Blikkenslager: En komplett guide (pris, lønn, krav)

 

Vil du vite mer om blikkenslagere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva blikkenslagere jobber med, hvordan du får tak i dyktige og kvalifiserte aktører  og mye mer. Det finnes over 300 blikkenslagermestere i Norge, men vet du hvordan du finner en som passer til ditt prosjekt? Og er du klar over at mange blikkenslagere også er brannsikringsspesialister? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!

Blikkenslager

Ønsker du pristilbud på prosjektet, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Trenger du blikkenslager? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Kort fortalt

Når man hører yrkestittelen blikkenslager, tenker man nok helst på dem som legger tak, gjerne med takplater av stål eller aluminium. Men hva mer gjør en blikkenslager? Kobber- og blikkenslagere (som er den fulle yrkestittelen) jobber med mange typer metall, som aluminium, kobber, sink og stål, og håndterer i tillegg takstein, skifer og papp. De lager dessuten ikke bare beslag og detaljer til tak og fasade, men jobber også med for eksempel ventilasjonsanlegg og isolasjon. Brannsikring blir dermed også en del av arbeidsoppgavene deres.

Et svennebrev som blikkenslager krever enten fire års utdannelse gjennom videregående pluss lærlingetid (2 + 2 eller 3 + 1 år) eller fem års direkte praksis pluss teoriprøve. Man kan senere ta mesterbrev, noe bare drøyt 300 har i Norge i dag; eller man kan ta byggteknisk bachelor- eller mastergrad. Ved utgangen av 2021 var blikkenslagerens årslønn i underkant av 500.000 kroner.

Enten du bor i et gammelt, verneverdig hus eller skal bygge et moderne, stilrent hus, kan blikkenslageren være rett fagperson å be om hjelp. Blikkenslagere jobber nemlig ofte med både gamle og nye teknikker, og de er eksperter på å utforme alt fra pipehatter, takrenner og nedløpsrør til å planlegge, tilvirke og montere ventilasjonsanlegg, og kan dessuten utføre montering av komplette takbeslag i både gamle og moderne materialer. Dette betyr at blikkenslagere ofte jobber tett med for eksempel varmepumpemontører, tømrere, elektrikere, feiere og brannmannskap, for å sikre at boligen den er framtidssikret og trygg.

Når trenger du blikkenslageren? Kanskje du skal bygge ny pipe, skifte tak eller få nye takrenner; kanskje du bor værutsatt til og må beskytte mur- eller treveggen mot saltvannssprøyt; kanskje du har et gammelt hus med noen flotte kobberdetaljer, eller du ønsker å installere varmepumpe med et beskyttelsesdeksel som unngår å skjemme husets fasade; eller kanskje du har funnet ei gammel oljelampe du vil ha opp på hytta, men mangler kobberspeilet til? Blikkenslageren jobber både innvendig og utvendig, og kan gi deg råd, spesialtilvirke bygningsdeler eller legge ferdigtilvirkede varer.

I denne artikkelen lærer du mer om hvordan du får tak i blikkenslagere, hva disse metallarbeidsspesialistene koster, hva de kan hjelpe deg med, og mye mer.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Pris

De fleste hyrer blikkenslagere til taktekking. For et nytt saltak på 200 kvadratmeter kan du regne med en gjennomsnittlig kostnad på rundt 460.000 kroner. Noen rimeligere prosjekt kommer seg ned på rundt 340.000 kroner, mens de dyreste gjerne nærmer seg 700.000 kroner.

Vanlig timepris for blikkenslager ligger på rundt 600 kroner uten moms, og 750 kroner inkludert moms. Men det finnes mange ulike typer tak og mange ulike materialer å tekke taket med, så hva kommer det til å koste for deg? Hva gjør taket billigere og dyrere? Les videre, så får du noen pekepinner på det.

Taktyper

De vanligste typene tak kalles saltak og pulttak. Et saltak skråner ned på begge sidene fra mønet, og gesimsen er vanligvis i samme høyde på begge sider; mens et pulttak skråner fra den ene veggen av huset og jevnt ned til den andre, altså fra en høytstående til en laverestående gesims. Valmtak ligner saltak, men med innskråning også på kortsidene. Som en tommelfingerregel kan man si at dess færre vinkler taket har, dess billigere blir taktekkinga.

Men også takvinkelen er viktig: For eksempel kan høye telttak bli svært mye mer kostbare på grunn av økte kostnader til lift og stillas. Flate tak koster gjerne fra 600 til 1.600 kroner per kvadratmeter, med en snittpris på 1.100 kroner, men det kreves spesialister for å tekke dem. Vanlig skrånende tak, derimot, kan tekkes av godkjente tømrere. Snittprisen på taktekking er rundt 1.700 kroner kvadratmeteren.

