Nytt tak? Her er 10 ting du må vite

 

Vurderer du å skifte taket? I denne artikkelen deler vi våre erfaringer om hvordan du gjennomfører et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av rådene for hvordan du sparer penger og sikrer at prosjektet går som planlagt. Les ekspertenes tips og unngå de vanligste tabbene.

Nytt tak

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

1. Få utført jevnlig befaring av taket

Et tak har varighet på 30 til 80 år, avhengig av type og tekke. Dette er imidlertid kun et estimat. I Norge utsettes hustak for mye vær, frost og nedbør. Flere andre faktorer kan også påvirke hvor lenge taket holder. Derfor lønner det seg å få en takstmann på jevnlig befaring. På den måten ligger man i forkant, og kan rydde opp i eventuelle problemer før de forårsaker alvorlige skader. Enkelte huseiere gjennomfører en slik inspeksjon en gang hvert 10. år, andre mer hyppig.

2. Velg riktig type tak

Det er selvsagt helt sentralt å velge det taket som passer best for huset. Det store flertallet av huseiere beholder den eksisterende typen tak når de skal legge nytt. Å skulle endre taktype er nemlig en langt større oppgave enn å legge nytt tak av samme sort. Har man derfor plan om å skifte type (for eksempel som del av en større ombygging), er det essensielt å velge riktig taktype. I Norge er de vanligste taktypene saltak, valmet tak, flatt tak og pulttak. Det er mulig å skifte mellom alle disse.  

3. Velg riktig taktekke

Å legge nytt tak vil også innebære å legge nytt taktekke. Mange velger å erstatte med lignende taktekke som de har fra før, men en del velger en ny type tekke. Forskjellige typer taktekke har forskjellige egenskaper. Noen er bedre egnet for værutsatte strøk. Andre kler enkelte hustyper bedre enn andre. Det er også store prisforskjeller å ta hensyn til. Noen taktekker varer dessuten lenger enn andre. Og det er helt essensielt å ta hensyn til vekt, for også her er det betydelige variasjoner. Det kan være lurt å rådføre seg med fagfolk før man før man velger taktekke.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

4. Sett av tid til å hente inn flere tilbud fra entreprenører

Det er svært viktig å finne riktig entreprenør. Dette valget vil i stor grad påvirke om prosjektet blir vellykket eller ikke. Byggherrer bør ta seg god tid i anbudsprosessen, og det lønner seg å hente inn tilbud fra flere entreprenører. Sørg for å motta tilbud som lar seg sammenligne direkte, altså få oppgitt enhetspriser og detaljer på hva som er inkludert. Dette gjør sammenlignen enklere.

5. Velg riktig entreprenør

Når man sammenligner tilbud fra entreprenører er prisen selvsagt en viktig faktor. Men kostnadene bør ikke være den eneste prioriteten. Foruten pris, er det nemlig en rekke andre kriterier man bør vurder når man skal finne riktig entreprenør. Deriblant kvalitet og kundetilfredshet. Disse punktene kan man kartlegge ved å sjekke entreprenørenes referanser. Sjekk helst referanser som gjelder prosjekter som ligger tettest opptil ditt eget. Dette kan du gjøre enten ved å søke opp bedriften på nettet, eller kontakte referansene direkte.

Når det gjelder fagkompetanse, kan man sjekke om bedriften har mesterbrev og Sentral Godkjenning, som utstedes av Direktoratet for byggkvalitet. For å få en slik godkjenning må entreprenøren innfri en rekke krav. Sentral Godkjenning er ikke lovpålagt, men fungerer som et kvalitetsstempel.

Bedriftens økonomi er også noe man bør undersøke. Det kan man gjøre ved å gjennomføre en kredittsjekk. Da vil det komme frem om bedriften sliter økonomisk, har stor utestående gjeld, skattekrav eller lignende. Man bør aldri skrive kontrakt med en entreprenør som kan stå i fare for å bli slått konkurs i løpet av et byggeprosjekt.

For å finne kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere, kan du bruke gratistjenesten Byggstart. Byggstart er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

6. Sett opp budsjett med rom for uventede utgifter

Når du skal få bygget tak, vil tilbudet du mottar fra en entreprenør vise total pris for jobben, inkludert arbeid og materialer. Men det kan også oppstå uventede utgifter. Et eksempel er råteskader. Tilbudet inkluderer ikke slike utgifter. Det er vanskelig å vite hvorvidt man har råteskader før taket og undertaket fjernes. Det gjelder også hvis man har fått taket inspisert jevnlig. Avdekker man råte, vil dette øke kostnadene betydelig. Derfor er det viktig å ha satt av både penger og tid i forkant.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.

7. Finn ut om du må søke kommunen

Man trenger ikke søke kommunen om tillatelse om å skifte tak. Dette gjelder såfremt man ikke endrer størrelsen eller utseendet på huset. Du kan altså skifte taktekke uten å måtte søke.

Skal du derimot skifte taktype (f.eks. fra saltak til flatt tak), vil det utløse søknadsplikt. Det samme gjelder hvis man ønsker å forandre vinkelen på et saltak. I tilfeller der man bygger nytt tak for å få gjøre om loft til bruksareal, må man også søke om bruksendring.

For å være sikker på hvilke regler som gjelder for ditt prosjekt, kan det lønne seg å be om råd fra en fagperson. Å oppdage at man skulle ha søkt om tillatelse når man allerede er i gang med gjennomføring av et byggeprosjekt, er ikke heldig og kan bli dyrt.

8. Utarbeid en ryddig gjennomføringsplan

Når man har valgt entreprenør, og er klar for å påbegynne arbeidet, er det viktig å utarbeide en tydelig gjennomføringsplan. Dette er til fordel for både byggherre og entreprenør. På den måten er det tydelig hva man har forpliktet seg til og hva man har rett til å forvente. Den vil også kunne gjøre det enklere å unngå uenigheter og misforståelser underveis.

Bare husk at en gjennomføringsplan også kan bli påvirket av uventede hendelser, slik som råte, så legg inn noe slingringsmonn.

9. Hold deg oppdatert i løpet av gjennomføringen

Selv om en entreprenør har ansvar for gjennomføringen av et byggeprosjekt, er det naturlig for en byggherre å følge nøye med på fremgangen. Det er gunstig å finne en entreprenør man kommuniserer godt med. På den måten blir denne fasen av prosjektet så enkel som mulig.

10. Få utført sluttbefaring

Når det nye taket står klart gjenstår sluttbefaringen. Sørg for å hente inn en kompetent, selvstendig fagperson som kan befare taket, og sjekke at alt er som det skal være. Man skal vente med å betale siste del av den avtalte prisen før denne sluttbefaring har blitt utført. Det skyldes at disse pengene skal kunne betale for nødvendige utbedringer som påvises i løpet av befaringen. Som regel utføres en slik befaring av en takstmann.

Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?

Bli oppringt for en uforpliktende samtale
Takk! Vi ringer deg opp snart.
Noe gikk visst galt. Prøv igjen snart!

Slik kommer du i gang med å bygge nytt tak

Dersom du ønsker å komme i kontakt med en kvalitetssikrede entreprenør som kan bygge det nye taket ditt, kan du registrere prosjektet ditt hos Byggstart. Tjenesten er både gratis og uforpliktende. Når du har registrert prosjektet, kontakter vi deg for å hente inn de nødvendige detaljene om taket du ønsker å få bygget. Deretter vil du motta tilbud fra flere aktører fra vår plattform, som har den nødvendige erfaringen og kompetansen som kreves til ditt prosjekt.

Nytt tak? Få 3 tilbud

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.