Hva koster det å bygge hybel? Pris i

 

2025

Lurer du på hva det koster å bygge en ny hybel? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å bygge hybel med utgangspunkt i en råkjeller og hva det koster å innrede en hybel, inkludert de ulike prisalternativene du har, og hvorvidt et slikt prosjekt vil være verdt investeringen. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!

Bygge hybel

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hybel? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Pris

Snittprisen for å bygge en hybel ligger på 30.000 kroner per kvadratmeter. Noen prosjekter vil kunne koste mindre, kanskje så lite som 20.000 kroner per kvadratmeter, eller mer: noen kommer opp i 40.000 kroner kvadratmeteren. Utgangspunktet her er en kjeller som bygges om til hybel. Disse veiledende prisene inkluderer videre pigging av kjellergulv - klargjøring av grunnlaget og støping av nytt gulv i henhold til gjeldende standard, utskjæring til nye vinduer, innsetting av de nye vinduene, utvendig drenering, etterisolering av grunnmur og ny isolasjon og fuktsperre. Det inkluderer også full innredning av en leilighet med kjøkken, oppholdsrom, soverom og bad. 

Totalt sett kan kostnaden for å bygge en utleiedel fort komme opp i én til to millioner kroner. Men med et godt utgangspunkt kan du få gjort mye for et par hundre tusen kroner, avhengig av ønsket standard og hvordan utgangspunktet er. Vit at mindre hybler gjerne blir dyrere å bygge per kvadratmeter enn store hybler, av den grunn at bad og kjøkken utgjør en større del av det totale arealet på de små.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva bestemmer prisen?

Størrelse og omfang: Størrelsen på den planlagte hybelen vil så klart være avgjørende for totalprisen. For omfattende prosjekter må en betale mer for selve utførelsen i form av høyere mengde arbeidstimer og flere materialer. Samtidig er det slik at høyere antall kvadratmeter vil kunne gi kvantumsrabatt, slik at prisen per kvadratmeter går ned. Noen kostnader, som stillasbygging og transport av materialer, vil ligge til grunn uavhengig av størrelsen.

Om du skal bygge ut en råkjeller, vil dette medføre arbeid som pigging, isolering og drenering, noe som vil øke prisen på hybelbyggingen vesentlig. Skal du grave ut kjelleren, må du betale for bortkjøring av massene. Mengden avfall og størrelsen på rommet vil føre prisen opp eller ned. Det koster også litt ekstra for leie av container, og for selve hentingen eller fjerningen av avfallet når det skal kjøres bort. Dette er for øvrig også en jobb du kan stå for selv. 

Arkitekt: Det koster rundt 50.000 til 70.000 kroner å bruke en arkitekt. Arkitekten vil da ta på seg jobben med å sende nødvendige søknadsdokumenter til kommunen, i tillegg til å kunne hjelpe deg med god, effektiv planløsning for en liten hybel. 

Vanskelighetsgrad: Prisen bestemmes også ut fra hvor arbeidskrevende prosjektet er. Byggteknisk kompliserte rom er mer tidkrevende og hever prisen. Det samme gjelder dersom det kreves særegen kompetanse eller utstyr.

Romtyper: De dyreste rommene å bygge er bad, kjøkken og andre våtrom. Derfor kan man spare inn mye penger på å begrense antallet slike rom. Husk likevel at det vil være rimeligere å bygge disse rommene nå, sammenlignet med å utvide eller renovere boligen på et senere tidspunkt. Husk også å beregne eventuelle fremtidige familieforøkelser når du vurdere behovet for slike rom.