Taktekke

Det er mange typer tekkemateriale å velge mellom, så som takplater av aluminium eller stål, shingel, tre, tegl, betong, torv, skifer eller asfalt. Hvilke materialer du kan velge blant, avhenger av husets og takets konstruksjon; for eksempel krever torvtak særlig sterke konstruksjoner, mens takstein krever forholdsvis sterk konstruksjon og en takvinkel på minst 15° og inntil 22°, avhengig av værforhold og steintype.

Stein er både noe av det billigste og noe av det dyreste du legger: Per kvadratmeter takflate varierer prisene fra 1.700 kroner til nærmere 3.500 kroner. Blant de billigste alternativene er betongstein, mens glasert teglstein er blant de dyreste. Skifertak koster i snitt 2.800 kroner kvadratmeteren, men varierer fra 2.300 til 4.500 kroner per kvadratmeter. For nytt tak med takplatetekke ligger prisen på 2.000 kroner i snitt per kvadratmeter, men noen ganger kan du få det så billig som 1.500 kroner kvadratmeteren, og selv de dyreste prosjektene koster neppe mer enn rundt 3.200 kroner kvadratmeteren. Takplater er dermed noe av det billigste og mest miljøvennlige du kan legge, samtidig som det har svært lang holdbarhet.

Total- eller delentreprise

Siden både skifting av eksisterende tak og legging av nytt tak er en nokså omfattende prosess, velger mange å gå for totalentreprise. Da har du én entreprenør å forholde deg til, som gir deg en totalpris for hele prosjektet og skaffer alt som trengs av fagfolk til å gjennomføre prosjektet.

Dersom du derimot liker å trekke i trådene selv og samtidig er villig til å investere litt tid i å hente inn tilbud fra flere aktører eller legge oppdraget ut på anbud, kan du vurdere delentreprise. Du som byggherre har i så fall et større ansvar, men du kan samtidig velge de enkeltentreprenørene som passer deg og få individuelle tilbud, heller enn å måtte stole på hovedentreprenørens utvalg.

Trenger du blikkenslager? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Sentrale begrep

Kanskje har du innsett at det er på tide å bare hoppe i det, eller kanskje du har spart opp og endelig har råd til å ta noen gode grep. Taket er i brukbar stand, men du vet at det ikke holder mange flere vintre før du gjøre noe med det. Men nå må du plutselig ta stilling til konsepter som raftekasse, mønepanne, kåpebord, israft og takutstikk; noen snakker om pipebeslag; og plutselig må du vite om du vil ha teglstein, naturstein eller betongstein. Hva er nå alt dette? Og hva er byggesøknad, forhåndskonferanse og saksbehandlingsgebyr? Noen nøkkelord kan det være greit å ha oversikt over når du skal få tekket tak, så holder du styr på alt fagfolkene snakker om. For å hjelpe deg på veien gir vi deg derfor et minileksikon om taktekking, slik at du bedre skal kunne orientere deg bedre i denne jungelen av fagord:

  • Fra innerst til ytterst består taket av takverket, som bærer taket; taktroa, som er den tildekte takhuden; og taktekkinga, som er det ytre, synlige værvernet.
  • Bæresystemet er helst sperretak eller åstak. Sperrene er de høytstående plankene som fører vekta av taket til veggene; takåser er bærebjelkene i et åstak, og er gjerne rundstokk parallellført med mønet.
  • Taket du ser innvendig i huset, kalles egentlig himling eller underloft.
  • Takets fall angir hvor mye det heller; dette oppgis gjerne i prosent. Hensikten med takfall er å lede regnvannet unna. Et annet ord for takfall er røsting.

Både taktekkinga, bæresystemet og takfallet kan ha innvirkning på kostnadene når blikkenslageren tilkalles.

Blikkenslageren jobber også med piper og ventilasjon. Hvis du vil ha varmepumpehus, kan de hjelpe til med gode råd om det, og til og med lage spesialtilpassede varmepumpehus som står seg godt til huset ditt. Hvis du trenger å få gjort arbeid på pipa, er det greit å kunne fortelle blikkenslageren akkurat hva som er problemet. Visste du at en skorstein og ei pipe ikke er det samme? Mange har skorsteinspiper, men ikke alle skorsteiner er piper. En skorstein er et rør som leder røyk og avgasser ut mens ei pipe er en murt skorstein, vanligvis i naturstein eller tegl. Rundt pipa ned mot taket ligger et pipebeslag. Dette skal være tettet med elastisk fugemasse, siden beslag og murverk reagerer ulikt på vær og vind, og dermed kan få mørtel til å sprekke. Et korrekt lagt beslag følger tekkingsprofilen og tettes både mot pipa og mot taket; beslaget er gjerne av galvanisert, brennlakkert stål og lages av blikkenslagere. Hvis pipebeslaget ser mistenkelig ut, kontakt blikkenslageren raskest mulig; å utsette det kan føre til svært kostbare reparasjoner.

