Hva koster takstoler? Pris i

 

2025

Lurer du på hva takstoler koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for takstoler, inkludert hvilke typer takstoler som finnes, hva du kan gjøre for å spare penger når du skal bygge tak, hvilke faktorer som driver prisen, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Takstoler

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva koster takstoler?

Skal du i gang med å bygge hus? I så fall lurer du kanskje på hva slags tak du skal ha, hvilke typer takstoler som finnes og hva det koster med nye takstoler. En takstol er en bærende takkonstruksjon som hjelper med å holde taket oppe. En takstol er et bæresystem som består av skurtømmer, stolper, bjelker og skråstivere. Det kan være vanskelig å finne en løsning som både er praktisk og som gir et tak med et utseende du kan være fornøyd med. I dag kan du velge mellom takstoler som på tradisjonelt vis bygges på byggeplassen eller prefabrikerte takstoler som produseres i større mengder på fabrikker. Med dagens teknologi er det mulig å dimensjonere og tegne kompliserte konstruksjoner i løpet av kort tid ved hjelp av dimensjoneringstabeller og beregningsprogrammer. 

Alle byggeprosjekter er forskjellige, og det er derfor vanskelig å gi en konkret pris for takstol. Vi ser likevel av våre prisdatabaser at gjennomsnittsprisen for takstol ligger på cirka 4.000 kroner for hver kvadratmeter grunnflate med tak. Prisvariasjonene kan imidlertid være store. Det innebærer at noen rimeligere prosjekter bare koster 2.000 kroner per kvadratmeter med takflate, mens mer kompliserte prosjekter kan koste så mye som 8.000 kroner per kvadratmeter med grunnflate hvor det skal bygges tak over.

Prisene er gjennomsnittspriser og inkluderer alt du trenger av materialer og arbeidskraft. Det er likevel flere faktorer som påvirker prisen og du må hente inn pristilbud for ditt konkrete prosjekt for å få vite nøyaktig hva det vil koste å bygge takstol til ditt hus. Foruten kostnadene som går med til å kjøpe materialer og lage takstoler, er det som regel flere andre kostnader forbundet med å bygge tak. Normalt står en arkitekt for utarbeiding av tegninger og søknad til kommunen. I tillegg skal det bygges undertak på toppen av takkonstruksjonen og det skal legges taktekking. Gjennomsnittsprisen på 4.000 kroner per kvadratmeter og prisspennet fra 2.000 til 8.000 kroner per kvadratmeter inkluderer alle kostnader til takstolene, undertak og taktekking, men eventuelle utgifter til utarbeiding av byggesøknad eller saksbehandlingsgebyr til kommunen vil komme i tillegg. Normalt trenger man en arkitekt eller en entreprenør som kan stå oppført som ansvarlig søker i søkeprosessen. Prisen for arkitekt varierer noe, men vanligvis tar disse et sted mellom 800 og 1.500 kroner timen.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Viktige prisdrivere

Som vi har sett, kan prisvariasjonene være nokså store når man skal bygge et nytt tak. Variasjoner i pris skyldes at alle byggeprosjekter er unike og at mange faktorer påvirker prisen. Prisen avhenger i stor grad av hva slags tak du skal ha på huset. Du kan for eksempel velge mellom et tradisjonelt saltak, pulttak, valmet tak, mansardtak eller andre mer uvanlige takformer. Noen takformer er mer komplekse å bygge enn andre og dette kan påvirke prisen. Valg av takform kommer likevel an på hvilken funksjon bygget eller rommet skal ha og hva slags utseende du ønsker. Hvis du ønsker mye plass på loftet, bør du vurdere et mansardtak eller en A-takstol. Andre populære typer takstol inkluderer W-takstol og valmtakstol. Valg av takstol avhenger av takformen på huset ditt.

