5 smarte tips for isolering av loft

 

Vurderer du å isolere loftet? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Isolere loft

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Etterisolering av loftet er et effektivt tiltak om du ønsker å redusere strømforbruket i boligen din. Manglende isolasjon vil føre til betydelig varmetap om vinteren. For å kompensere må du fyre ekstra mye, og dermed bruke mer penger på strøm. Derfor er isolering av loft gjerne en lønnsom investering. I tillegg er isolering av loftet en viktig del av prosjektet dersom man ønsker å gjøre om et råloft til oppholdsrom.

1. Bruk en fagperson (med mindre du har mye erfaring selv)

De fleste som isolerer loftet, ønsker å bruke en snekker eller tømrer til å utføre arbeidet. Isolering er en oppgave som de fleste tømrere har lang erfaring med, men sørg likevel for å få referanser fra tilsvarende prosjekter før du velger firma for jobben. I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer på ett sted, så det skal være enkelt å velge rett. Legg gjerne oppdraget ditt ut på Byggstart, så tar vi kontakt for en kort gjennomgang av prosjektet.

2. Sørg for god ventilasjon

Etterisolering av loft er noe en del ønsker å gjøre selv. Man ruller ut de nye isolasjonsmattene over bjelkelaget og den allerede eksisterende isolasjonen. Dette gjøres i kryss med de gamle skjøtene, for å unngå glipper der luft kan sive gjennom. Forsikrer deg om at den gamle isolasjonen ikke har vært utsatt for fuktskader. I så fall må den gamle isolasjonen fjernes og feilen utbedres før du isolerer videre.

Det kan også være lurt å undersøke hvor du har varmetap og dermed må gjøre tiltak. Gå til anskaffelse av et infrarødt termometer. Men husk at ventilasjonen på loftet er tilrettelagt isolasjonen under bygging, så når man etterisolerer, endrer man også forutsetningene. Ettersom du minsker varmetapet for den beboelige delen av huset, blir loftet kaldere og den relative fuktigheten øker.

Når du etterisolerer et kaldt loft, vil det føre til at du reduserer varmetapet fra rommene under. Dette fører igjen til at temperaturen på loftet synker. Når den varme luften fra rommene stiger opp og møter den kalde luften på loftet, kan det lett oppstå kondens. Derfor er det viktig å etterlate tilstrekkelig ventilasjon for å føre fukten ut. Vær derfor nøye med å ikke isolere for tett i overgangen mellom veggen og taket. Normalt har gamle hus en luftespalte der veggen og taket møtes. I tillegg vil det være en ventilasjonssjakt øverst i mønet. Luftspalten og ventilasjonssjakten er det som sikrer ventilasjonen på loftet. Vær derfor oppmerksom på disse når du etterisolerer. Blir isolasjonen tettet igjen, kan det føre til at varm luft blir fanget på loftet. Da risikerer man snøsmelting, som igjen kan resultere i fuktskader på loftet.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

3. Husk dampsperre

En bolig blir konstant utsatt for damp og fukt. Enten det er snakk om matlaging, tørking av klær eller kun det at man puster. Det er derfor viktig å legge dampsperre når man isolerer. Dampsperren er en plastduk som hindrer at varm, fuktig luft siver gjennom taket og videre opp på loftet. Forsikre deg om at du kun har én dampsperre montert. Har man flere dampsperrer samtidig, kan kondensen bli fanget mellom sperrene og skape grobunn for sopp. Et annet tips er å legge dampsperren omtrent ⅓ inn i veggen. Da minsker du sjansen for å lage hull på den senere. Dette kan blant annet skje hvis man skal montere downlights i etasjen under. For øvrig avgir downlightkassene mye varme, og det frarådes generelt å bruke denne type lys i rom som ligger mot kalde loft.

Dampsperren skal ligge på den varme siden av isolasjonen, og helst legges nedenfra for å sikre at den blir helt tett. Legger du plast på den kalde siden, vil varmen som siger opp treffe plasten og kondensere når den møter den kalde luften på andre siden, da er det fort gjort å bore hull i plasten.

Dampsperren kan festes på flere måter. Den vanligste løsningen er å stifte den fast i taket. Husk å tape igjen alle stifter, så ikke damp siger gjennom hullene. Bruk da tape som er ment til å forsegle skjøter av plast. Du bruker nemlig tapen til skjøtene mellom delene av dampsperren også. Her kan det lønne seg å investere i en god tape. Å gå for den billigste tapen kan få dyre konsekvenser på sikt. SKal du feste dampsperre på murverk, fester du den med dampserre-lim.

