Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Nytt tak? Få 3 tilbud
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
1. Sjekk hvorvidt ditt tak egner seg for takpapp
Moderne takpapp kalles gjerne takbelegg. Det skyldes at man har gått bort fra den gamle måten å lage dette taktekket på. Dagens takpapp inneholder ikke lenger papp. Det produseres av en blanding slitesterke og vanntette syntetiske råvarer, som glassfiber og gummi. Allikevel er ordet takpapp fortsatt utbredt. Moderne takpapp holder høyere kvalitet enn det som var tilfelle for noen tiår siden. Det byr på mange fordeler:
- Vanntett
- Lav vekt - helt nede i 4 kg per kvadratmeter
- Kan vare opptil 30 år
Allikevel er ikke takpapp et tekke man ser hyppig på moderne norske skråtak. Det skyldes særlig estetiske hensyn. Mange synes et tak med belegg er mindre pent enn et tak lagt med stein eller plater. Derfor er bruk av takpapp gjerne forbeholdt to taktyper:
- Flate tak
- Pulttak
Når vi i dag ser et bolighus med takpapp, er det som regel et hus med flatt tak. Det er nemlig der belegg egner seg aller best. Mens andre populære alternativer, som stein og plater, kun kan legges på skråtak kan takpapp legges på tak med vinkel på kun 3 grader. Dette medfører at takpapp nærmest utelukkende blir lagt på flate tak. Det eneste unntaket er pulttak. Et pulttak er et tak som kun heller i én retning. Flere huseiere med et slikt tak, velger også takpapp, særlig i tilfeller der taket har lav vinkel.
Ser vi bort fra bolighus, er takpapp også ofte brukt på mindre bygninger, som hytter, garasjer, og lignende. Det skyldes den lave vekten og at det er et relativt ukomplisert byggemateriale å jobbe med.
2. Sørg for riktig tidspunkt for gjennomføring
Takpapp legges helst om våren eller sommeren. Det skyldes at selve pappen kleber. Når det er varmt, er denne effekten sterkere, og belegget fester seg bedre. Mange taktekkere vil derfor foretrekke å ta denne type oppdrag når det er passe varmt ute. Når det er sagt, kan hete også skade takpappen. Hvis ruller med takpapp utsettes for sterkt sollys og høy varme, kan produktet smelte sammen og måtte kastes. Det gjelder altså å finne det rette tidspunktet. Merk imidlertid at mange taktekkere som jobber med takbelegg, vil være populære i nettopp denne perioden.
Det tar ikke lang tid å legge takbelegg. Det er et praktisk materiale å jobbe med, som mange taktekkere anser som brukervennlig. Vi i Byggstart ser at det vanligvis tar mellom 2 og 6 uker å legge nytt tak på en enebolig. Velger man takpapp er sjansen stor for at man havner nærmest 2 uker. Dette vil imidlertid avhenge av hvor stort taket er. Tidsbruken påvirkes også av hvor tilgjengelig taket er. For eksempel hvis huset står i en bratt skråning, der det er vanskelig å komme til med stige.
3. Velg riktig produkt
Hvilket produkt som passer best for prosjektet, vil avhenge av flere faktorer. Blant de viktigste finner vi:
- Pris
- Farge
- Materialer
Prisen på takbelegg er generelt lavere enn andre typer taktekke. Men det finnes et visst spenn blant de forskjellige typene. Som regel er det anbefalt å velge byggevarer med den høyeste kvaliteten budsjettet tillater.
Takbelegg kommer i mange slags farger. De vanligste er rød, grønn, svart, grå. All den tid takpapp helst legges på flate tak er dette en lavere prioritet enn for tak som er bedre synlig.
Det viktigste punktet når du skal velge produkt, er selve materialet det er laget av. Det er nemlig betydelige forskjeller på hva ulike takpapp-produkter er laget av. Her kan det være lurt å rådføre seg med en entreprenør. Å sammenligne forskjellige former for syntetisk gummi eller glassfiber er noe de færreste klarer på egenhånd.
4. Ikke glem undertaket
Når man skal legge nytt taktekke vil man som regel skifte undertaket samtidig. Dette er det viktig å huske, både med tanke på budsjett, tidsbruk, og hvilke håndverkere man engasjerer. Når det gjelder flate tak, er det noen spesielle faktorer man må ta hensyn til. Flate taks konstruksjon og bestanddeler, skiller det i stor grad fra skråtak. Det er også viktig å velge en entreprenør med riktig kompetanse. Ikke alle norske håndverkere har ferdighetene som kreves for å arbeide med flatt tak.
