Bygge bad i kjeller: 7 ting du må vite

 

Vurderer du å bygge bad i kjelleren? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Bygge bad kjeller tips

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge bad i kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

En god investering

Å bygge et nytt bad i kjelleren er en stor avgjørelse å ta. Det kan være stort potensiale i kjelleren for å bedre bokvaliteten i huset ditt, men det er også mye å tenke på. Et nytt bad vil øke verdien på huset ditt, gjøre kjelleren mer komplett og gjør livet litt enklere, men samtidig er det en betydelig kostnad, tidkrevende og en stor prosess. Men skal du gjøre om kjelleren til en utleieenhet, kjellerstue til barna eller gjesterom, kan det være vel verdt investeringen. Det er likevel mye å tenke på når du har tatt en slik avgjørelse, og vi i Byggstart har samlet en del tips for å hjelpe deg litt på veien.

Planlegg nøye

Når du setter i gang et såpass stort prosjekt, er det viktig at du starter planleggingen en god tid i forveien. Snakk gjerne med en entreprenør helt i starten av prosessen for å få litt tips fra noen som vet hva de snakker om. Kanskje er det ting du ikke har tenkt på, som avløp og isolering. Ikke minst må du potensielt søke til kommunen om bruksendring. Det kan være flere andre ting som gjør det litt mer kinkig å bygge ut i kjelleren, spesielt når det kommer til våtrom, og det kan være greit å ha dette i bakhodet allerede fra start.

Design og funksjon

Det første du må ta stilling til er hva slags bad du faktisk skal ha, og hvordan det skal se ut. Ta med i betraktningen hva som er praktisk gjennomførbart med tanke på vann og drenering. Mens gravitasjonen sørger for at avløpsvannet blir borte over bakken, kan det være betydelig vanskeligere når avløpet faktisk må oppover. Kjellere er gjerne også bygget i betong, så for å legge nye rør må du frem med borhammeren. Husk også på at det finnes minimumskrav for takhøyde. Kravet er på 2 meter for gamle hus og 2,2 meter for nybygg, men det anbefales en takhøyde på 2,4 meter for å beholde bokvaliteten.

Har du planlagt badet nøye, kan du spare mye penger senere i prosessen, og unngå forsinkelser og uventede problemer i arbeidet.

Er badet ment å være et fullt utstyrt bad med dusj og badekar? Det kan være fristende å bygge sin egen oase hvor man kan drømme seg litt bort i hverdagen. Husk i så fall på at det er kaldere i kjelleren enn i resten av huset. Skal du legge varmekabler, er det også et betydelig varmetap å legge kabler på et uisolert kjellergulv. I så fall burde du prime og legge underlagsmatter, noe som igjen går ut over takhøyden.

Det å velge ut baderomsmøbler og design er nok det morsomste, det er jo dette du faktisk ser når badet er ferdig. Det finnes drøssevis med inspirasjon på nettet, i sosiale medier eller interiørblader. Lek deg litt med forskjellige muligheter, men pass også på at det faktisk er praktisk og gjennomførbart. Her kan gjerne entreprenøren også hjelpe deg med ideer og løsninger, de har tross alt vært innom en del bad før. Avhengig av hva budsjettet ditt tillater kan du kanskje også ta deg råd til en interiørarkitekt og spesialbygde løsninger. Alt dette er selvsagt opp til deg selv, men vi hjelper deg gjerne på veien.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Belysning

Det kan ofte være vanskelig å få tilstrekkelig med naturlig lys inn i kjelleren, mesteparten av rommet ligger jo tross alt under bakken. Lyset på badet må passe til badets funksjon, og man vil gjerne ha godt lys om man skal barbere seg eller sminke seg. Eget lys til speilet kan dermed være en god idé. Du vil jo gjerne se alt når du skal vaske badet, og et godt taklys er dermed også å foretrekke. I tillegg er vann og elektrisitet en dårlig kombo, så det er viktig at det elektriske arbeidet er skikkelig utført, og at lysarmaturet er godkjent for våtrom. Det er uansett påbudt at alt elektrisk arbeid utføres av sertifiserte elektrikere, så så lenge du har funnet en dyktig elektriker er ikke akkurat det noe du trenger å tenke over.

Hvordan lyset skal se ut er det derimot fint at du har en plan om. Eget lys til speilet har vi allerede nevnt, og kombinert med en god grunnbelysning bør dette dekke behovene dine. Ettersom badet brukes om natten også av trøtte øyne, kan det være praktisk med dimmer på taklyset. Downlights er et populært valg på baderom, ettersom det dekker det som skal lyses opp. Det er også lett å kombinere designmessig, og det er mange varianter å velge mellom.