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

4. Velg riktig type isolasjon

Når du skal isolere, må du først finne ut hvilket materiale du vil bruke som isolasjon. Materialene har forskjellige egenskaper, og det er opp til deg hva du ønsker å bruke. Noe du må stilling er blant pris, evnen til å isolere lyd, og U-verdi. U-verdien er målet for varmeledningen i et materiale. Lav verdi betyr at lite varme passerer gjennom materialet. Jo lavere U-verdien er, desto bedre er isolasjonsevnen.

Skumspray

Skumspray er den dyreste formen for isolasjon. Sprayen kommer i to ulike varianter. Den ene er skumspray med åpen celle. Dette er den billigste av de to variantene, men den gir ingen dampsperre. Spray med lukket celle er noe dyrere, men gir også en tettere barriere mot vann og luft. Det skal imidlertid ikke være helt lufttett i isolasjonen, det hindrer luftsirkulasjon som sørger for å tørke ut eventuell fukt. Skumspray er den beste isolasjonen hvis du skal gjøre om loftet til oppholdsrom.

Mineralull

Mineralull lages av smeltet stein eller glass, som er spunnet til tråder og limt sammen. Dette kan lages i forskjellige varianter. For eksempel de vanlige rullene som blir levert av firmaer som Glava og Rockwool. Mens rull er billig og effektivt når du skal isolere store flater, er det mer krevende å isolere trange kroker. Rullen må skjæres til for å passe bjelker og andre hindringer, noe som kan være tidkrevende. Mineralull kan brukes så og si overalt og har høy isolasjonsevne. Dette materiale har en tendens til å klø, så det er en fordel å bruke heldekkende klær når du jobber med det.

Cellulose

Denne typen isolasjon lages av resirkulert papir og er tilsatt brannhemmende mineralske salter. Den har evnen til å suge til seg og transportere vekk fukt. Dermed er det mulig å isolere med cellulose uten å legge dampsperre. Cellulose er tyngre enn mineralull, og vekten medfører også større luftmotstand og bedre lydisolering.

Isopor

Isopor lages av råolje, og er vanlig å bruke i mur og etasjeskiller. Materialet består av kun 2% fast stoff, resten er luft. Derfor veier det lite og er lett å håndtere. Det tåler imidlertid ikke høye temperaturer, og er komplisert og energikrevende å produsere. På grunn av brannfare, skal ispor helst støpes inn. Det er derfor sjeldent aktuelt å bruke på loftet.

Blåseisolasjon

Blåseisolasjon er ikke et materiale, men heller teknikken det blir lagt på. Det kan være laget av fiberglass, cellulose eller mineralull. Navnet kommer av at isolasjonen blåses inn mellom bjelkelagene. Dette bør gjøres av fagfolk, som bruker en blåsemaskin for å få isolasjonen til å dekke alle sprekker og små områder. Blåseisolasjon kan også brukes over allerede eksisterende isolasjon, og passer godt til etterisolering.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

5. Finn bra fagfolk

Når du skal i gang med isolering av loft, så lønner det seg å finne fagfolk som har gode referanser fra tilsvarende prosjekter og som har konkurransedyktige priser. I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerbedrifter på ett sted, så det skal være enkelt å velge rett firma. Registrer deg hos oss og få pristilbud til ditt prosjekt.

Huskeliste når du skal innrede loftet

  • Sørg for at dampsperren er tett. Det er viktig at denne ikke er skadet, og at skjøtene er overlappet med omtrent 15 cm.
  • Legg alltid dampsperren på den varme siden av isolasjon.
  • Prøv å skape undertrykk i huset. Med fjernvarme eller varmepumpe skapes det ofte et overtrykk som trekker den fuktige luften oppover. Undertrykk kan imidlertid føre til økt radonkonsentrasjon.
  • Husk på loftsluken. Denne er som regel ikke tett, men kun en sponplate. Tett denne skikkelig for å unngå varmetap.
  • Unngå å legge tett gulv på loftet hvis det ikke skal brukes til varig opphold. Tett gulv hindrer ventilasjonen og kan føre til fuktskader.
  • Ikke tett igjen luftespalten på loftet. Denne sikrer god luftsirkulasjon, som er avgjørende for å unngå fuktskader.
  • Hvis du bruker plater eller mineralull, husk å legge i kryss så skjøtene ikke lager kuldebroer.
  • Ikke pakk isolasjonen for tett. Materialene inneholder mye luft, og det er den som isolerer.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på isolering av loft

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.