Isolere kjeller: Den komplette guiden (priser, regler, tips)

 

Skal du isolere kjelleren? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt.

Skal du isolere kjelleren? I denne guiden forteller vi deg det du trenger å vite om priser, regler, prosess, tidsbruk og typiske fallgruver. Vi ser på ulike metoder for isolering av kjeller og hvilke materialer som anbefales. Du får også noen gode tips til gjennomføring av ditt prosjekt.

Isolere kjeller

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Isolere kjelleren? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Skal du bygge ut kjelleren din? Det kan være godt med litt ekstra plass, og en utbygging av kjelleren kan være billige kvadratmeter sammenlignet med alternativene. God isolasjon er viktig for å få tilstrekkelig bokvalitet. Ikke bare med tanke på temperatur, men også for å sikre godt inneklima og motvirke fuktskader. Da man begynte å bygge kjellere i Norge på 1850-tallet var det med tanke på å løfte huset fra grunnen for å unngå fukt og dårlig luft i oppholdsrommene. Ettersom kjelleren gjerne er under bakken, gjør den kalde og fuktige grunnen utenfor at det er ekstra viktig å sørge for tilstrekkelig isolasjon. Ikke bare med tanke på temperatur, men også for å unngå fuktproblemer, mugg og råte.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Innvendig eller utvendig?

Feil isolering av kjellere er et vanlig problem, og det kan føre til fuktskader og soppdannelse om du ikke gjør det riktig. Mange tror isolasjonen skal ligge på innsiden av veggen, og at du kan isolere kjellervegger på samme måte som du isolerer yttervegger over bakken. Dette er stemmer ikke og isolerer du feil er det fort gjort å få fuktskader. Ved innvendig isolering hindrer du varmen i rommet å tørke ut fukt i murveggen, og om veggen ikke får puste gir det grobunn for både mugg og råte. Så langt det er mulig, bør du derfor legge så mye som mulig av isolasjonen på utsiden av kjellerveggen. Byr det på vanskeligheter å komme til utenfra, bør likevel minimum ⅓ av isolasjonen legges utvendig. Ved rom som blir mer utsatt for fukt, som badstue, bad eller vaskerom anbefales minimum ⅔ utvendig isolasjon. Det burde også være uorganisk materiale som ikke tar skade av fukt.

Å grave opp rundt veggen utendørs kan bli en kostbar affære, men det er også noe av det viktigste du kan gjøre for å bekjempe fuktskader, så det er vel verdt jobben. Ofte innebærer arbeidet med å bygge ut kjelleren litt graving på utsiden for å støtte opp grunnmuren, legge nytt avløp eller lignende, og da er du jo allerede i gang. Som et referansepunkt kan det nevnes at drenering og etterisolering av grunnmur koster ca mellom 5.000 og 10.000 kroner per løpemeter.

Les mer om prisen for å isolere kjeller.

Isolere kjelleren? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Sørg for at kjelleren er tørr

Det som er viktig å undersøke uansett hvordan du velger å isolere, er at kjelleren er skikkelig tørr før du setter i gang. Hvis ikke risikerer du sopp og råte inne i konstruksjonen, og det kan fort bli store skader før man oppdager det. Derfor må dette utbedres før du isolerer.

Det beste du kan gjøre for å motvirke våt kjeller er å legge ny drenering. Da graver du opp rundt huset og legger nye drensrør, legger knotteplast utenpå veggen og fyller på med drenerende masser, som lecakuler eller lignende. Det er viktig at drensrørene ligger dypt nok for å unngå oppsug fra grunnen, i hvert fall 20 cm under konstruksjonen. Knotteplasten er ikke for å unngå vanninntrenging, men den hindrer at fuktigheten fra bakken går fra de drenerende småsteinene og inn i veggen, altså kappillært oppsug.

Hvorfor blir kjelleren fuktig?

Du kjenner nok igjen den klassiske lukten av kjeller. Tett og innestengt, og lukten blir gjerne overført til klær og andre eiendeler du har liggende i kjelleren. Denne lukten kommer fra mugg og fuktskader, og kan være allergifremkallende. Det er ganske vanlig, spesielt i gamle kjellere, da de ikke er ment for vanlig opphold. For å få bukt med dette må du altså gjøre det du kan for å ha god drenering og forhindre kapillært oppsug. Men et annet velkjent problem som fører til fukt i kjelleren er kondens. Ettersom kjellerveggene ligger under bakken, vil den kalde grunnen kjøle ned ytterveggene. På samme måte som utepilsen en varm sommerdag får dråper på utsiden av glasset, vil en kald kjellervegg også gjøre at den varme luften kondenserer. Den utvendige isolasjonen vil være med på å motvirke dette, siden den forhindrer kuldebroer i det innvendige bindingsverket. Tilstrekkelig ventilasjon vil hjelpe med å motvirke fuktskader, og er et godt tiltak.

