Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Få 3 tilbud på støping av såle
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Når du støper såle legger du grunnlaget for resten av byggeprosjektet. Uansett om du skal bygge en garasje, bod eller en fullstendig bolig, er konstruksjonen avhengig av at sålen holder høy kvalitet. Derfor er dette en del av prosjektet som krever at du gjør tilstrekkelige forberedelser og engasjerer de rette fagfolkene.
Gjør klar underlaget
For at sålen skal bli plan og jevn, må du forberede områder før du begynner å støpe betongen. Hvor mye du må forberede er avhengig av grunnforholdene. Det gjelder uansett å være nøye. Først og fremst må bygningen telesikres dersom det er fare for telehiv i bakken. Telehiv oppstår når vannet i bakken fryser og utvider seg. Dette kan ødelegge både såle og støttemurer, og kan føre til betydelige kostnader på sikt. Derfor kan telesikring være en investering som sparer deg for store utgifter. Hvor dypt du må grave for å sikre tilstrekkelig sikring, er avhengig av forholdene der du bor. Jo kaldere det er, desto dypere må du grave. Isolasjonsplater av XPS fungerer bra til dette formålet, ettersom den tåler både fukt og trykk.
Avhengig av hva du skal bygge, må du tenke på hvordan bygningen ligger i terrenget. Alle konstruksjoner der gulvet ligger under bakkenivå må dreneres for å hindre kapillært oppsug og fuktskader. Man bør også unngå å ha fall ned mot bygningen. Fall fører til at vann samle seg ved sålen og kan skade konstruksjonen. Underlaget må også være plant før du begynner å støpe. I tillegg må alle rørledninger og kabler som skal inn i huset, legges inn før du begynner å støpe. Underlaget for sålen skal være en drenerende masse. Det er her du legger rør. Drensmassen varierer etter underlaget og belastningen, men er vanligvis en form for pukk eller grus. Slik masse er kapillærbrytende, som innebærer at de ikke suger vannet opp i konstruksjonen.
Husk også å isolere i sålen. Isolasjonen forebygger fuktskader i betongen, så vel som å kontrollere temperaturen. Husk at dampsperren alltid skal ligge på den varme siden av isolasjonen. Er det fare for høy radonkonsentrasjon, må du også legge radonsperre. Denne skal legges mellom isolasjonslagene eller rett under støpen, avhengig av forholdene. For å forsikre seg om at radonsperren blir lagt riktig, bør man rådføre seg med en fagperson.
Når du graver ut tomten og planerer underlaget, produseres det overskuddsmasse. Dette må kjøres vekk fra tomten din, noe som medfører utgifter. Husk at masse som tas opp fra bakken ekspanderer. Dette gjelder særlig fjell, som kan ekspandere opptil 50 %. Før man kjører bort massene, kan det lønne seg å ta kontakt med entreprenører i området. I noen tilfeller vil det nemlig være mulig å gi massene videre til andre prosjekter, i bytte mot at entreprenøren selv frakter massene til den nye byggeplassen. På den måten unngår du å betale for bortkjøring.
Tilpass deg etter forholdene, vær og temperatur
Selve sålen må også støpes etter forholdene. For at dette skal bli gjort riktig, bør man rådføre seg med en fagperson.
Hvor tykk sålen skal være, er avhengig av hva slags belastning den skal utsettes for. Men Normalt vil den være mellom 10-13 cm tykk. For å slippe å legge armeringsnett over hele sålen, kan du bruke ferdigarmert betong. Det lønner seg uansett å legge armeringsjern langs kantene. For å få sålen jevn og i riktig høyde, lønner det seg å bruke et laservater. Da kan du kontrollere både høyden og fallet mens du støper. Skal man for eksempel bygge garasje, bør man ha fall ut mot garasjeporten, for å fjerne vann som kommer inn. Eventuelt kan man ha et sluk inne i garasjen. For å sikre et godt resultat, må du starte dissingen så fort som mulig etter at du har lagt betongen. Dissingen gjør at fibrene i betongen forsvinner ned i støpen, og at alle hulrom nedover i sålen blir fylt ut.
Man må alltid ta hensyn til været når man skal støpe. Betong herder ved høy temperatur. For høye temperaturer vil imidlertid føre herdingen går for fort, noe som vil skade betongen. Kald vær vil føre til at herdinger går fort sakte, mens minusgrader kan forårsake frostskader. Hvis vannet i betongen fryser før sålen er ferdig herdet, vil det føre til avskalling og frostspreng. Dette kan i verste fall ødelegge hele sålen. Det er mulig å støpe både når det er “for varmt” og “for kaldt”, så lenge du tar visse forholdsregler. Det krever imidlertid at du vet hva som skal til for å unngå skader i betongen. Derfor anbefaler vi å engasjere profesjonelle håndverkere til å støpe sålen.
