Hva koster overbygd terrasse? Pris i

 

2024

Lurer du på hva en overbygd terrasse koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for overbygd terrasse, inkludert de mest sentrale prisfaktorene, om du kan bygge den selv, om dette er verdt investeringen, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Overbygd terrasse

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster overbygd terrasse?

Ønsker du å forlenge utesesongen der du bor? Da har du kanskje vurdert å kjøpe en overbygd terrasse. Mange velger å bygge en overbygd terrasse fordi den holder på varmen under kjølige sommerkvelder slik at man kan sitte ute enda litt lenger. I tillegg beskytter en overbygd terrasse mot nedbør. Derfor unngår du at hagemøblene blir våte og må settes bort når det regner, og det går fortsatt an å grille selv om værforholdene skulle være dårlige. En overbygd terrasse gir dessuten le mot vind, og kan - for eksempel i kombinasjon med en terrassevarmer, forlenge sommerkveldene eller gjøre det mulig å sitte ute tidlig om våren og sent om høsten. Men det er ikke alltid så lett å vite hvilke regler som gjelder for bygg av overbygd terrasse, og ikke minst hva det koster.

Prisen for å bygge en overbygd terrasse kan variere i stor grad, men vi ser at det som regel pleier å koste et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner. Dette prissjiktet inkluderer alt du trenger av materialer og arbeidskraft for å få bygget en overbygd terrasse. Mange velger også å kjøpe hagestuer eller utestuer fra ferdigprodusenter som et alternativ. Som regel er disse laget av aluminium og kan være innglasset. Prisen for slike hagestuer kan variere mellom alt fra 40.000 kroner til over 100.000 kroner, men du må som regel montere dem selv, og noen ganger også frakte dem selv.

Fra og med 1. mai 2021 kom det nye regler knyttet til byggetillatelse ved bygg av tilbygg, terrasse og platting. De nye reglene gjorde at du kan bygge mer uten å måtte søke om byggetillatelse, men hvis terrassen er overbygd er det fortsatt nødvendig å søke om byggetillatelse. Prosjektet er kun unntatt søkeplikten dersom terrassen ikke er overbygd, hvis rekkverket er maksimalt 1,2 meter, hvis terrassen ikke stikker ut mer enn fire meter fra bygningen, hvis terrasse og platting er mindre enn en meter over bakken og minst en meter fra nabogrensen. I tillegg må bygget samsvare med reguleringsplaner som gjelder for eiendommen din. Det anbefales å ta kontakt med kommunen der du bor for å finne ut nøyaktig hvilke regler som gjelder for deg og ditt prosjekt. Når du søker om byggetillatelse, kan du være avhengig av å få fagfolk til å bistå deg i søkeprosessen, og betale et saksbehandlingsgebyr. Det kommer i så fall på toppen av prisene nevnt ovenfor.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Mange faktorer påvirker prisen

Alle prosjekter er ulike, og derfor kan det være nokså store prisforskjeller når det kommer til å bygge en overbygd terrasse. Mange ulike faktorer påvirker prisen og avgjør om du får en pris i øvre eller nedre prissjikt. Størrelsen på den overbygde terrassen er en av de viktigste prisfaktorene. En liten overbygd terrasse kan være noen få kvadratmeter stor, mens en større terrasse kan være på flere titalls kvadratmeter. Jo større terrasse du skal bygge, desto mer materialer trenger du. Arbeidet med å bygge terrassen vil også ta noe lengre tid hvis du skal bygge større, slik at det går med flere arbeidstimer.

Valg av materialer er en annen viktig prisfaktor. Du kan velge mellom en rekke ulike tresorter i forskjellige priskategorier. Blant de rimeligere alternativene kan du velge mellom gran eller furu. Gran er som regel det billigste. Er du ute etter noe mer eksklusivt, kan du vurdere å kjøpe materialer i ask, kebony eller sibirsk lerk. Standarden du velger på materialene kan påvirke de totale kostnadene i stor grad. Det samme gjelder overflatebehandling. Du kan for eksempel velge gran og furu som er varmebehandlet, noe som forlenger levetiden og reduserer behovet for vedlikehold og sprekkdannelse i treet. Du kan også velge å få treverket CU-impregnert for å hindre råte og muggvekst. Generelt er vedlikeholdsfrie materialer dyrere, mens du gjerne kan finne litt billigere alternativer hvis du er villig til å beise og olje treverket med jevne mellomrom. På sikt kan det likevel lønne seg å kjøpe noe vedlikeholdsfritt. Hvilken løsning du velger for tak over terrasse kan også ha betydning for prisen. Også her finner du dyrere og rimeligere løsninger.