Rom i rom

En mulighet som er populær når det gjelder å fuktsikre kjellere, er en såkalt rom i rom-løsning. Det bygges da lettvegger på innsiden av ytterveggene med et glippe på omtrent 5 cm, som gir et frittstående rom inne i rommet. Når du isolerer på innsiden av grunnmuren, flytter du kondenspunktet fra grunnmuren og inn i den nye lettveggen, så for å unngå sopp og råte er det viktig at du passer på dette. Det er viktig at isolasjonen ikke er i kontakt med betongen Ved å installere en avfukter vil du ha kontroll på fuktutviklingen i luftspalten mellom lettveggen og ytterveggen, og få denne fukten ut før den setter seg i konstruksjonen. Du monterer avfukteren høyt plassert på veggen i en bod eller teknisk rom. Avfukteren vil suge ut den våte luften, som sendes videre ut i friluft via et rør i veggen. Samtidig blåses tørr luft inn i glippet, og sørger for at veggen forblir tørr. Avfukteren vil skru seg av og på etter behov, og blir styrt av en hygrostat som måler fukten i glippet. Den trekker ikke særlig mye strøm heller, og er et billig alternativ til å grave ut ytterveggen for å legge isolasjon.

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Slik gjør du det

Det er viktig at du sikrer et godt underlag for isolasjonen. For en betongvegg kan du utbedre støpesåret med sementmørtel. Har du lettklinkervegg må du pusse med en form for fukttetting, helst to ganger. Pass på at det ikke er noe oppsamlingspunkt for vann i overgangen mellom betongvegg og såle. Dette kan du forhindre ved å støpe en skrå kant som leder vannet bort. Bruk så en dampåpen og vanntettende primer eller membran fra bunnen og en halv meter opp. Hvis primen eller membranen ikke går helt opp til der du har tenkt til å sette opp isolasjonsplatene, må du ha en list av plast eller metall på oversiden som leder vannet bort. Denne festes i fugemasse mot veggen. Denne listen bidrar også til lufting bak husets kledning, og er spesielt viktig hvis du bruker tykk isolasjon.

Når du skal feste isolasjonsplatene under terreng, er det to måter å gjøre det på. Du kan lime fast platene med et frostsikkert og sementbasert lim. For å sikre at platene fester seg skikkelig, må du rubbe baksiden med for eksempel en håndsag. Limet påføres i et mønster av terningkast fem. Du kan også bruke plugger for å feste platene. Da er det viktig å vinkle pluggene oppover for å unngå at vann renner inn mot veggen. Det holder normalt med syv plugger per kvadratmeter. Plugger brukes også om platene skal festes over bakken. Da må du også pusse platene med fiberarmert puss for å sikre i forhold til brannfare.

Isolere gulvet

Det er ofte gulvkaldt i kjellere. Ikke så rart kanskje, siden grunnen utenfor også er kald. Men derfor kan det være vanskelig å varme opp gulvet uten å få stort varmetap til bakken under. Det er viktig å isolere gulvet godt for å forhindre dette problemet. Det finnes flere alternativer til hvordan du vil gjøre dette, og hva som er best er avhengig av flere ting. Du må aldri legge gulvvarme direkte på grunnen om grunnen er fuktig, men isolere gulvet innenfra. Det finnes flere forskjellige materialer som passer, for eksempel EPS-sement spesiallaget for gulvvarme i kjeller.

Et problem du kan støte på når du skal pusse opp kjelleren er at kjellere ofte har lav takhøyde, og isolasjon stjeler en del høyde. Dette må du tenke på når du velger gulv og hvordan du skal isolere. Hvis det er nødvendig kan det være en god idé å pigge opp gulvet for å oppnå ønsket takhøyde, men dette er ofte omfattende arbeid.