Få 3 tilbud på støping av såle
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Finn dyktige fagfolk
Å støpe såle krever både kompetanse, erfaring og det rette utstyret. I tillegg bør man aldri være færre enn to personer. Det er en rekke hensyn å ta underveis, og det kan være krevende å få til et resultat som holder høy nok kvalitet. Derfor anbefales det at du bruker profesjonelle håndverkere.
Det er viktig at du finner en håndverker du er trygg på. Det finnes dessverre mange useriøse aktører i bransjen, og flere håndverkere mangler den nødvendige opplæringen og kompetansen for å holde tilfredsstillende kvalitet. I verste fall kan det ende opp med å være direkte farlig når håndverkeren ikke følger de reglene og forskriftene som gjelder.
For å sikre at du engasjerer en kompetent og pålitelig til ditt prosjekt, kan du registrere prosjektet ditt hos Byggstart. Vi har en plattform av kvalitetssikrede aktører, slik at det skal være enklere og tryggere for deg å engasjere håndverkere. Alle entreprenører du finner gjennom vår tjeneste, blir kontinuerlig kvalitetssikret, både på kompetanse, økonomi og godkjenninger. Registrerer du prosjektet ditt hos oss, setter vi deg i kontakt med flere entreprenører som har erfaringen og kompetansen som kreves til både støping av såle, og til det øvrige arbeidet på ditt prosjekt.
Hva koster det?
Basert på prosjekter gjennomført med aktører fra vårt nettverk, har vi i Byggstart opparbeidet en egen prisdatabase. Under er to eksempelpriser som kan illustrere pris på enebolig (110 kvm) og garasje (40 kvm). Priser inkl materialer og fagfolk:
Enebolig:
- Såle (fundament): 55.000 kr
- Gulv på grunn med 30 cm iso, 8 cm betong: 100.000 kr
- Radonsperre: 35.000 kr
- Sum: 190.000 kr
Garasje:
- Fundament garasje: 21.000 kr
- Gulv på grunn, 12 cm betong uten iso stålglattet i garasjegulv: 24.000 kr
- Sum: 45.000 kr
Det er imidlertid vanskelig å anslå en konkret pris på et prosjekt uten tilstrekkelig informasjon om prosjektet. Når fundamentet er lagt gjenstår fortsatt en stor del av prosjektet. Det er viktig å ha kontroll over utgiftene for hele byggeprosessen. Hvis ikke risikerer man å starte på et prosjekt man ikke har økonomi til å finansiere.
Les mer om prisen for å støpe såle.
Vær nøye med etterarbeidet
Når sålen har satt seg, må du pusse gulvet. Ikke vent for lenge med dette. Det er viktig at betongen ikke er for hard når man pusser. Når du bør pusse, er avhengig av været, temperaturen i betongen, og om den er tilsatt herdingsmiddel. Riktig tidspunkt er når du kan bevege deg oppå betongen uten å sette for dype spor, og at pussebrettet ikke suger seg fast i underlaget. Det er vanlig å bruke et såkalt pusshelikopter til dette, men du kan også gå over for hånd. Etter pussen går du over med en stålglatter, gjerne flere ganger for å få betongen så blank som mulig.
Det er også viktig at du holder betongen våt mens den herder. Under herdingen foregår det en avdampingsprosess, og hvis du ikke er nøye med å vanne betongen, kan det oppstå sprekker i overflaten. Det er vanlig å dekke betongen med plast mens betongen herder. Pass på at du ikke legger på plasten for tidlig; da vil den feste seg i selve sålen. Betongen må vannes i minst tre dager, helst en uke. Om betongsålen tørker for raskt, kan platen sprekke opp og gi stygge sår i gulvet. Vann derfor heller for mye enn for lite. For å sikre at plasten dekker hele betongen, kan det lønne seg å vanne over plastdekket også. Hvis det er minusgrader ute, må du også dekke sålen med vintermatter som sørger for at vannet ikke fryser.
Har du gjort grundig forarbeid, hatt dyktige håndverkere til støpejobben og er nøye med etterarbeider, vil du ende opp med en såle som varer i mange år. Er du usikker på noe underveis, bør du rådføre deg med fagfolk. Vi anbefaler generelt å engasjere profesjonelle håndverkere til å utføre så mye som mulig av jobben.
Komme i gang
For å komme i kontakt med entreprenører og håndverkerfirmaer, kan du registrere prosjektet ditt hos Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Registrerer du prosjektet ditt hos oss, vil du motta pristilbud fra flere pålitelige aktører, som kan utføre arbeid med både såle og resten av konstruksjonen du ønsker å bygge.