Produktvalg og materialstandard: Hvilke materialer, inventar og innredning du velger vil i stor grad påvirke prisen på helheten av prosjektet ditt. Kostnadene for ulike typer innredning og hvitevarer varierer i stor grad, og leverandørene priser seg ulikt. Det gjelder også prisene for materialer til gulv og vegger. Flislegging av hele eller deler av vaskerommet vil for eksempel kunne trekke prisen betraktelig opp; fliser koster. Materialkvalitet på benkeplaten på kjøkkenet vil også være avgjørende. Du kan velge i alt fra rimeligere varianter i laminat til mer eksklusive benkeplater i stein. Dersom du ønsker å holde prisene nede, kan det lønne seg å snakke med en arkitekten. som kan hjelpe deg med å finne rimeligere løsninger. 

Valg av firma/fagfolk: Arbeidskraft utgjør en stor del av de samlede kostnadene når det gjelder byggeprosjekter. Prisen vil avhenge av hvordan de ulike entreprenørene priser seg basert på fartstid, ekspertise, omdømme og produktstandard. Du ønsker å benytte deg av en håndverker som har gode referanser på lignende prosjekter, som har vist at de kan gjennomføre denne typen prosjekter med konkurransedyktige priser før.  

Organisering av prosjektet: Den enkleste måten å få bygget en hybel, er ved å engasjere en totalentreprenør. Da har du én leverandør å forholde deg til, som igjen sørger for alle andre nødvendige underleverandører. Totalentreprenøren er ofte et murer- eller tømrerfirma. De har samarbeidspartnere de kan gå god for, og engasjerer videre elektriker, rørlegger og graverfirma eller andre som trengs. I tillegg til å slippe jobben med organisering og koordinering,unngår du også det økonomiske ansvaret om noe skulle oppstå. En totalentreprise vil riktignok heve prisnivået noe. Til gjengjeld er det økonomisk gunstig at underleverandørene kjenner hverandre og samarbeider om utgifter.

Tilbygg eller påbygg: Påbygg er en ny bygningsdel som plasseres på en eksisterende konstruksjon - en ekstra etasje er et typisk påbygg. Tilbygg er derimot en utvidelse av bygnings grunnflate. Kostnadsmessig er påbygg et dyrere prosjekt enn tilbygg, siden du i de fleste tilfeller må rive det eksisterende taket før du kan bygge en ny etasje. Det blir med andre ord to store jobber som må gjøres.

Bygge hybel? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Priseksempler

Prisen for bygging av en hybel kan sammenlignes med prisen for en totalrenovering, der man river det eksisterende og bygger opp rommene fra bunnen av. Det inkluderer altså nye rør, elektrisk anlegg samt vinduer og dører. Vi skal her ta for oss to ulike priseksempler, der det ene er et generelt overslag over de mange ulike utgiftspostene som kan inngå i byggingen av en hybel, og det andre er et konkret eksempel fra Byggstarts database. Vi begynner med det generelle overslaget.

Vi går ut fra en liten hybel på cirka 40 kvadratmeter i en kjeller. Da får vi dette regnestykket:

  • Nytt kjøkken: 50.000 kroner.
  • Bygging av et lite bad, inkludert møbler og inventar: 250.000 kroner.
  • To vinduer, inkludert utskjæring: 40.000 kroner. For å få utleiedelen godkjent som utleiedel er det krav til både dagslys, utsyn og ventilasjon. Er det ikke vinduer i rommet fra før av, må du både kjøpe og montere nye. Om det må kuttes i mur eller betong for å sette inn vinduer i en grunnmur for en kjellerhybel, kan det bli dyrere enn vinduer som skal monteres i en vegg av trepanel.
  • To innvendige dører: 8.000 kroner.
  • Utvendig drenering og etterisolering av grunnmur: 100.000 kroner.
  • Pigging av eksisterende gulv: 100.000 kroner.
  • Legge ny isolasjon på grunn: 45.000 kroner.
  • Støping av gulv: 100.000 kroner.
  • Legging av varmekabler i hele leiligheten: 75.000 kroner.
  • Overflater som parkett, tak og maling: 75.000 kroner.
  • Annet elektrisk arbeid utenom bad og kjøkken, som stikkontakter og lyskilder: 20.000 kroner.

