Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Lurer du på hva ditt prosjekt vil koste?
Innrede kjelleren? Få 3 tilbud
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
Vurderer du å innrede kjelleren til en hybeldel eller for å få mer plass til familien? Her har vi samlet 5 ting du bør vite før du setter i gang.
1. Finn en velegnet arkitekt
De fleste kjellerprosjekter er søknadspliktige til kommunen (bruksendring eller fasadeendring), så første steg er som regel å finne en arkitekt som kan tegne og søke kommunen. Her gjelder det å finne en arkitekt som har gode referanser fra tilsvarende prosjekter og som har ledig kapasitet for prosjektet. Arkitekten kommer på befaring og kan diskutere ulike løsninger med dere. Han eller hun kan også utarbeide en prosjektbeskrivelse som kan være underlaget for prising av prosjektet senere.
Når man skal sende inn selve søknaden, må man vurdere om man ønsker å søke i ett eller to trinn. Ett-trinns søknader koster litt mindre og går raskere, men man ha utførende entreprenører klare når man sender inn søknaden. Det vil si at man må gjennomføre anbudsprosessen og kontrahering av entreprenør før søknaden sendes inn.
2. Hent inn flere tilbud
Det lønner seg alltid å hente inn 3 pristilbud når man skal i gang med et byggeprosjekt av en viss størrelse. Erfaringsmessig holder det med 3 tilbud dersom alle aktørene som er involvert er seriøse. Husk at det blir enklere å sammenligne tilbud dersom man har et godt anbudsunderlag å gå ut fra. Dette kan bidra til å unngå sammenligning av epler og pærer. En arkitekt kan ofte være behjelpelig med å utarbeide nødvendig underlag for prising. Husk også at prosessen med å velge entreprenør for jobben ofte tar lengre tid enn man har sett for seg. Innredning av kjeller involverer normalt flere fagområder, så det kan være tidkrevende for entreprenørene å få fullstendige tilbud på plass. For større kjellerprosjekter kan man gjerne regne 4 uker fra befaring til tilbud for å være på den trygge siden.
3. Sett et budsjett, og følg det
Har du planlagt godt, er det lettere å holde styr på kostnadene. Undersøk hva alt vil koste, så du vet hvor mye du må sette av i budsjettet til hvert element du skal ha. Det er jo også lettere å legge planer når du vet hva alt koster. Det er veldig kjedelig å måtte sette hele kjelleren på vent fordi du ikke har råd til å fullføre. Med tilstrekkelig planlegging og budsjettering vet du hva du har råd til og hva slags muligheter du har.
Er det plass til det i budsjettet, burde du se på muligheten til å hyre inn en interiørarkitekt. Mange tenker nok at det er en stor kostnad, men man får veldig mye for 15 - 25 tusen kr. En interiørarkitekt kan hjelpe deg med planløsningen, og kan være med på å planlegge hvor du skal ha vinduer og kjellertrapp. De kan hjelpe deg med møbler, fargevalg, design og lyssetting. Faktisk kan du ofte spare inn en del på dette punktet, siden en interiørarkitekt gjerne er veldig kreativ og kan finne rimelige løsninger. Det er ikke så lett å vite hvor man skal lete, og det er fort gjort å ende opp med å bruke unødvendig mye både tid og penger på å finne noe man er fornøyd med.
Innrede kjelleren? Få 3 tilbud
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
4. Velg riktig entrepriseform
De fleste som gjennomfører utbygging av kjeller, organiserer prosjektet som en totalentreprise. Her har man ett firma å forholde seg til, som har sine faste samarbeidspartnere på andre fag. På kjellerprosjekter, er dette normalt en grunnentreprenør eller tømrerbedrift som tar kontrakten.
Man kan gjerne dele et kjellerprosjekt inn i 4 deler (men alle delene er ikke aktuelle ved alle prosjekter)
- Utvendige grunnarbeider: drenering, skjæring til nye vinduer / dører, graving til lysgraver, støping av utvendig trapp
- Innvendige grunnarbeider: pigging, støping, isolering
- Tekniske arbeider: rør, elektrisk, ventilasjon
- Innvendige overflater: snekring, maling, flislegging
Ettersom det er mange fag involvert, er det enkleste ofte å ha ett kontaktpunkt som igjen organiserer øvrige fag.
5. Finn rett håndverker
Hvordan finner man så en velegnet entreprenør? I Byggstart har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer på ett sted, så det skal være enkelt å finne de rette. Vi er en tjeneste som kobler boligeiere med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere. Byggstart sjekker kredittrating, godkjenninger og referanser, og kobler deg med entreprenører som er godt kvalifisert for ditt prosjekt. I Byggstart er det flere entreprenører med lang erfaring med kjellerprosjekter, så registerer gjerne ditt prosjekt på byggstart.no for å komme i gang.