Søknadsplikt

Alle store arbeid på hus og heim er i utgangspunktet underlagt søknadsplikt, men loven åpner for flere unntak, og tak hører vanligvis inn under disse unntakene, forutsatt at husets arealformål og fasade forblir uendret. Med andre ord: Så fremt du ikke endrer størrelsen på huset, utseendet på fasaden eller husets bruksområde, trenger du ikke å søke om bygge- eller endringstillatelse. Dersom du derimot vil heve taket for å gjøre kryploftet om til kontor og soverom, eller du vil endre takkonstruksjonen, utløses søknadsplikten. Start planlegging tidlig! Saksbehandlingstida kan være tre eller tolv uker, i tillegg til en forhåndskonferanse der du må ha klargjort prosjektet så kommunen vet hva de skal behandle. Hvis du ikke skal bygge taket selv, gjøres alt dette av entreprenøren. Vi har en egen artikkel om byggesøknader, der du kan lære mer om dette. Og er du usikker, kan entreprenøren hjelpe deg; store arbeid kan uansett kun søkes om via godkjente firma!

Trenger du fagfolk til jobben? Sammenlign flere tilbud her.

Alternativer

En del av arbeidet som blikkenslageren gjør, kan du faktisk gjøre selv, særlig hvis du er av det nevenyttige slaget. Takrenner kan være slikt arbeid, men det avhenger til dels av materialvalg. De enkleste takrennene å arbeide med for gjør-det-selv-entusiasten, er plasttakrenner: De klikkes eller limes sammen og fås gjerne med enkle, ferdigtilpassede rennekroker. Dersom du derimot ønsker aluminium eller plastbelagt stål, kan det være at det er bedre å få enten taktekkeren eller en tømrer med erfaring med slikt arbeid til å komme på besøk; særlig tilbøying av rennekroker med overliggere kan være utfordrende. Noen hus har takrenner av tre i stedet for plast og metall, og da er nok utvilsomt en tømrer et bedre alternativ; bare sørg for at det er en som har erfaring med denne spesifikke typen takrenner.

Arbeid på skorsteinspipa krever heller ikke nødvendigvis hjelp fra fagfolk. Har du løse fuger, kan du selv blande mørtelen og tette dem. Sørg for at du får riktig mørtel hos byggevarehandelen din; naturstein og teglstein skal ha ulik mørtel. Hvis du er usikker, kan en murermester hjelpe deg. Du kan også gjøre mye selv med pipebeslaget: Eldre beslag (eller feilmonterte beslag) kan ha mørtel i stedet for elastisk fugemasse. Fei alt det løse grundig vekk og tett med elastisk fugemasse.

Også luftekanaler og andre beslag kan trenge ei kjærlig hånd. Disse er vanligvis av metall og ruster hvis de har blitt herjet med for lenge av ruskevær og saltvannssprøyt. Ingenting står i veien for at du ikke selv kan stelle dem: Børst bort rust, ha på to strøk med rusthindrende middel og mal eventuelt med lakk. Vær obs på at beslag som er ført gjennom en vegg, for eksempel, kan føre til lekkasjer. Hvis du er i tvil, er det billigere å få blikkenslageren på besøk enn å ta sjansen og måtte rive den gjennområtne veggen senere.

Men hva med de store arbeidene? Hvis du skal skifte hele taket, trenger du gjerne både blikkenslager, taktekker, tømrer og kanskje også murer. Hvis du hyrer en totalentreprenør som tilbyr alle disse tjenestene, sparer du deg selv mye hodebry med å organisere avtaler mellom de forskjellige firmaene, få timeplanene deres til å passe med dine, holde oversikt over hvilke materialer som må skaffes, ha kontroll på de siste prisendringene i råvaremarkedet og alt mulig annet som eter opp de dyrebare timene (og pengene) dine. 

Mye arbeid som man kan få fagfolk til, kan man lovlig gjøre selv; det betyr ikke at det er en god idé å gjøre alt selv, eller noe av det selv. Hvis pipebeslaget ikke ble skikkelig tettet eller rørgjennomgangen ikke ble forskriftsmessig montert, kan skaden huset påføres, være skremmende kostbar. Det er lett å si «Rolig, det ordner seg», men hvis uhellet først er ute og det kan påvises at det skyldtes brukerfeil, skal man nok se langt etter utbetaling fra forsikringsselskapet. Bruker du dyktige, godkjente blikkenslagere, får du med på kjøpet en garanti om at alt er forskriftsmessig utført. Det gir deg trygghet om at hvis uhellet først er ute, så har iallfall du opptrådt uklanderlig.