Den totale prislappen kommer da på cirka 860.000 kroner, med alt av materialer og utgifter til arbeidskraft inkludert, noe som gir en kvadratmeterpris på ca 20.000 kroner.

Et konkret situasjonseksempel

Når det er sagt, prisene kan variere stort, og det er i så måte også interessant å se på et spesifikt situasjonseksempel fra våre databaser, til sammenligning. Dette er kun ment som et referanseeksempel, og gir en ytterligere indikasjon på de ulike utgiftspostene og hva de relevante prisene ofte ligger på. Alle prisene er inkludert materialer, arbeid og mva. Detaljene vil naturlig nok variere fra prosjekt til prosjekt, og for å få et helt nøyaktig prisoverslag til er man nødt til å få en entreprenør på befaring!

Priseksempel med bygging av hybel på 40 kvadrat i tørr kjeller med grei takhøyde (2,2 meter):

  • Komplett nytt bad: 280.000 kr
  • Kjøkken inkl montering: 60.000 kr
  • Gulv inkl gulvlegging: 50.000 kr
  • Gipsvegger og maling: 155.000 kr
  • Elektriker: 50.000 kr
  • Sette inn to større vinduer, inkl. nye vinduer: 80.000 kr

Totalsum: 675.000 kr

Her kom totalbeløpet på 570.000 kroner, noe som tilsvarer 16.875 kroner per kvadratmeter. Dette er på linje med snittprisene vi ser når det kommer til enklere utbygging av kjeller som alt har tilstrekkelig takhøyde. For å motta pristilbud på ditt prosjekt kan du registrere jobben hos Byggstart.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Hva kan du gjøre selv?

Med nok tid og tilstrekkelig kompetanse vil du kunne gjøre deler av byggeprosjektet selv. Men på generelt grunnlag anbefaler vi å overlate jobben til profesjonelle. Slik sikrer du at hybelen vil holde i lang tid, og at verdiøkningen blir så høy som mulig. Men noen oppgaver kan du alltids stå for selv. Det gjelder slikt som maling, gulvlegging, bortkjøring av avfall, og frakt av materialer. 

Du kan regne med at byggingen vil ta rundt tre måneder. Men det vil variere. Den mest usikre fasen er prosjekteringsfasen. I mange tilfeller vil du selv måtte sende en søknad til kommunen. Hvordan tid behandlingstiden tar her, avhenger av hvor lang til Plan- og bygningsetaten trenger - alt fra tre uker til flere måneder er vanlig. Men eksempelvis er bruksendring av kjellerarealer som regel en grei sak.

Hvordan sammenligne tilbud?

Når du henter inn og sammenligner pristilbud, er det noen ting det er lurt å ha i bakhodet:

Benytt anbudstjenester: I stedet for å bruke tid på egne undersøkelser kan du la anbudstjenester gjøre jobben for deg, og slik kjenne deg trygg på at du da får velge blant et knippe kvalitetssikrende tilbydere. Vår tjeneste Byggstart kobler boligeiere med entreprenører og håndverkere. Vi har undersøkt kredittrating, godkjenninger og referanser for deg. Tjenesten er dessuten helt gratis og uforpliktende.  

Velg en spesialist - som du trives med: Det er altså vanlig og lurt å sjekke det aktuelle firmaets referanser. Og generelt er det alltid en god idé å velge noen du selv har god kjemi med.

Prisvariasjoner fra tilbydere: Store variasjoner i pris på enkeltposter fra de ulike tilbyderne kan bety at prosjektet er forstått og tolket ulikt. Dersom du legger merke til slike forskjeller, er det lurt å ta kontakt med entreprenørene for å forsikre deg om at de har riktig forståelse av prosjektet ditt.

Forbehold: Vær bevisst eventuelle forbehold fra entreprenøren; mange forbehold betyr at prosjektet vil kunne ende opp med å bli dyrere enn antatt.