Hvor mye grunnarbeider som kreves for å bygge en overbygd terrasse der du bor, er en annen viktig prisfaktor. En solid konstruksjon forutsetter at underlaget er stabilt, godt drenert og helt rett. Det finnes ulike måter å lage fundamentering på, men det viktigste er å sørge for at konstruksjonen tåler regn og frost. Matjorden må graves bort og erstattes av grus eller grov singel slik at vann enkelt kan renne vekk. Det er også lurt å legge inn isolerende markplater for å forhindre tele i å flytte på plattingen når det er kaldt. Hvis det er fjell der du skal bygge, kan det bli nødvendig å pigge, noe som i så fall kan være med på å øke prisen.

Til slutt vil valg av entreprenør være en faktor som kan være av betydning for hvor mye du betaler. Fagfolk varierer også i pris og det lønner seg å gjøre grundige undersøkelser av alternativene dine før du velger entreprenør. Dette gjør du lettest ved å hente inn pristilbud fra flere aktører, for så å sammenligne priser.

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempel

Nedenfor skal vi ta for oss et konkret priseksempel med en overbygd terrasse, hentet fra våre databaser. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag for akkurat din terrasse, er du nødt til å få en entreprenør på befaring.

Priseksempel med et prosjekt der det ble bygget overbygget terrasse på 25 kvm:

  • Grunnarbeider: 10.000 kr
  • Muring av fundament: 15.000 kr
  • Snekkerarbeid, inkl. materialer: 85.000 kr

Totalsum: 110.000 kr

Som vi ser, havnet totalsummen her på 110.000 kroner for en terrasse på 25 kvadrat, noe som tilsvarer 4.400 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser i markedet generelt. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Bygge overbygd terrasse selv

Mange forsøker å redusere kostnadene ved å gjøre hele eller deler av jobben selv. Hvis du har litt erfaring og kompetanse på bygg, er det fullt mulig å gjøre jobben selv. For at resultatet skal bli bra, er det likevel viktig at du er svært nøye med fundamentet og sørger for at det blir rett, at tele ikke blir et problem om vinteren og at vannet har et sted å renne bort. På nettet finner du flere detaljerte guider som veileder deg gjennom prosessen med å bygge terrasse og platting.

Når det gjelder taket må du huske at konstruksjonen skal tåle store belastninger i form av snø. Har du et tak med glatte plastplater og en helling på minst 18 grader, vil snøen vanligvis falle av. Du kan imidlertid velge mellom flere typer tak. Det er vanlig å ha tak av tre, metall eller plast på en overbygd terrasse, men ofte handler valget om estetikk. Taket på terrassen skal gjerne se pent ut sammen med huset forøvrig.

Hvis du føler deg usikker og ikke har noen bekjente som kan hjelpe deg med å bygge overbygd terrasse, er det sannsynligvis bedre å engasjere profesjonelle fagfolk. Riktignok koster det mer, men du får garantert et resultat du kan være fornøyd med, du får garanti på arbeidet som utføres, og jobben blir dessuten utført enda raskere og på riktig måte. Hvis du velger å gjøre jobben selv og noe blir feil med fundamentet, eller hvis taket ikke tåler stor nok belastning, risikerer du å måtte gjøre alt på nytt. Da kan det fort vise seg å bli unødvendig dyrt. Et alternativ er å forhøre deg med entreprenøren om det er deler av jobben du kan gjøre selv som vil bidra til å redusere arbeidstimer.

Hvordan finne dyktige fagfolk?