Hvordan finne riktig blikkenslager

Det viktigste når du skal begynne å lete etter fagfolk til et prosjekt, enten det er snakk om blikkenslagere eller andre, er å gjøre en grundig vurdering av aktørene og sjekke deres godkjenninger, rennomé, anmeldelser og økonomi. Sjekk selskapets inntekter, for eksempel via sider som Proff. Notér kontaktinformasjonen deres og gjør et søk i Direktoratet for byggkvalitets register; alle som er listet her, driver ikke bare lovlig, men har fått et ekstra kvalitetsstempel fra Staten, nemlig Sentral godkjenning. Her kan det være relevant å sjekke hvorvidt blikkenslageren har godkjenning for utføring av taktekkingsarbeid samt arbeid på ventilasjonsanlegg. Brønnøysundregistrene er et annet sted du finner verdifull informasjon: Klikk på «Finn virksomhet» og let etter firmanavn eller organisasjonsnummer. 

Hvilke godkjenninger bør en blikkenslager ha? Det vil for eksempel være relevant å sjekke om aktøren du vurderer å bruke, er godkjent opplæringsbedrift innen fagfeltet eller organisert i et lokalt kobber- og blikkenslagerlaug. Det kanskje viktigste, eller i alle fall mest tillitsvekkende, er om bedriften kan vise til mesterbrev, i henhold til lov om mesterbrev i håndverk og annen næring. Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftene har også et eget Landsforbund som har eksistert i over 100 år. Kanskje er aktøren også medlem av bransjeforeninga Takentreprenørenes Forening? Det er heller ingen ulempe. Og husk å høre med venner, familie og bekjente hvem de har brukt til lignende prosjekt – kanskje får du noen gode tips til pålitelige aktører! I så måte er det også viktige å nevne at du bør sjekke bedriftens referanser og bilder fra tidligere prosjekt for å se arbeidet deres i praksis.

Et siste tips er at du enkelt kan hente inn tilbud fra flere entreprenører ved å kontakte oss i Byggstart. Tjenesten vår er gratis og uforpliktende for deg som boligeier. Slik kan du komme i kontakt med erfarne blikkenslagere, taktekkere, tømrere og murere som ikke bare kan faget sitt, men også kan skilte med økonomisk soliditet, kapasitet til å gjennomføre prosjektet ditt innen rimelig tid, og gode referanser. Hvis det kreves byggesøknad som du ikke selv kan levere inn, må entreprenøren etter loven ta seg av prosessen på dine vegne; da kan du også være sikker på at den eventuelle byggesøknaden gjøres korrekt og effektivt.

Enten du skal skifte pipebeslag, legge nytt tak, bygge inn varmepumpa, eller for den saks skyld trenger rørlegger, elektriker eller tømrer, kan Byggstart sette deg i kontakt med fagfolk som er bakgrunnssjekket og har alle godkjenninger i orden. Vi gjør kredittsjekk på alle aktører, slik at du ikke bare får en godkjent entreprenør, men dessuten en bedrift som har finansene i orden. Dessuten mottar du også opptil tre ulike tilbud, slik at du kan vurdere dem opp mot hverandre. Alt dette bidrar til å gjøre hele prosessene tryggere for deg.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Gode råd

Det er én ting mange lett glemmer når de skal ha gjort større arbeid på huset: kunnskapsinnhenting. Ja, det er fagfolkene som er ekspertene, men hvordan kan du vite om det de sier, er fornuftig eller ikke? Hvordan kan du vite hva du trenger? Du trenger selvsagt ikke blikkenslagersvennebrev for å hente inn tilbud på å tette pipebeslaget eller reparere takrennene, men det er lurt å sette av litt tid til å lære seg det mest grunnleggende. Hvorfor? Fordi det ruster deg til å stille gode spørsmål. Hvilket tetningsmiddel brukes mellom beslaget og pipa? Finnes det et miljøvennlig alternativ? Hva kan jeg bruke til reingjøring av taket og pipa? Hvilke løsemidler kan skade beslaget? Hva må jeg tenke på når jeg skal reingjøre takrennene? Hvor lenge holder limet som binder takrennene? Hvordan kan jeg undersøke rørgjennomgangen for lekkasje? Hvor lenge holder bindinga? Dess mer du lærer deg om slikt, dess bedre spørsmål kan du stille, slik at du kan dra nytte av fagfolkenes kompetanse til å gjøre deg bedre rustet til å ta godt vare på boligen din.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Trenger du blikkenslager? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.