Nytt tak? Få 3 tilbud
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
5. Ta høyde for uforutsette kostnader
Når man setter opp budsjett for alle slags byggeprosjekter, er det viktig å legge inn et visst slingringsmonn. Uforutsette komplikasjoner kan dukke opp. Ved legging av nytt tekke, kan man oppdage skader eller feil ved takets konstruksjon, som må utbedres. Dette kan medføre betydelig ekstra kostnader. Derfor må man aldri strekke økonomien til bristepunktet når man forbereder et prosjekt av denne typen. Sørg for å sette av midler som kan dekke eventuelle uforutsette kostnader.
6. Finn riktig bedrift for oppdraget
Hvis man skal legge nytt taktekke, er man avhengig av å knytte til seg høyest mulig fagkompetanse. Her er det igjen viktig å understreke at man trenger egen kompetanse for å jobbe med flate tak. Flate tak skiller seg betydelig fra skråtak i hvordan det bygges opp (kompakt tak vs. luftet). Derfor er det viktig å sørge for at man finner et selskap som har riktig kompetanse. Vær derfor tidlig ute med å nevne at arbeidet skal utføres på flatt tak.
Byggstart kan hjelpe deg med å komme i kontakt med entreprenører med kompetanse på å legge takpapp på flatt tak. Registrerer du prosjektet ditt hos oss, vil du motta pristilbud fra flere aktører. Vi er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Kun firmaene som opprettholder høy kvalitet og konkurransedyktige priser over tid får fortsette å være en del av plattformen. Det er gratis å legge ut oppdrag, og du blir matchet med godt kvalifiserte entreprenører for ditt prosjekt som kommer på befaringer og gir uforpliktende pristilbud.
7. Få utviklet en fremdriftsplan
Når man har engasjert en entreprenør, er første steg å tegne opp en detaljert fremdriftsplan. På måten får man et oversiktlig bilde av hvordan prosjektet skal gjennomføres. Det gjør det dessuten enkelt å holde oversikt fremdriften i prosjektet underveis. En god fremdriftsplan gir både entreprenør og huseier noe konkret å forholde seg til, som reduserer sjansen for at det oppstår misforståelser og uenighet.
8. Følg opp fremgangen på prosjektet
Det er viktig å holde seg oppdatert på fremdriften i prosjektet. Besøk derfor byggeplassen jevnlig, ha en hyppig dialog med entreprenøren. Samtidig er det viktig å overlate selve arbeidet til håndverkerne man har engasjert. Å legge takpapp på flate tak innebærer en del unike utfordringer. Selv om man kanskje har vært borte i takpapp på hytta eller lignende, er det ikke gitt at man vil være i stand til å bidra positivt når skalaen er såpass mye større. Har man først leid inn en profesjonell håndverksbedrift til å ta oppdraget, er det som regel fordelaktig å overlate mest mulig til dem.
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
9. Gjennomfør en selvstendig sluttbefaring
Når man har gjort ferdig et byggeprosjekt, kan man få en selvstendig fagekspert til å gjennomføre en befaring. Her kan man for eksempel engasjere en takstmann. Denne vil være i stand til å oppdage eventuelle feil og mangler, slik at disse kan utbedres så snart som mulig. Når det gjelder legging av takbelegg, er det særlig viktig å få sjekket alle skjøter og ytterkanter møter takets sider. De skal sveises slik at de holder vann. Hvis ikke det blir utført riktig, kan det få alvorlige konsekvenser på huset.
Man skal også huske å få tilsendt all relevant dokumentasjon fra entreprenøren. Der skal det komme tydelig frem hva slags jobb som har blitt gjort, og hvilke materialer som har blitt brukt. Dette er av hensyn til fremtidig vedlikehold og eventuelle forsikringssaker.
Kom i gang med entreprenør
Når man skal få lagt nytt takbelegg, er første steg å komme i kontakt med en entreprenør. Der kan vi i Byggstart hjelpe deg. Vi har samlet kompetente og pålitelige entreprenører og håndverkerfirmaer på ett sted for å gjøre det enklere for forbrukere å komme i kontakt med flinke fagfolk. Registrer du prosjektet ditt hos oss, setter vi deg i kontakt med aktører som har både kompetansen og erfaringen som kreves for å legge takpapp på flate tak. Deretter vil du motta pristilbud fra flere entreprenører, så du kan sammenligne prisene, og ta det valget som passer best for ditt prosjekt. Det er gratis å legge ut oppdrag, og du blir matchet med godt kvalifiserte entreprenører for ditt prosjekt som kommer på befaringer og gir uforpliktende pristilbud.