En velbrukt metode når du skal ha ekstra isolasjon, er å legge gulv på tilfarere. Tilfarere er store bjelker som legges på betonggulvet, og sørger for å heve tregulvet fra betongen. Legg en dampsperre på 0,22 mm på det støpte gulvet. Dette er viktig for å hindre fuktighet i å trekke opp i gulvet. Tilfarerne legges over dampsperren, før gulvet isoleres.

En løsning mange går for som gir muligheten til å legge varmekabler eller vannbåren varme, er å legge et flytende gulv med bindingsverk. Det gir en lavere byggehøyde enn om man støper gulvet i betong. Flytende gulv er en veldig vanlig måte å legge gulv på, og innebærer at man legger parkett, laminat eller vinylklikk på et stabilt gulv uten å feste det med lim eller lignende. Gulvet får da bevege seg og tilpasse seg mikroklimaet i kjelleren. Du må først rette ut underlaget, og så legge dampsperre mellom betongen og isolasjonen. Du trenger også en ramme langs veggene, for at isolasjonen ikke skal ha kontakt med betongen. En trykkfast isolasjon, for eksempel 50mm XPS, fyller rammen, før du legger en sponplate over. Denne skal limes innbyrdes, men ikke festes til rammen. Deretter legges det flytende gulvet.

Gulv på med påstøp blir ofte brukt om du ønsker flisgulv, da gjerne om du har planer om å bygge et baderom i kjelleren. Når du skal ha varmekabler i kjellergulvet, bør isolasjonen være så tykk som mulig for å unngå for mye varmetap. Det blir både dyrt og lite effektivt om du i tillegg til baderomsgulvet skal varme opp bakken under huset. En støpeplate, 0,2 mm fuktsperre og 70-80 mm armert påstøp bør gjøre jobben.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Tykkelse og materiale

Hvor tykk isolasjon du trenger i kjelleren er avhengig av behov, isolasjon under betong og takhøyde. Men dersom det eksisterende gulvet ikke er isolert må det ikke legges mer enn 50mm for å motvirke kondens. Det finnes også flere forskjellige materialer det er vanlig å isolere med. XPS, EPS, Glava eller Rockwool, hvilket materiale du bør gå for er avhengig av hva du foretrekker og forholdene i kjelleren din.

Glassull

Glassull er nok det vanligste isolasjonsmaterialet, og de lange tynne fibrene gjør at glassullen er lett å håndtere. Glassull lages i flere forskjellige formater, for eksempel løsull og stive plater. Glava bruker glassull i sine isolasjonsprodukter. Fibrene ligger i samme retning, noe som gjør ullen mer elastisk.

Steinull

Steinull produseres ved å smelte steinmateriale og overføre det til fiber. Selv om stein normalt isolerer ganske dårlig, gjør fibersammensetningen at det dannes fullt av luftlommer inne i massen som motvirker at luften blir satt i bevegelse. En isolasjonsplate av steinull består faktisk av omtrent 90 prosent luft. Det er relativt brannsikkert ettersom det tåler 1 000 grader uten å smelte, og det tiltrekker seg ikke vann, noe som gjør at det er egnet til konstruksjoner som er utsatt for fukt. Den mest kjente produsenten av steinull er Rockwool.

Skumplast

Plater som EPS og XPS lages av skumplast, og er også vanlig å bruke som isolasjon. XPS og EPS har litt forskjellige egenskaper, og hva du bør gå for er avhengig av pris og bruksområde. XPS er de store blå isoporplatene, og er det vanligste å bruke i grunnmur. EPS er en god del billigere, men har også et noe større fuktopptak. Plater i skumplast tåler mye trykk, og brytes ikke ned av råte og mugg.

Isolere selv eller bruke håndverker?

Isolering er som sagt viktig at gjøres riktig, både med tanke på fukt og temperatur. Om du velger å gjøre denne jobben selv, er det viktig at du har tilstrekkelig med kunnskap. Selv om det er penger å spare på å slippe å betale en håndverker, er det viktig at jobben blir gjort skikkelig. Å måtte rette opp feil fra slurvete arbeid kan fort bli mye dyrere enn det blir om du betaler noen for å gjøre det i første omgang. Det kan også være vanskelig å identifisere problemet, og det kan ta tid før du i det hele tatt oppdager det.

Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Du kan registrere prosjektet ditt hos oss helt gratis og uforpliktende, og motta flere tilbud fra flere du kan veie opp mot hverandre.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Isolere kjelleren? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.