Videre vil valg av undertak ha betydning for prisen. Undertak varierer både i forhold til pris og kvalitet. Det rimeligste er å kjøpe undertak i metervare. Dette er en slags duk som enkelt kan legges, men holdbarheten er noe begrenset fordi materialet fort kan bli skadet i møte med tøffe værforhold. Undertak av trefiberplater er et annet alternativ. Trefiberplater er relativt billige og enkle å legge. Fast undertak med takbelegg er et mer kostbart alternativ. Slike undertak lages av rupanel, kryssfinér eller OSB-plater og har et belegg på toppen. Selv om fast undertak med takbelegg er noe dyrere, vil undertaket ha lenger levetid. Det anbefales å kjøpe et undertak med like lang levetid som primærtekkingen.

Valg av taktekke er en annen faktor som kan ha vesentlig betydning for prisen for et nytt tak. Blant de mest eksklusive alternativene finner du skifer og kobber. Dette er kostbare former for taktekke, men svært slitesterkt materiale som gir taket lang holdbarhet. Skifer har for eksempel en forventet levetid på over 100 år. I motsatt ende finner du takshingler eller stålplater. Dette er billige typer taktekke som kan se pent ut, men som har begrenset levetid og som gjerne må skiftes ut etter cirka 30 år. Et sted midt i mellom finner du takstein av tegl og betong. Takstein av betong er noe billigere og har en forventet levetid på 40 - 60 år, mens takstein av tegl ofte holder i 60 til 80 år.

Hvor mye du til slutt ender opp med å betale for takstoler og nytt tak vil i stor grad avgjøres av størrelsen på taket ditt. Jo større tak du har, desto mer materialer trenger du, og arbeidet vil også ta lengre tid på større tak, slik at det går med flere arbeidstimer.

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Slik gjør du det billigere

Hvis du vil spare penger på nye takstoler bør du vurdere å kjøpe prefabrikerte takstoler, da dette vil holde byggekostnadene nede og gjøre at monteringen kan utføres raskere. Som regel vil det hele bli billigere hvis du velger enkle standardiserte løsninger som kan lages på fabrikken på forhånd, fremfor å velge spesialtilpassede løsninger som må designes av arkitekt og lages på byggeplassen.

Du kan også gjøre det billigere ved å velge rimelige løsninger når det kommer til valg av undertak og taktekke. Dette vil imidlertid gå utover takets levetid, så selv om det vil gjøre prosjektet billigere her og nå, må du regne med å bytte undertak og taktekke raskere enn hvis du velger mer holdbare produkter. Ofte er det likevel mulig å få tak i materialer og produkter av høy kvalitet til en rimelig pris.

Store deler av kostnadene som går med til å bygge tak vil gå til kjøp av materialer og produkter. Sannsynligvis vil du trenge materiale i store mengder. Hvis du velger å kjøpe alt du trenger av materialer og produkter på samme sted, og gjerne i ett stort kjøp fremfor flere små, kan du ofte få god rabatt. Du kan også overlate innkjøpet av materialer og produkter til entreprenøren. Fagpersoner har ofte gode rabatter på steder der de handler ofte. I tillegg kjenner de godt til kvaliteten på de ulike materialene og produktene og de vet hva som er enkelt å jobbe med og hva som ser bra ut. Det er også verdt å sjekke prisene hos flere forhandlere og eventuelt slå til hvis du er heldig og kommer over gode tilbud eller kampanjer.

Noen velger å gjøre litt egeninnsats for å holde kostnadene nede. Det er mulig å bygge takstoler selv, men det er ikke rom for feilmarginer og dimensjoneringen må du være nøye med. Husk at taket spiller en svært viktig rolle i å beskytte huset ditt, så hvis du ikke har tilstrekkelig kompetanse og føler deg usikker, så er det nok bedre å overlate jobben til profesjonelle.

