Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Få 3 tilbud på utbygging av loft
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Bygge ut loft - Hva koster det?
Det finnes mange gode grunner til å bygge ut loftet. Du får større plass, god tilgang til dagslys og kan tilpasse loftsetasjen etter dine behov. Om du skal bygge spisestue, soverom eller en helt ny leilighet til utleie er det likevel et spørsmål som går igjen - nemlig prisen. For hvor mye koster det å bygge ut loftet? Må man bruke arkitekt? Hvor mye arbeid kan man gjøre på egenhånd? Vi skal prøve å ta for oss disse spørsmålene, og gjøre deg litt bedre forberedt på hva du kan forvente av kostnader på et sånt prosjekt. I Byggstart skiller vi gjerne mellom tre typer loftsprosjekter:
- Bygge ut loft i enebolig
- Innlemme loftsareal i underliggende leilighet
- Utvikle loftsleiligheter for salg
De tre kategoriene av prosjekter har noe ulikt omfang, ulike regulatoriske krav, og derav også ulike priser. Under går vi gjennom dette.
Bygge ut loft i enebolig
Mange med enebolig ønsker å få litt ekstra plass. Ofte vil familiens behov utvikle seg med årene, og dere trenger et gjesterom eller ekstra plass til barna. Når dere bor i huset alene er det jo ingen å ta hensyn til med tanke på bodplass og eierforhold, så sånn sett blir arbeidet lettere. Det er likevel ikke fritt frem. I de aller fleste tilfeller må du både søke kommunen og sende ut nabovarsel. I prinsippet kan du bygge ut uten å søke, men dette er ikke lovlig, og ved eventuelt videresalg kan du ikke selge loftet som ment til varig opphold.
Dersom du har et råloft i dag, er ikke dette helt uten funksjon. Det gir ekstra isolasjon til resten av boligen, og dersom dette skal bygges om til oppholdsrom, vil det kreve at du legger ny isolasjon. I tillegg må du legge inn lufting i taket for å unngå kondens og sikre tilstrekkelig ventilasjon. Du trenger nytt elektrisk anlegg og nye overflater til gulv, vegger og tak. Ofte må du også sette inn nye vinduer, og ikke minst bygge ny trapp ned til resten av huset. Men ettersom du eier alt selv, vil jo alt dette bli enklere å få gjennomført. Vi ser at prisen for å bygge ut loftet i enebolig typisk ligger mellom 10.000 og 25.000 kroner per kvadratmeter, avhengig av hvor mye som må gjøres.
Innlemme loftsareal i underliggende leilighet
Bor du derimot i rekkehus, tomannsbolig eller lignende, må du avklare eierforholdene med de andre i boligen. Dette kan bety at du må kjøpe bodareal og lignende fra naboene før du kan sette i gang med arbeidet. Selvsagt må du også sende ut nabovarsel. Alt av bruksendring må også søkes om til kommunen, og ettersom dette innebærer å gjøre om bod til oppholdsrom vil det gjelde her. Om du endrer fasaden av bygget, for eksempel ved heving av tak, må dette også søkes om.
Mye av selve utbyggingen innebærer det samme som ved enebolig. I tillegg må du etablere et brannskille mellom det nye loftet og resterende loftsareal eller andre boenheter. Dette innebærer ekstra strenge byggtekniske krav. Du har neppe en privat trapp opp til dette loftet fra før av, så det må også etableres. Denne typen typen loft kommer normalt på mellom 15.000 og 25.000 kroner per kvadratmeter.
Bygge ny leilighet på loftet i bygård eller flermannsbolig
Å bygge om loftet til en helt ny leilighet gjør gjerne søknadsprosessen mer omfattende. Et utbygget loft skal i utgangspunktet ha samme kvalitet som nybygg. Dermed gjelder ikke reglene som er for bygg oppført før 1. juni 2011. Dette krever som regel en 2-trinns søknad til Plan- og bygningsetaten, hvor man må redegjøre for hvordan man oppfyller kravene til oppholdsrom.
Med nye tekniske krav, stilles det også krav til større kompetanse hos entreprenøren. Dette innebærer at foretaket skal være godkjent for tiltaksklasse 2, og det gjøres større grep i tak og bærende konstruksjoner. Ved en ny boenhet kreves det også at boligen skal ha alle hovedfunksjoner. Dette innebærer kjøkken, soveplass, stue, bad og toalett. Boligen må også oppfylle alle gjeldende krav om takhøyde, lys, utsyn og ventilasjon. Selvsagt må boligen også ha egen separat inngang, som ofte krever utvidelse av trappeoppgangen og eventuelt heis. Kostnader for en ny leilighet ligger typisk et sted mellom 25.000 og 50.000 kroner.
Få 3 tilbud på utbygging av loft
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Hvilke krav stilles til loftet?
Vi skrev tidligere om byggeregler for bygg som er bygd før eller eller 1. juni 2011. For å gjøre det enklere å bygge ut eldre boliger til mer boareal, ble det i 2016 letter på kravene for disse. Er boligen oppført eller søkt oppført tidligere enn 1. juni 2011, vil disse punktene gjøre det enklere å få utbyggerdelen godkjent:
- Minimum takhøyde kan være 2 meter, i motsetning til 2,2 meter for nyere boliger
- Det er ingen krav til bodplass
- Vinduer som oppfyller krav til rømningsvindu vil også ha tilstrekkelig lys
- Vinduet trenger imidlertid ikke ha utsyn
- Rommet må være isolert, men hvor mye er opp til deg
- Ventil og vindu gir tilstrekkelig lufting
- Rommene trenger ikke være tilrettelagt for folk med nedsatt funksjonsevne
- Ikke krav til radonsperre, men maksimumsgrensen på 200 Bq/m3 gjelder fortsatt
Husk at disse kravene ikke nødvendigvis sikrer god bokvalitet. Til syvende og sist er det viktig at det er behagelig å oppholde seg i den nye etasjen din. Tenk derfor nøye gjennom ting som takhøyde, utsyn og tilgjengelighet når du planlegger.
Gjøre noe selv?
Å bygge ut loftet kan være omfattende arbeid. Det er ingen spøk å endre på bærende konstruksjoner og brannskiller, så dette er noe du burde overlate til profesjonelle. Det samme gjelder isolering og ventilasjon. Men selve innredningen er det nok mange som synes det er morsomt å pusle litt med på egenhånd. Gulv og vegger klarer de fleste å sette opp selv, det er også mulig å ta seg et malingsstrøk selv. Husk imidlertid på at det er dette som gir mest synlige resultater, så det er viktig at du får det til å se bra ut. Det er jo en grunn til at det finnes både fagbrev og mesterbrev også på disse funksjonene. Hvis budsjettet tillater det, vil du få mye igjen for å bruke fagfolk også her. Det vil både gå fortere og gi et bedre resultat, så du kan bruke tiden din til det du egentlig har lyst til.
Få tilbud fra seriøse entreprenører
Noe av det viktigste du kan gjøre for å oppnå en god pris på prosjektet ditt, er å samle tilbud fra flere entreprenører. Da kan du sammenligne tilbudene mot hverandre, og se hvordan de forskjellige aktørene priser arbeidet. Pass likevel på at du benytter deg av en seriøs aktør, det er ikke alltid det billigste er det beste. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrerer du ditt prosjekt på byggstart.no tar vi kontakt med deg for en kort gjennomgang av prosjektet.