Selv om det går an å spare penger på å gjøre hele eller deler av prosjektet selv, er det likevel en del som foretrekker å bruke profesjonelle fagfolk når de skal bygge overbygd terrasse. Selv om det koster mer, er det mulig å holde kostnadene relativt lave ved å velge en rimelig entreprenør. Det er vanskelig å si på forhånd nøyaktig hvor mye en entreprenør vil ta for å utføre jobben, og som regel må du gi en detaljert prosjektbeskrivelse eller få fagfolk på befaring for så å hente inn pristilbud. Ved å hente inn flere pristilbud, kan du sammenligne entreprenører og sørge for at de konkurrerer om deg som kunde.

Vi anbefaler å hente inn minst tre pristilbud for å ha et godt sammenligningsgrunnlag. Henter du inn færre, er det ikke sikkert du får dekket de store prisvariasjonene i markedet, og henter du inn flere, kan det fort bli en del rot og sammenligningen av tilbud blir mer kompleks. Om du uansett ikke er fornøyd med noen av tilbudene du får, kan du vurdere å hente inn flere. For at pristilbudene skal bli så presise som mulig, er det viktig at du går i detaljer når du lager en prosjektbeskrivelse. Hvis ikke risikerer du å få pristilbud som spriker mye i pris fordi entreprenørene forstår prosjektet på ulike måter.

Det å sammenligne pristilbud er ikke alltid så lett som det høres ut. Og det er ikke alltid slik at det billigste tilbudet er det beste. For å forsikre deg om at tilbudene i det hele tatt lar seg sammenligne, må du se om alle tilbudene har inkludert de samme postene. Hvis ikke bør du se om noen av entreprenørene tar tilleggsbetaling for enkelte tjenester. Har alle inkludert det samme, kan du videre se om du har fått en fastpris, et estimat eller et prisoverslag. Husk at prisoverslag kan avvike med 15%. Sjekk også om noen av entreprenørene har tatt eventuelle forbehold når de har gitt deg en pris.

Du kan henvende deg til entreprenører selv for å hente inn pristilbud, men som regel er det lettere å bruke en anbudstjeneste. Byggstart er en anbudstjeneste som kobler boligeiere og kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker godkjenninger, referanser og kredittratinger slik at du blir koblet med entreprenører som er kvalifisert for jobben. Hos Byggstart kan du sammenligne pristilbud for å finne en entreprenør som passer til dine budsjettrammer. Det er gratis og uforpliktende å bruke Byggstarts tjeneste.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Det å kjøpe overbygd terrasse er for mange en god investering som gir økt livskvalitet. Om det er verdt det for akkurat deg, avhenger likevel av hvor stort budsjett du har, hvor mye tid dere planlegger å tilbringe på terrassen, hvilke preferanser dere har og hvor mye merverdi en overbygd terrasse vil deg i hverdagen. Hvis resultatet blir bra, kan en overbygd terrasse i mange tilfeller bidra til å øke verdien på boligen, slik at du kan få tilbake deler av investeringen den dagen du selger huset.

For at prosjektet skal bli vellykket er det likevel viktig at du tar deg god tid til å planlegge og se etter måter å holde kostnadene nede på. Tenk for eksempel nøye gjennom plassering og størrelse på terrassen. Hvor stor må den være for at dere skal ha nok plass til grillen, andre hagemøbler og for at kveldssolen skal få slippe inn? Videre er det viktig at du tar deg god tid til å finne materialer som passer godt med huset forøvrig. Er du usikker på hva som passer, kan du besøke byggevarekjeder eller søke på nett for å skaffe inspirasjon knyttet til bygg av overbygd terrasse.

For å gjøre det billigst mulig bør du også se om du kan få kjøpt gode materialer på tilbud eller med rabatt. Ofte har håndverkere tilgang til gode rabatter. I så fall kan det lønne seg overlate innkjøpet til entreprenøren. For å holde kostnadene under kontroll, bør du utarbeide et budsjett der du lister opp alle kostnadene. Her anbefaler vi å legge inn en egen post for uforutsette kostnader, tilsvarende cirka 10% av alle utgiftene. Da blir det lettere å holde seg innenfor rammene av budsjettet.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.