Det er også mulig å spare penger på arbeidskraft, men fagfolkene du velger bør likevel være kvalifiserte for jobben. I stedet for å velge den første entreprenøren du kommer over, bør du sjekke prisene hos flere bedrifter slik at du kan sammenligne pristilbud og foreta et prisbevisst valg.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hvordan sammenligne tilbud

Det er alltid lurt å hente inn flere pristilbud når du skal engasjere entreprenører for å gjennomføre byggeprosjekt. Det gjelder også når du skal bygge tak og takstoler. Da får du en oversikt over priser for ditt spesifikke prosjekt og det blir enklere å sammenligne alternativene dine. Du kan hente inn pristilbud ved å kontakte aktuelle entreprenører der du bor, eller enda enklere, ved å benytte deg av en anbudstjeneste. For å få presise pristilbud er det viktig at du lager en detaljert prosjektbeskrivelse. Her bør du blant annet inkludere informasjon mål dimensjonering på bygget (lengde og bredde), hvilken type takstol du vil ha og hvilken type utstikk (overgurt ut eller undergurt ut), plassering av pipe og trapp hvis du skal ha det, samt informasjon om hvilken type taktekking du skal ha på taket. Dette har betydning for belastning.

Som regel er det greit å hente inn 3 pristilbud. Da har du et godt sammenligningsgrunnlag, og det er ikke så mange pristilbud at det blir vanskelig å sammenligne. Er du ikke fornøyd med noen av tilbudene, kan du likevel vurdere å hente inn flere. Før du begynner å sammenligne er det viktig å finne ut nøyaktig hva som er inkludert i tilbudene og å se til at eventuelle prisforskjeller ikke skyldes at en entreprenør har inkludert spesifikke tjenester som en annen ikke har. I tillegg bør du finne ut om du har fått en fastpris eller et prisoverslag. Husk at prisoverslag kan avvike med opptil 15%. Se også om noen av entreprenørene har tatt enkelte forbehold og om noe kommer i tillegg.

Hvis du bestemmer deg for å bruke en anbudstjeneste, kan du vurdere å bruke Byggstart, en gratis og uforpliktende tjeneste som kobler sammen boligeiere med entreprenører. Entreprenørene har på forhånd blitt kvalitetssikret ved sjekk av referanser, godkjenninger og kredittratinger. Ved å bruke Byggstarts tjeneste blir det enkelt å hente inn og sammenligne pristilbud, slik at du kan finne en kvalifisert entreprenør innen rammene av budsjettet ditt.

Lønner det seg?

Hvis du skal i gang med å bygge hus er det sannsynligvis verdt å investere litt ekstra i gode takstoler. En solid takkonstruksjon, et undertak av høy kvalitet og slitesterkt taktekke vil gi god beskyttelse til huset ditt, forhindre at fukt trenger inn og redusere sjansene for at det dannes fukt- og råteskader som kan bli kostbare å reparere i fremtiden. Hvor mye du velger å investere i taket avhenger uansett av hvilke preferanser du har og hvor stort budsjett du har til rådighet.

Vi anbefaler å sette av god tid til forberedelsene og å sette opp et detaljert budsjett med oversikt over alle kostnader. Da vil du være bedre rustet til å møte på eventuelle uforutsette hendelser eller uforutsette kostnader som oppstår underveis, uten at det fører til forsinkelser i byggeprosjektet. Du kan gjerne ha en egen post i budsjettet forbeholdt uforutsette kostnader, tilsvarende cirka 10% av alle kostnadene forbundet med å bygge tak.

Selv om det er billigere å bygge tak med en rimelig type taktekke, kan det fort lønne seg å betale litt mer for taktekke av høyere kvalitet. Velger du taktekke av skifer eller takstein av tegl, får du et slitesterkt tak som ikke trenger å byttes på mange tiår. I tillegg ser det veldig flott ut og kan være med på å øke verdien på boligen din, slik at du kan få tilbake litt av det du har investert hvis du skal selge boligen en gang i fremtiden.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Få 3 tilbud på ditt byggeprosjekt

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.