Prismodeller: Prisen settes etter fastpris, overslag eller uforpliktende prisantydning. Fastpris forplikter partene, uten at håndverkeren må dokumentere forbrukte timer, materiell og annet. Et prisoverslag har en øvre grense på 15 prosent over det angitte prisoverslaget, mens en uforpliktende prisantydning avregnes uten noen forpliktende øvre prisramme. Hvis entreprenøren bruker estimater, må du være klar over at den reelle prisen altså kan variere, men at disse reglene gjelder i henhold til håndverkertjenesteloven.

Postene i tilbudene: Se nøye gjennom hvilke poster de ulike tilbyderne har inkludert i sitt tilbud. Det er viktig at man skiller mellom det som er spesifisert og det som er definert som tillegg. Hva ligger timeprisen på for de eventuelle tilleggene? Sammenlign totalprisen gitt i hver tilbud, men husk også å se på alle postene i tilbudet - kryssjekk disse opp mot hverandre. Er det noe du kan utelate eller forhandle om?

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

Er det verdt det?

Planlegg prosjektet ditt på en god måte ved å:

  • Sammenligne pristilbud ved hjelp av anbudstjenester.
  • Se etter kampanjer, tilbud og rabattordninger, gjerne i samråd med entreprenør. Det kan være verdt å undersøke bruktmarkedet ved materialinnkjøp. Også kjedebutikker legger i blant produktene sine ut for salg på de nettbaserte markedsplassene.
  • Sørge for at bygget er sjekket for råte; det er mer omfattende og kostbart om du endre med å måtte skifte dette senere. 
  • Ha buffer i budsjettet ditt i tilfelle det oppstår uforutsette kostnader. 

Du kan også ta budsjettvennlige valg ved å vurdere følgende:

  • Kjøkken: Velg mindre, funksjonelle kjøkken fra lavpriskjeder som IKEA eller andre. Du kan få kjøkken til 70.000 kroner, inkludert montering, installasjon av rør og elektrisk arbeid, mens andre igjen kan koste opp mot 300.000 kroner.
  • Bad: Det er en god del å spare på å velge inventar til badet fra det rimeligste prissjiktet. 
  • Gulv: Det er penger å spare på å velge laminatgulv eller rimeligere parkettgulv.
  • Belysning: Legg ledninger utenpå veggen. Videre koster spotter mer enn vanlig lamper. 
  • Vegger: Unngå å rive bærende vegger - hvis mulig.
  • Grunnmur: Om det ikke er nødvendig, kan du la være å understøpe grunnmuren.

Verdiøkning som følge av bygging av hybelen er så klart en mulighet. Og ofte skal jo det å bygge en hybel gjøres som en investering i form av utleie. Om vi ser på hvor mye det koster å bygge om en kjeller til en hybel på 40 kvadratmeter, og deretter regner med en månedlig leieinntekt på 10.000 kroner blir regnestykket slik: Utgiftene for boligbyggingen, avrundet til 600.000 kroner, pluss en årlig leieinntekt på 120.000 kroner, gjør at utgiftene for byggingen vil være tilbakebetalt etter fem år. 

I tillegg bør du ta følgende med i regnestykket:

  • Tapte renteinntekter på de summene som har gått med til å betale for byggingen. 
  • Vedlikehold av utleieenhet.
  • Risiko for tap av leieinntekt ved eventuelt bytte av leietakere, og tiden du bruker på oppfølging av utleieforhold - ved siden av den tiden som går med til byggeprosjektet.
  • Vær klar over at du, dersom du leier ut mer enn halvparten av boligen, må skatte av leieinntektene. 

Har du en stor garasje med loft, eller går med tanker om å bygge en? Det kan lønne seg stort å bygge en utleieleilighet på loftet! Dersom du lånefinansierer utbyggingen, har du gode sjanser for å sitte igjen med en garasje som betaler for seg selv - og mer til - ved hjelp av leieinntektene, inkludert renter og avdrag.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Bygge hybel? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.