Bygge bad i kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Materiale

Om du skal velge våtromspanel eller fliser, er egentlig et spørsmål om smak og behag. Baderomsplater er noe helt annet i dag enn tidligere, og du kan finne plater i alle mulige farger og mønstre. Det er enklere å sette opp plater enn å flislegge, da platene gjerne er store og dermed enklere å sette opp. Setter du bort jobben kan du spare inn mange arbeidstimer her.

Det er også membran i platene, så du slipper jobben med å legge membran på veggen. I tillegg er det enkelt å rengjøre og vedlikeholde platene.

Mange vil nok likevel assosiere bad med fliser, og vil foretrekke et flislagt bad. Det gir en mer klassisk look, og kan få baderommet til å virke mer eksklusivt. Men pass på så du velger fliser som ikke suger vann. Det finnes store kvalitetsforskjeller, og mange fliser er ikke egnet for våtrom, så det er viktig å velge riktig.

Husk på at det også finne andre alternativer til å kle veggene på badet. Både linoleum og vinyl har fått en renessanse i det siste, og har blitt fullgode alternativer både når det kommer til design og funksjonalitet. Det er enkelt å holde rent, holder en behagelig temperatur og er helt vanntett. Linoleum er attpåtil laget av fornybare råvarer, og er dermed en miljøvennlig løsning. Det er også nedbrytbart, og er anbefalt av astma- og allergiforbundet.

Alt kommer an på hva du foretrekker, og blir litt som å sammenligne hytte på fjellet og hytte ved sjøen. Det er deilig med ferie begge steder, men hva du foretrekker er opp til deg. Pris, vedlikehold og utseende er ting som bør inngå i vurderingen, og det finnes flere valgmuligheter i alle materialene.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Isolasjon og drenering

Er kjelleren ubrukt fra før, er det gode muligheter for at du mangler isolering. Dette kan føre til mugg og råte hvis det gjøres feil. Isoleres det på innsiden av kjellerveggen vil det hindre luftsirkulasjon i veggen og gi grobunn for mugg og råte, så det anbefales at minimum ⅔ av isolasjonen legges på utsiden av veggen.

Dette vil innebære graving, og vil påvirke prisen på prosjektet. Men om kjelleren mangler drenering må dette gjøres uansett, og gi muligheten til å legge et godt grunnlag for en tørr kjeller.

Drenering varer heller ikke evig, så sjekk om det kanskje er på tide å oppgradere uansett. Med mindre du vet hva du driver med er det best at du overlater denne jobben til fagfolk, da fuktskader kan føre til betydelige kostnader. Drensrørene må ligge dypt nok, ha nok fall og veggene må puste tilstrekkelig. I tillegg kan huset få setningsskader om du ikke fyller igjen grøftene kjapt nok. Godt utført arbeid bør imidlertid holde i minimum 50 år, så det er ikke noe du trenger å oppdatere jevnlig.

Bruk riktig entreprenør

Det er viktig at du kan stole på de som bygger ut kjelleren din. Både når det kommer til tidsbruk, budsjett og kvalitet på arbeidet. Som privatperson kan det være vanskelig å vite hvordan man skal finne en passende entreprenør, spesielt om man har begrenset med kunnskap om arbeidet som skal utføres.

Undersøk først og fremst referansene til entreprenørene du vurderer. Mange av godkjenningsordningene i Norge er frivillige, men er likevel et godt kvalitetsstempel. Ordninger som Sentral Godkjenning, Våtromsnormen og Mesterbrevordningen finnes av en grunn, så se etter disse når du velger.

Hvis du registrerer prosjektet ditt hos Byggstart, gir vi deg en samling av uforpliktende anbud fra flere kvalifiserte entreprenører. Vi er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Gjør gjerne dette tidlig i planleggingsfasen, så du kan få gode råd og tips på veien fra folk som kan faget sitt. Snekkere og rørleggere ser plutselig praktiske løsninger du ikke har tenkt på selv, og gjør planleggingen enklere.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Er du inspirert?

Nå håper vi vi ikke har skremt deg bort fra tanken på det nye badet. Selv om det er mye å tenke på, og det kan koste mye penger, er det både morsomt og spennende å bygge ut. Et nytt bad i kjelleren kan virkelig være med på å gjøre drømmehjemmet ditt, og så lenge du planlegger godt kan det bli et rom du har stor glede av i mange år fremover. Registrer deg gjerne på Byggstart, så tar vi kontakt med deg for en uforpliktende prat.

Bygge bad i kjeller? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.