Ser du ikke gulvbjelkene er isolasjonen i god stand, men om du ser bjelker som stikker ut mellom isolasjonen, er det på tide å enten bytte ut eller fylle på. Det er flere varianter av isolasjon å velge mellom. Her må du ta stilling til pris, isoleringseffekt og hva som er mest anvendelig der du bor. I tillegg burde du tenke på hvordan arbeidet med å legge isoleringen vil være. Er det mange kriker og kroker blir det mer komplisert å skjære til plater og ruller, og installasjonen vil ta lenger tid. I så fall har vi en løsning for deg: Blåseisolasjon

Sprayskum

Isolasjon som kommer i form av sprayskum fungerer litt på samme måte. Du sprayer en masse på veggen, som siden utvider seg og dekker alt av tomrom og sprekker. Dette kommer enten i åpen eller lukket celle. Åpen celleløsning er det billigste varianten, ulempen her er at du ikke vil få noen dampsperre. Med lukket celle får du en god barriere mot vann og luft, men du må også betale mer. Sprayskum er imidlertid en dyr form for isolasjon, i tillegg til at det avgir en del helseskadelige gasser under herdingen. Det er imidlertid enkelt å installere, og har normalt en lavere U-verdi enn mineralull. Sprayskum kan ikke legges over allerede eksisterende isolasjon, så dette er best egnet ved nybygg.

Mineralull

De fleste assosierer nok isolasjon med store ruller av mineralull. Dette kan lages av sand, stein og glass, og tåler høy temperatur. Disse består av store mengder luft, som gjøre det både effektivt og lett å håndtere. Dette er en vanlig form for isolasjon, ettersom det både er billig og relativt enkelt å installere. Det krever heller ikke krevende utstyr, en god kniv og en målestokk strekker til. Mineralull kan klø en del, og hvis du skal jobbe med denne formen for isolasjon anbefales det å bruke heldekkende klær. Pass på så du ikke pakker isolasjonen for hard sammen, det er luften mellom fibrene som isolerer her.

Cellulose

Isolasjon av cellulose lages av resirkulert papir og trevirke. For å gjøre isolasjonen brannsikker, tilsettes mineralske salter. Cellulosen har samme evne som treverk til å ta opp og gi fra seg fuktighet, noe som gjør at denne formen for isolasjon tåler fukt bedre enn mineralull. Ettersom det lages av resirkulert materiale er det også bærekraftig. Du får celluloseisolasjon i store plater, men det brukes også ofte til blåseisolasjon.

Blåseisolasjon

Blåseisolasjon lages av flere forskjellige materialer, og kan være små biter av fiberglass, cellulose eller mineralull. Som navnet tilsier vil da isolasjonen blåses inn i veggen av en stor blåsemaskin. Dette gjør at alle tomrom og små kroker blir fullstendig dekket, og installasjonen er en rask og enkel prosess. Det krever imidlertid litt utstyr, og du trenger profesjonelle installatører til å utføre arbeidet. Blåseisolasjon passer best når du har mange hindringer og irregulære former på loftet.

Bevar innsparingen

Når du etterisolerer loftet, er det viktig at du passer på at du gjør det så effektivt som mulig. Før du setter i gang, må du gå over og se etter spør etter soppskader eller flekker fra fukt. Ikke bare undersøk selve isolasjonen, gå over bjelker og takkledningen for å finne eventuelle skader. Er det tegn til fukt, må du finne ut hvor dette kommer fra før du går videre. Det hjelper lite å isolere over en kilde til fukt, det fungerer dårlig med “ute av syne, ute av sinn”.

Det er også et par ting du må huske på som bidrar til å opprettholde isolasjonsevnen. Det viktigste er å tette alle kilder for luftlekkasje. Sprekker rundt vinduer og lufteluker er storsyndere, og gjør at kald luft enten kommer inn eller at varm luft blir tapt. Disse kan du enkelt tette med sprayisolasjon. Følg ekstra med på åpninger ledninger og rør. Hvis du legger isolasjonen selv, er det viktig at du husker å krysslegge de forskjellige lagene. På denne måten unngår du sprekker og hulrom i skjøtene mellom platene eller rullene, og du unngår potensielle kuldebroer. Det er litt lettere å tette skjøtene med isolasjon på rull enn med plater. Dermed gir det også litt mindre luftlekasje, og følgelig større besparelse. I tillegg er det lettere å få ruller opp på loftet.

Pass også på så du ikke tetter luftespalten som ligger mellom taket og veggene. Det er her luften kommer inn, og kombinert med en lufteluke oppunder mønet sørger det for luftsirkulasjon. Hvis du bruker loftet som lagringsplass, må du også passe på så du ikke legger ting i veien for denne spalten. God ventilasjon transporterer bort varm luft, fjerner kondens og tørker ut fukt før det setter seg og blir et problem. Husk å legg vindsperrer av papp eller lignende for å hindre at den kalde uteluften kommer inn i isolasjonen. Og ikke glem loftsluken. Ofte er dette bare en enkel sponplate, og her er det stort varmetap. Det kan også føre til kondens og isdannelser, og minsker effekten av resten av isolasjonen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.