Økte kostnader, høy rente og høye strømpriser har ført til et bråstopp i byggebransjen. ROT-market (renovering, oppussing og tilbygg) har ikke blitt truffet like hardt, men også her er det klart roligere tider.
9 av 10
Når man tar kontakt med en entreprenør i forbindelse med et bygg- eller renoveringsprosjekt, er noe det første man sjekker når de er klare for å starte et nytt prosjekt. Når tidene er gode i byggebransjen, kan ventetiden bli lang, særlig når det er snakk om etterspurte og flinke entreprenører. Under pandemien var det mange nordmenn som brukte hjemmetiden til å pusse opp, både for egen hånd og ved hjelp av håndverkere. Dette førte til gode tider.
De siste tre årene har vi sett at rundt 4 av 10 entreprenører har hatt ledig kapasitet i løpet av de kommende 8 ukene, forteller Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart. - Vi sjekker jevnlig denne kapasiteten for å å kunne gi kundene våre en realistisk forventning til tidsbruk før entreprenørene kontakter dem.
Selv om byggebransjen, og særlig privatmarkedet (ROT), klarte seg godt gjennom pandemien, ble det tiden etter som ble utfordringen. Prisøkninger, rentehevinger, strømpriser og en kundebase som sitter stille i båten har kjølt ned byggemarkedet kraftig.
Når vi når spør våre entreprenører om ledig kapasitet fremover, får vi høre av hele 9 av 10 er tilgjengelige i løpet av 8 uker. Vi merker også økt pågang fra nye entreprenører som ønsker å bli en del av nettverket vårt.
Sjeldent god deal?
Selv om økt ledighet selvfølgelig ikke er heldig for entreprenørene betyr det også at det er enklere å få rask håndverkerhjelp, og potensielt til en gunstig pris. Når det er mer konkurranse rundt prosjekter, er gjerne entreprenørene mer villige til å prise seg noe lavere: En manns nød er en annen manns brød.
Selv om det kan virke som at alle priser øker, er det faktisk noen produkter som har vært utsatt for en prisnedgang. Noen typer byggevarer og solceller er eksempler på dette. Kombinerer man dette med økt tilgjengelighet blant entreprenører, som også er villige til å prise seg lavere, kan man sikre seg en sjeldent god deal.
Ifølge en spørreundersøkelse vi bestilte fra NORSTAT valgte 1 av 4 å utsette et oppussingsprosjekt på grunn av høye byggevarepriser i 2022. Siden den tid har imidlertid kostnader, renter og strømpriser økt veldig. Før eller siden må sant nok inflasjonen og prisøkningene roe seg, men det er ikke nødvendigvis så lurt å forsøke å vente på dette. For dem som har satt et hjemmeprosjekt på vent kan det være verdt det å få tilbud fra entreprenører og se om nå faktisk kan være den rette tiden for å sette i gang.